Ajmo, Ivica

Gipsova staza velika je prilika za 10. medalju obitelji Kostelić

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Gipsova staza velika je prilika za 10. medalju obitelji Kostelić
01.02.2014.
u 09:30
- Na Igrama u Salt Lake Cityju nismo imali postavljača, a četiri godine kasnije u Torinu jednu od dvije vožnje specijalnog slaloma postavljao je Cena
Pogledaj originalni članak

Ante Kostelić dvaput će biti postavljač staza na olimpijskim skijaškim natjecanjima u Sočiju što je “duboki naklon” božice Fortune prema svemu što je Gips postigao u svojoj trenerskoj karijeri, dakle i nevjerojatna sreća jer on nikad na jednom velikom natjecanju nije dvaput postavljao stazu.

Ivičin otac i trener izvučen je za postavljača kombinacijskog slaloma koji je na programu 14. veljače, ali i druge vožnje slaloma koji je na programu 22. veljače. Teoretski, za Gipsova sina to bi trebala biti prednost, no samo teoretski. Jer, nije Ivica uvijek dobro vozio na stazama koje je postavio njegov otac. Kao što je bio slučaj 2011. u slalomu u Kranjskoj Gori (gdje je riskirao i izletio) ili nedavno u Kitzbuhelu gdje je Ivica, uz odveć sigurnu vožnju, u prvoj vožnji bio sedmi.

Nakon ovakva ishoda FIS-ova ždrijeba treneri nekih reprezentacija zakolutali su očima jer je poznato da Ante postavlja tehnički zahtjevne, teške, staze, a nikako takozvane poligone.

- Za nas bi to trebalo biti dobro jer staza, u najmanju ruku, neće biti postavljena jednostavno, kao što je, recimo, bila prva vožnja u Schladmingu, pa se sada oni sa slabijim tehničkim znanjem neće moći provući. Dakako, na Gipsovoj stazi tehnički dobri skijaši poput Austrijanaca i Nijemaca neće imati problema, ponajmanje Hirscher i Neureuther, no problema bi mogli imati Talijani, Šveđani, Francuzi i Amerikanci - objasnio je Vedran Pavlek.

Direktor hrvatske skijaške reprezentacije još nas je podsjetio na prethodne primjere Kostelića kao olimpijskog postavljača.

- Na Igrama u Salt Lake Cityju nismo imali postavljača, a četiri godine kasnije u Torinu jednu od dvije vožnje specijalnog slaloma postavljao je Cena. Prije četiri godine, u Vancouveru, Gips je postavljao kombinacijski slalom.

A kakvi su bili ishodi Ivičinih nastupa na tim stazama? Na stazi Vincencija Jovana Ivica je imao četvrto vrijeme druge vožnje i na koncu je osvojio šesto mjesto. I na stazi Ante Kostelića, četiri godine kasnije u Vancouveru, Ivica je imao četvrto vrijeme, ali je ono uz bolji spust bilo dovoljno za olimpijsko srebro.

Ono što je sigurno jest da će kombinacijski slalom biti selektivan, u što je uvjeren i Pavlek. Neće biti pista već zahtjevna staza na kojoj bi brzinci mogli polomiti zube što je i u redu nakon što i na olimpijskim igrama ukinuta klasična kombinacija s dvije slalomske vožnje.

Je li ovaj ždrijeb postavljača prvi znak da se za Ivicu u Sočiju sprema nešto posebno (10. olimpijska medalja obitelji Kostelić) ili će to za njega biti samo dodatni pritisak vidjet ćemo 14. i 22. veljače.

>> Imenjaci zajedno u Soči: Ivo na tribini s Putinom, Ivica maše zastavom

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 14

Avatar M O L O T O V
M O L O T O V
10:06 01.02.2014.

Ivica je svim svojim bićem dio Hrvatskog tkiva ! Držimo mu fige pa makar bio i posljednji !

Avatar nijeminišta
nijeminišta
10:32 01.02.2014.

bojim se da sa ivičinim dobrim rezultatima gotovo...

Avatar s_trava
s_trava
11:09 01.02.2014.

Kostelići su podigli hrvatski stijeg više puta nego li je podignut na jarbol sabora, pa nama koji to cijenimo je dovoljno da ih volimo zauvijek bezrezervno.