NOVA ULOGA

Giriček ponovo postao dio NBA lige: 'Drago mi je što su me se sami sjetili'

Foto: Zarko Basic/PIXSELL
Giriček ponovo postao dio NBA lige: 'Drago mi je što su me se sami sjetili'
11.10.2016.
u 21:29
– Kada se osvrnem, jedina stvar koja me čini poslovno nostalgičnim jest NBA liga i pritajena mi je želja bila vratiti se pod taj nazivnik. Osim toga, to je povremeni posao, što mi također odgovara zbog drugih aktivnosti.
Pogledaj originalni članak

Gordan Giriček vraća se u okrilje NBA lige. Učinit će to kao bivši igrač, sa šestogodišnjim stažem u najjačoj svjetskoj ligi, i to u ulozi ambasadora NBA lige za Europu.

Taj status u Hrvatskoj zasad ima samo Dino Rađa, a kako je došlo do Giričekova izbora ispričao nam je on sam:

– Drago mi je što su me se ljudi iz NBA lige sami sjetili, a mislim da je značajno bilo to što sam kao igrač imao dobar odnos s Kim Bohuny, dopredsjednicom NBA lige zaduženom za međunarodne projekte. Dvaput sam bio sudionik kampova Košarka bez granica, koje također ona organizira, pa su me nazvali i pitali bih li htio biti njihov ambasador, na što sam odmah pristao.

Bila mi je to pritajena želja

Pristao je iz više razloga, a najvažniji je povratak u NBA obitelj.

– Kada se osvrnem, jedina stvar koja me čini poslovno nostalgičnim jest NBA liga i pritajena mi je želja bila vratiti se pod taj nazivnik. Osim toga, to je povremeni posao, što mi također odgovara zbog drugih aktivnosti.

Što stoji u opisu posla jednog NBA ambasadora?

– To je rad s ljudima, ponajprije s djecom, što mi odgovara baš kao i putovanja. Nadam se da ću mladima moći pokazati neke stvari koje meni nije imao tko pokazati. Sudjelovat ću vjerojatno i dalje u kampovima Košarka bez granica, ali i u tzv. NBA Cares, socijalno osjetljivom programu NBA lige.

Gira će se možda baviti i organiziranjem NBA lige među hrvatskim školarcima.

– Već je desetak europskih zemalja pokrenulo projekt Junior NBA, a zemljama poput Srbije i Litve mogla bi se priključiti i Hrvatska. Riječ je o košarci osmoškolaca, uzme se jedan grad i podijeli na Istočnu i Zapadnu konferenciju. Uzme se isti broj škola, 30, koliko ima i NBA klubova, pa se igra osnovni dio sezone i potom doigravanje, pri čemu bi pobjednici dobili plastični prsten NBA prvaka. Takva liga bi se igrala pod pokroviteljstvom NBA lige za vrijeme božićnih i uskrsnih blagdana i ostalih rupa u školskom programu.

Kompliment je to i za Girinu igračku karijeru.

– Moja životna filozofija nije bila da se namećem drugima pa se nisam nudio ni kada sam potpisivao ugovore. Veće je priznanje kada vas se netko sam sjeti i angažira nego kada se sami nudite.

U NBA sam otišao sa 26

Za razliku od današnjih klinaca, negdašnji je cibos u NBA ligu otišao s 26 godina.

– Danas talentirani mladići odlaze već s 18-20 godina i koliko god se mi trudili, Euroliga je sve manje kompetitivna. U NBA odlaze svi talenti, a posve mi je jasno i zašto. Jer onaj tko je imao priliku otići u NBA a nije je iskoristio, ne zna što je propustio. Ondje igrač doista mora misliti samo na košarku i ta je liga organizacijski daleko ispred Eurolige. Čak i najbolje organizirani euroligaši još uvijek su jako daleko iza NBA klubova.

Što je bolje? Otići s 19 godina kao Bender i Zubac, s 22 kao Šarić ili s 25-26 kao Rađa i Kukoč?

– Ne možete generalizirati. Netko je sazrio već s 20, a netko nema psihu za NBA ni s 29. Kada se donose takve odluke, važno je biti okružen obitelji i mudrim agentom. Bendera ne znam, ali za Zupca mogu reći da bi mogao biti odličan, a ja bih mu samo preporučio da radi puno na fleksibilnosti sveza u zglobovima gležnja, koljena i ramena jer bez toga snažni mišići čupaju tetive. S druge strane, nije pogriješio ni Žižić koji je odlučio ostati još jednu sezonu u Ciboni. Zubac će ondje raditi s vrhunskim trenerima i neće nazadovati, a Žižić će ovdje dobiti igračko iskustvo.

Novi posao trebao bi mu donijeti i puno putovanja, a on to voli.

– Na putovanjima se najviše uči. To upoznavanje drugih kultura jedino je što novcem možete kupiti a da imate dugoročno koristi. Bio sam u Riju na karnevalu, u Tajlandu, Nepalu..., spremam se i na Kubu, a bit će i Afrike...

Sviranje gitare i dalje mu je hobi.

– Sport i glazba. Imam sreće da mogu prakticirati oboje. Doduše, glazba mi nije u prvom planu, ali me kao hobi opušta. O nastupu u klubovima ne razmišljam, ali bih mogao sjesti na cestu, da onako iz zezancije stavim šešir ili neku škrabicu. Ako bih što i zaradio, to ne bi završilo kod mene. Ima onih kojima je novac puno potrebniji.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.