Najveći hrvatski sportaši

Gdje je Modrić u odnosu na Janicu, Parlova, Ćosića, Kukoča, Dražena, Sandru...? Glasujte!

Foto: Igor Kralj/Pixsell
Gdje je Modrić u odnosu na Janicu, Parlova, Ćosića, Kukoča, Dražena, Sandru...? Glasujte!
27.12.2018.
u 13:53
Ovom anketom u panteonu hrvatskih sportskih velikana tražimo mjesto koje pripada Luki Modriću, najboljem nogometašu svijeta u 2018. godini
Pogledaj originalni članak

Nakon svih mogućih individualnih nagrada koje je osvojio u 2018. godini, a izabran je za najboljeg nogometaša svijeta u tri izbora, Luka Modrić neprijeporno je najbolji nogometaš kojeg smo ikad imali. Priznao je to čak i Davor Šuker, dosad vodeća ikona hrvatske prepoznatljivosti u nogometnom svijetu.

Dakako, kada netko vašeg nogometaša izabere za najboljeg na svijetu, a riječ je o daleko najpopularnijem sportu, onda se morate zapitati gdje je mjesto Luke Modrića u panteonu hrvatskih sportskih legendi. A to je pitanje koje postavljamo i vama, dragi čitatelji, pa vi sami odlučite.

Dakako, bilo bi dobro da u ovom velikom trenutku za Modrića ne zaboravite na sve one epohalne domete ostalih hrvatskih sportskih velikana. Da vam pred očima ne bi bio samo ovaj najsvježiji primjer, nudimo vam 20 prijedloga pa sami odlučite. A kako dame imaju prednost, krenut ćemo s njima – nominirane su tri sportašice.

JANICA KOSTELIĆ (skijanje) – Četiri zlatne i dvije srebrne olimpijske medalje te pet naslova svjetske prvakinje, trostruka ukupna pobjednica Svjetskog kupa te još sedam osvojenih malih globusa (četiri u kombinaciji, tri u slalomu).

SANDRA PERKOVIĆ (atletika, disk) – Dvostruka olimpijska pobjednica, dvostruka svjetska prvakinja, peterostruka europska prvakinja. Sveukupno 10 medalja s najvećih svjetskih natjecanja.

BLANKA VLAŠIĆ (atletika, skok u vis) – Dvostruka svjetska prvakinja te jedno svjetsko srebro i bronca, dvije olimpijske medalje, srebro i bronca, dva naslova dvoranske svjetske prvakinje, jednom europska prvakinja.

Nastavljamo s našim sportskim vitezovima. Evo naših prijedloga za vaš izbor.

MATE PARLOV (boks) – Olimpijski pobjednik, svjetski i europski prvak u amaterskom boksu te europski i svjetski prvak u profesionalnom boksu. Vrlo rijedak primjer boksača koji je osvojio sve što se osvojiti moglo u njegovo vrijeme.

KREŠIMIR ĆOSIĆ (košarka) – Olimpijski pobjednik, dvostruki svjetski prvak i trostruki europski prvak. S 14 medalja s velikih natjecanja najtrofejniji je košarkaš s prostora bivše SFRJ. Dvaput najbolji igrač (MVP) europskih prvenstava.

TONI KUKOČ (košarka) – Svjetski prvak i najbolji igrač svjetskog prvenstva, dvostruki europski prvak i dvostruki olimpijski doprvak, osam medalja s najvećih svjetskih natjecanja. Tri puta NBA prvak uz nagradu za najboljeg šestog igrača NBA lige. Trostruki europski klupski prvak sa Splitom i tri puta MVP završnih turnira Eurolige. Pet puta najbolji košarkaš Europe.

DRAŽEN PETROVIĆ (košarka) – Sedam medalja s najvećih svjetskih natjecanja, tri olimpijske (dva srebra i bronca) te po dvije svjetske (zlato i bronca) i europska (zlato i bronca) medalje, dvostruki klupski prvak Europe s Cibonom, četiri puta najbolji košarkaš Europe. Genijalac nedovršene karijere naprasno prekinute tragedijom u 29. godini.

IVICA KOSTELIĆ (skijanje) – Svjetski prvak, a uz to je osvojio i srebro i broncu na svjetskim prvenstvima. Četiri olimpijske medalje (četiri srebra), ukupni pobjednik Svjetskog kupa, što se u skijanju smatra najvećim uspjehom. Pet ukupnih pobjeda u Svjetskom kupu po disciplinama (tri kombinacijske i dvije slalomske).

VALENT I MARTIN SINKOVIĆ (veslanje) – Olimpijski pobjednici, peterostruki svjetski prvaci i trostruki europski prvaci. Imaju sveukupno 13 medalja s najvećih svjetskih natjecanja i to u tri discipline – u četvercu na pariće (6), u dvojcu na pariće (4) i dvojcu bez kormilara (3). Prva su posada koja je osvojila svjetsko i europsko zlato u dvije različite discipline.

MATIJA LJUBEK (kanu) – Peterostruki svjetski prvak i dvostruki olimpijski pobjednik. Ima 14 medalja s najvećih svjetskih natjecanja. Četiri olimpijske i 10 sa svjetskih prvenstava.

IVANO BALIĆ (rukomet) – Olimpijski pobjednik i svjetski prvak, devet medalja s najvećih svjetskih natjecanja (dvije olimpijske, tri svjetske i četiri europske), dvaput najbolji igrač svijeta u izboru Međunarodnog rukometnog saveza, dva puta MVP svjetskog i europskog prvenstva.

GORAN IVANIŠEVIĆ (tenis) – Pobjednik Wimbledona te četverostruki finalist tog najvećeg Grand Slam turnira. Pojedinačni pobjednik na 22 ATP turnira, a ima i devet pobjeda u paru. Najbolji ranking mu je "2". Počasni član reprezentacije koja je 2005. osvojila Davisov kup.

MARIN ČILIĆ (tenis) – Pobjednik US Opena, osvajač Davisova kupa. Ima 18 pojedinačnih pobjeda na ATP touru. Najbolji ranking mu je "3".

LUKA MODRIĆ (nogomet) – Kapetan druge reprezentacije svijeta, najbolji nogometaš svjetskog prvenstva, ali i najbolji nogometaš svijeta za 2018. u izboru Fife i France Footballa te najbolji nogometaš Europe u izboru Uefe.

DAVOR ŠUKER (nogomet) – Osvajač brončane medalje na svjetskom prvenstvu, najbolji strijelac, "Zlatna kopačka" istog prvenstva te drugi najbolji igrač tog SP-a iza Brazilca Ronalda.

PERICA BUKIĆ (vaterpolo) – Dvostruki olimpijski pobjednik s reprezentacijom bivše SFRJ te dvostruki svjetski prvak, olimpijsko srebro s Hrvatskom, četverostruki klupski prvak Europe.

ZORAN PRIMORAC (stolni tenis) – Osvajač 27 medalja s najvećih svjetskih natjecanja, jedno olimpijsko i tri svjetska srebra, europski prvak u mješovitom paru, pojedinačna bronca sa SP-a. Hrvatski rekorder po broju nastupa na Olimpijskim igrama (sedam) te uz Belgijca Saivea i Šveđanina Perssona jedini stolnotenisač s toliko nastupa na OI.

DRAGUTIN ŠURBEK (stolni tenis) – Čak 43 medalje na velikim natjecanjima, 12 svjetska i 31 europska. Pojedinačni europski prvak, dvostruki svjetski prvak u paru (sa Stipančićem i Kalinićem) te trostruki europski prvak u paru, a ima i jedno momčadsko europsko zlato.

ANTON STIPANČIĆ (stolni tenis) – Osvojio 27 medalja na najvećim natjecanjima. Svjetski prvak u paru sa Šurbekom, četverostruki prvak Europe (dvaput u paru te po jednom momčadski odnosno u mješovitom paru).

ŠIME FANTELA (jedrenje) – Olimpijski pobjednik i dvostruki svjetski prvak u klasi 470 u dvojcu s Igorom Marenićem, svjetski prvak u klasi 49er s mlađim bratom Mihovilom. Šime ima 16 medalja s najvećih svjetskih natjecanja.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 65

AS
aspiranto1950
14:26 27.12.2018.

Mislim da je Janica daleko ispred jer je individualni sport i sve je stekla isključivo sama.

BA
barbaizamerike
14:21 27.12.2018.

ne mjesajte kruske i jabuke

Avatar 2222
2222
14:20 27.12.2018.

Osvojene medalje ovise o vremenu kad su postignute.Neko vrijeme je bila slaba konkurencija i bilo je lakse osvojiti medalje u sportu sa loptom.Kad govorimo o zimskom sportu tu govorimo o tehnickoj spremi vjestina koje se surecu na spusnoj stazi,mislim da je Janica ipak najbolje sto imamo u povovjesti hrvatskog sporta tu nema namjestanja i podobnosti to je ucinak koji je postignut i nemoze se sakriti greska izvodjaca.Bravo za Anicu a vjerujem da ima dosta ovih misljenja.