FINANCIJSKI IZVJEŠTAJ

Futsal Dinamo u godinu dana uprihodio više od 800 tisuća kuna

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Futsal Dinamo
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Futsal Dinamo
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Futsal Dinamo
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Futsal Dinamo
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Futsal Dinamo
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Futsal Dinamo
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Futsal Dinamo
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Futsal Dinamo
21.10.2015.
u 11:25
'U 19 prošlosezonskih utakmica prodali smo 24.132 ulaznice što je u prosijeku 1.270 ulaznica po utakmici.'
Pogledaj originalni članak

Futsal Dinamo objavio je finacijsko izvješće o poslovanju, baš kao što je i obećano. Jer, najveći financijeri kluba su članovi, zbog čega je dužnost pokazati im u detalje kako se posluje.

Prenosimo izvješće u cijelosti:

Kao što smo i najavili prilikom osnivanja Futsal Dinama te započinjanja rada po načelu jedan član, jedan glas, ukratko ćemo upoznati naše navijače i javnost s financijskim izvještajem Kluba u razdoblju od 1.9.2014 do 30.6.2015, točnije za vrijeme naše drugoligaške sezone. Na početku samog izvještaja željeli bi se podsjetiti na sportske uspjehe ostvarene prošle sezone. Kao sudionik druge lige, regije Sjever, Dinamo je osvojio prvo mjesto ostvarivši u 13 odigranih utakmica čak 11 pobjeda te po jedan poraz (Agram Extreme) i neodlučen (Kozakiv) rezultat. Nakon završenog natjecanja po regijama, prvaci regija sjever, jug, istok i zapad međusobno su odmjerili snage u potrazi za novim prvoligašem. Svaka je momčad odigrala 6 utakmica (3 kod kuće i tri u gostima), a nakon posljednjeg susreta prvoplasirana momčad ostvarila je izravan plasman u prvu ligu, dok je drugoplasirana momčad razigravala s pretposljednjom momčadi I HMNL. Dinamo je superiorno promarširao doigravanjem i s maksimalnim učinkom od 6 pobjeda ostvario izravan plasman među prvoligaško društvo.

Paralelno s prvenstvenim obavezama, momčad Dinama natjecala se i u Kupu Hrvatske gdje je nakon nekoliko dojmljivih predstava uspjela osvojiti Kup regije Sjever pobijedivši u finalu tada aktualnog prvaka Hrvatske, Alumnus. U 1/8 finala Kupa Dinamo je u dvije utakmice bio lošiji od kasnijeg osvajača dvostruke krune, momčadi Nacionala. Isto tako vrijedi napomenuti da su se naši kadeti i juniori natjecali u I HMNL za mladež te da su sudjelovali na nekoliko međunarodnih turnira u zemlji i inozemstvu.

Svoj prvi financijski izvještaj objavili smo početkom ove godine kada smo iznijeli financijsku situaciju za 2014. godinu. Isto tako, zasvaku našu humanitarnu akciju popratio je dopis članovima i javnosti u kojem smo istaknuli koliko smo sredstava prikupili.

Kao Klub čiji su vlasnici njegovi članovi, koji su ujedno i najveći financijeri Dinama, dužni smo izložiti neke od glavnih stavki prihoda i rashoda tijekom prošle sezone. Također treba napomenuti kako potpuni financijski izvještaj svaki od naših članova može osobno dobiti na uvid, što jamči apsolutnu transparentnost u radu našega Kluba.

Ukupni prihodi u razdoblju od 1. rujna 2014. godine do 30. lipnja 2015. godine iznosili su 844.735 kuna, od čega je gotovo dvije trećine činila prodaja ulaznica, suvenira te ostalih pruženih usluga (551.777 kuna). U 19 prošlosezonskih utakmica prodali smo 24.132 ulaznice što je u prosijeku 1.270 ulaznica po utakmici. Najviše prodanih ulaznica bilo je u posljednjem kolu prvog dijela prvenstva protiv Patriota u Ciboni, njih točno 3.612, a najviše domaćih utakmica odigrali smo u sportskoj dvorani Sutinska vrela (njih 8).

Sljedeća stavka po količini prihoda su članarine koje su u 2014. godini bile 50 kuna za sve uzraste, a 2015. godine iznosila je i dalje iznosi 80 kuna za punoljetne te 50 kuna za maloljetne članove. Taj su iznos članarine odabrali upravo naši članovi u provedenoj anketi Prihodi iz te stavke činili su 21% (177.464 kuna) ukupnih prihoda prošle sezone, ali to sigurno nije i konačan broj s obzirom na to da naše članstvo vrijedi za kalendarsku godinu (2015) te je ono svakim danom sve veće. Osim navedenih stavki, donacije i sponzorstva donijeli su nam 115.455 kuna ili 13.7%. Vrijedi istaknuti kako smo 1.1.2015. godine ušli u sustav PDV-a što je dovelo do povećanja cijena ulaznica, ali i obveze plaćanja poreza prema državi.

Što se rashoda tiče, najveće financijsko opterećenje prošle su sezone bili materijalni rashodi koji su činili 77.1% (632.156 kuna) ukupnih troškova. Oprema za naše igrače, stručni stožer, kao i naše mlađe kategorije u Klubu iznosili su 179.607 kuna ili 21.9%, u ovu kategoriju, također, ulaze članske majice koje svaki član našeg Kluba dobije na poklon kada se učlani. Futsal Dinamo prošle je sezone bio specifičan klub i po tome što je tijekom sezone promijenio čak tri dvorane za igranje(dvorana II Doma sportova, Sutinska vrela i Cibona) i nekoliko za treniranje, a troškovi najma tih dvorana iznosili su 166.234 kuna što zauzima 20,3% rashoda. Iako su igrači prvu sezonu u Dinamu igrali bez ikakvih naknada, stručni stožer koji nas je uveo u I HMNL  i treneri koji su radili s mlađim kategorijama bili su plaćeni s ukupno 102.037 kuna ili 12.4%. Treba napomenuti kako u taj trošak ulaze i porezi te doprinosi plaćeni u skladu s isplaćenim plaćama. Ostatak rashoda iznosio je 170.076 kuna ili 20.7%, a u to su uključeni troškovi putovanja, sudaca, uredski materijal (troškovi učlanjenja te slanja pošiljki članovima), reprezentacija, osiguranje (zaštitari), policija, hitna i sl. Posljednja, ali zasigurno ne i najmanje važna stavka prošlosezonskih rashoda bile su donacije koje je Futsal Dinamo uplatio na račun raznih udruga pokazujući pritom visoku socijalnu osjetljivost prema onim najpotrebitijim. Iznos donacija prošle je sezone bio 75.838 kuna, tj. 9.3%. Spomenuti ćemo dvije najveće humanitarne akcije, onu za udrugu Svetog Vinka Paulskog iz Vukovara te za obitelj Veljka Marića. Iz priloženog možemo vidjeti kako su ukupni rashodi za navedeno razdoblje iznosili 819.576 kuna.

Futsal Dinamo na kraju sezone 2014/15 plasirao se u I HMNL što će zasigurno dovesti do povećanih troškova, ali uz pomoć naših članova i njihovim aktivnim sudjelovanjem u radu Kluba odgovorit ćemo svim financijskim zahtjevima koji će pred nas biti postavljeni. Iz prikazanog možete vidjeti da Klub nije dobio nikakva sredstva iz državnog ili gradskog proračuna pa se nadamo da će se i to promijeniti u novoj sezoni, gdje po kriteriju uspješnosti svakako pripadamo. Naš plan je povećati marketinški udio u prihodima kluba te svakako podići rad škole futsala na višu razinu. Ipak, nikako ne smijemo zaboraviti da su članovi ujedno i vlasnici našeg Kluba te naravno i glavni klupski financijeri, stoga je vrlo važno učlaniti se u Klub, doći na utakmicu i pomoći mu da svakim danom raste još više. Bez podrške svojih navijača, Dinamo će teško moći ostvariti svoj ogroman potencijal koji se krije u svim segmentima kluba, od svlačionice, preko Uprave pa sve do tribina.

>> Futsal Dinamo prikupio 11.000 kuna za udrugu 'Jedni za druge'

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

GM
Gusta magla
11:49 21.10.2015.

Gospodin Dezelic da je clan bilo koje udruge znao bi da je svaka udruga duzna jednom godisnje svom clanstvu predociti financiski plan za slijedecu godinu i financijsko izvjesce za tekucu godinu.Kao clan nekoliko nadzornih odbora i izvrsnih primjecujem jednu pogresku koja im nece proci financijsku ispekciju.Naime financijsko izvjesce se predaje od 1.1. tekuce godine do 31.12. iste godine......nemoze u financijskom izvjescu biti nesto iz 2014. a nesto iz 2015.g.To sto oni rade je zamracivanje aktive i netko ce ako ima pravde u drzavi i odgovarati za netransparentno vodenje financija.....Uglavnom rezime je potrosili smo sve koliko smo i uprihodili samo sto nisu naveli koliko su to potrosili na recimo reprezentaciju,i zastitarske tvrtke znajuci da to rade firme clanova uprave pa me zanima gdje je tu sukob interesa.Kladim se i da je trosak uredskog matrijala sigurno stotinjak tisuca kuna......a o ostalim rashodima nebi ni trosio rijeci jer su prikazani u postocima a ne realnim ciframa.

Avatar petrolio
petrolio
12:39 21.10.2015.

mi navijači GNK dinamo oduševljeni smo što pobunjeni navijači dinama imaju napokon svoj klub za koji navijaju i što ih više nema na maksimiru i nadamo se da će zauvijek sotati uz svoj futsal klub dinamo! zbogom!