Zakon o sportu

Gluhi sportaši ogorčeni: Zašto naše medalje vrijede manje?

Foto: Nel Pavletić/PIXSELL
Gluhi sportaši ogorčeni: Zašto naše medalje vrijede manje?
29.05.2012.
u 16:14
Na konferenciji za novinare nije se pojavio nitko iz ministarstva
Pogledaj originalni članak

 – Ne mogu vjerovati da u 21. stoljeću moram objašnjavati što je diskriminacija – ovim je riječima u velikoj dvorani Almeria centra na konferenciji za novinare svoje nezadovoljstvo izrazio Željko Hraski, otac i trener Ree Hraski, gluhe olimpijke.

Novi prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o športu, predstavljen 18. svibnja ove godine, gluhim olimpijcima uskraćuje postojeća prava na trajne novčane naknade.

Na konferenciju su bili pozvani ministar Željko Jovanović te njegov pomoćnik Petar Skansi, međutim, nitko iz ministarstva nije se odazvao.

– To smo i očekivali zbog loše komunikacije s ministarstvom u posljednje vrijeme – komentirao je Alen Gere, tajnik HŠSG-a.

Republika Hrvatska broji 41 gluhog sportaša, među kojima samo Rea Hraski ima medalju sa svjetskog skijaškog prvenstva za gluhe. Njezin otac i trener Željko Hraski, profesor na Kineziološkom fakultetu, izrazio je razočaranje što novi prijedlog zakona briše uredbe koje se odnose na gluhe sportaše.

– Posebno me vrijeđa rečenica iz nacrta koja kaže kako će se državno priznanje za poseban doprinos ugledu Republike Hrvatske dodjeljivati hrvatskim olimpijcima i paraolimpijcima koji su na svjetskim prvenstvima u olimpijskim sportovima i disciplinama osvojili medalje i na taj način zadužili Republiku Hrvatsku. S kojim pravom i po kojim kriterijima se može tvrditi da gluhi sportaši i njihovi rezultati ne doprinose ugledu Republike Hrvatske?

Na kraju je poručio ministarstvu:

– Želite gluhim sportašima uzeti pravo na novčanu naknadu, hoćete li onda uzeti i njihovu gluhoću?

Predsjednik HŠSG-a Marijo Lušić naveo je primjer Turske kao zemlje koja paraolimpijcima i gluhim sportašima daje veća prava koja im omogućuju da svoje mirovine prenesu i na svoju djecu. Kao primjere zemalja koje na temelju Konvencije o pravima osoba s invaliditetom iz 2006. izjednačavaju prava paraolimpijaca, standardnih sportaša i gluhih sportaša istaknuo je Ukrajinu, Rusiju i Mađarsku.

Lušić je istaknuo kako su napravili mnogo toga da bi se nešto poduzelo u malo vremena, a na izostanak predstavnika ministarstva kratko je komentirao:

– Želimo suradnju. Ne napad.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

FI
fido
14:54 30.05.2012.

U čemu je problem? Ako se gluhi natječu među invalidima, dobijaju ista prava kao i svi invalidi. Ako nisu invalidi i natječu se sa svima ostalima, opet imaju sva ista prava. Zar bi Usain Bolt bio sporiji da je gluh?