Atletska diva

Give me five! Peto zlato proslavila s mamom koja ju je iznenadila

Give me five! Peto zlato proslavila s mamom koja ju je iznenadila
13.08.2018.
u 06:30
Kako se osjećam? Jako lijepo kad osvojiš peto zlato zaredom. Taj peti nastup na europskim prvenstvima ispada da mi je donio neočekivani stres, rekla se Sandra
Pogledaj originalni članak

Sandra Perković nije mogla bez drame čak i u sezoni kada je nedodirljiva, u sezoni u kojoj drži šest najboljih rezultata na svjetskoj rang-listi.

Na kraju krajeva, u sezoni u kojoj joj nijedna europska bacačica diska nije bila bliže od šest-sedam metara. A drama je bila jer je trebalo pet serija da preuzme vodstvo hicem 67,62 metra.

>> Pogledajte dodjelu medalja u bacanju diska

– Kako se osjećam? Jako lijepo kad osvojiš peto zlato zaredom. Taj peti nastup na europskim prvenstvima ispada da mi je donio neočekivani stres. A sve je bilo savršeno prije ulaska u natjecanju. Jako sam se dobro osjećala na zagrijavanju, napravila sam odličan tonus. I znala sam u podsvijesti, ako je sve tako dobro, da nešto neće biti dobro. Bilo bi mi puno draže da sam bila loša u pripremama za finale nego na samom natjecanju. Čak je i zagrijavanje uoči prvog hica prošlo dobro, bez obzira na to što su ta dva probna hica završila u mreži. A to se događa kada sam spremna – rekla je Sandra.

Drama je počela već u prvoj seriji, a nastavila se sve do pete serije?

– Sama sam se sebi smijala kada nakon tri serije nisam uspjela prebaciti preko 60 metara. I sve nešto čekam, hajde, sad će taj pravi hitac. A kroz misli mi svašta prolazi. Prolazi mi misao – evo, sad kad trebaš osvojiti peto zlato ne možeš. Netko to ne da.

Saša puno pomaže

Mislima se vraćam u Berlin, na Svjetsko prvenstvo 2009. godine. Tada sam bacila 61,77 i mislim si – što bih sada dala za tu dužinu. U tim trenucima Edis Elkasević, moj trener, vidi da se gubim i zove me da dođem do ograde. I rekao mi je: “Nemaš više što čekati. Baci disk iz sve snage, idi na sve ili ništa.” I ja krenem na sve ili ništa u četvrtoj seriji i disk završi u mreži – prisjeća se subotnjeg nastupa Sandra.

I dok je ona proživljavala teške trenutke, cijeli stadion bio je u transu jer je Njemačka tu večer osvojila najveći broj zlatnih medalja u jednom danu. A smiješila im se i ona potpuno neočekivana u ženskom disku jer je vodila Nadine Muller.

– Gledam muški skok u vis, Njemačka slavi. Gledam ženski dalj, Njemica pobjeđuje. Gledam ženski disk, Njemica vodi. Rekla sam sebi – ma nema šanse da dopustim da ovo bude potpuno njemačko slavlje. Samo mi je bilo bitno da taj disk konačno izleti pored mreža. Rekla sam sebi – nemoj čekati tu šestu seriju. I konačno sam uspjela. Sad sam shvatila da nije lako osvojiti pet zlata zaredom jer bi onda bilo puno njih. Ovako, sad sam jedina i osjećaj je predivan – rekla je Sandra.

Iznenadila vas je mama na tribini?

– Daaa. Nisam znala da je došla i onda sam je vidjela kad je sve završilo. I pitam je: “Ti si tu?” A ona mi odgovara: “Kako da propustim povijest, kako da propustim osvajanje petog zlata.” A ja joj odgovorim: “Sad si došla i tko zna kad”, ha-ha-ha. Šalim se, naravno. Jako mi je drago što je mama bila uz mene premda to nisam znala – istaknula je.

Foto: Reuters/Pixsell
Sandra Perković
Foto: DPA/Reuters
Sandra Perković
Foto: Reuters/Pixsell
Sandra Perković
Foto: Reuters/Pixsell
Sandra Perković
Foto: Reuters/Pixsell
Sandra Perković
Foto: Reuters/Pixsell
Sandra Perković
Foto: Reuters/Pixsell
Sandra Perković
Foto: Reuters/Pixsell
Sandra Perković
Foto: DPA/Reuters
Sandra Perković
Foto: Reuters/Pixsell
Sandra Perković
Foto: Reuters/Pixsell
Sandra Perković
Foto: Reuters/Pixsell
Sandra Perković

Sjetila se za vrijeme finala i svih onih brojnih natjecanja koja su bila isto stresna. Sjetila se SP-a u Pekingu gdje je tek u šestoj seriji osvojila medalju, sjetila se OI u Riju kada je u kvalifikacijama imala dva kiksa i samo još jedan pokušaj da baci normu za finale...

– A bilo je toga još. Ja želim biti staromodan tip. Želim stvari odmah postaviti na pravo mjesto već nakon prvog hica i da mirno odem kući. Ne želim ovakve stresove. Dobro, ja nikad ne paničarim. Nisam ni sada.

Sandra je ove sezone malo proširila stručni štab. Uz Edisa Elkasevića trener joj je i Saša Milošević.

– Saša je pomoćni trener i sparing-partner. On radi puno sa mnom u teretani – naglasila je.

Uz nadimak kraljica diska, Sandra je nakon Berlina dobila još jedan: “Daj mi pet”.

– Još nisam svjesna da je ovo povijest. Valjda ću to spoznati za nekoliko dana, kada se potpuno smirim – rekla je.

Veselim se Hanžeku

Sezona još nije završila?

– Daleko do toga. Imam završnicu Dijamantne lige u Bruxellesu 31. kolovoza. Tamo moram biti puno ozbiljnija nego ovdje. Tamo dobro poznajem i krug i mrežu i stadion. Da, poznajem i djevojke s kojima ću se nadmetati. Nakon Bruxellesa čeka me nastup na Hanžeku. Nadam se da će doći veliki broj navijača i da će disk za kraj sezone daleko odletjeti. I za sam kraj sezone čeka me Svjetski kup u Ostravi 8. i 9. rujna. To će biti treći Svjetski kup na kojem ću nastupiti. I nakon toga odmor – kazala je o svojim planovima Sandra.

Ove sezone imali ste samo jedan hitac preko 70 metara. Možemo li očekivati do kraja sezone barem još jedan?

– Meni je Berlin bio toliko stresan da sam počela razmišljati mogu li prebaciti 60, a kamoli 70 metara. Zadnji put sam imala ovako slabu seriju hitaca još tamo 2010. na Europskom prvenstvu u Barceloni kada sam na kraju osvojila zlato hicem u posljednjoj seriji – 64,67 metara.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 17

AL
Aleluja
08:07 13.08.2018.

"Stručni štab"? Valjda stručni stožer. Hoće li Večernji ikad početi pisati hrvatskim jezikom? Čak i pravila komentiranja zabranjuju pisanje drugim jezikom osim hrvatskim.

PE
petarrr
06:52 13.08.2018.

Sandra je ispisala atletsku povijest, jedina je atletičarka sa 5 zlata u jednoj disciplini u povijesti EPa i to još uzastopnih, dvostruka svjetska i olimpijska pobjednica a još je puno natjecanja pred njom, teško će to netko srušiti.

SO
SoloHan
07:10 13.08.2018.

Hvala ti Milane Bandiću