SLOVENSKI EKSPERT

Drago Kos: Igrači namještaju utakmice

Foto: Patrik Macek
Drago Kos: Igrači namještaju utakmice
29.11.2009.
u 14:29
Bivši nogometni sudac i slovenski antikorupcijski ekspert Drago Kos rekao je za agenciju Beta kako u borbi protiv korupcije najviše mogu napraviti sportske organizacije, a kako utakmice najčešće namještaju sami igrači.
Pogledaj originalni članak

Kos smatra da FIFA i UEFA ne rade dovoljno da bi spriječile korupciju.

- Nijedna policija ili tužilaštvo neće moći riješiti taj problem. Oni će moći odsjeći vrh brijega, ali problem će ostati. Najviše mogu učiniti sportske organizacije, a one ne poduzimaju ništa - kaže Kos.

Bivši slovenski sudac smatra kako postoji niz preventivnih akcija koje bi mogle spriječiti namještanje utakmica.

- Kad bi igrači dobivali redovno plaće, ne bi bili prisiljeni upuštati se u takve stvari. Kod nas u Sloveniji utakmice se najčešće namještaju tako što se igrači klade sami protiv sebe i time zarađuju za život - rekao je Kos.

Akcija mora obuhvatiti cijelu Europu
- Poznato je da igrači i duznošnici klubova u Sloveniji idu u inozemstvo da se klade. Tako da bi eventualna akcija morala biti u cijeloj Europi - kaže Kos, koji je sudačku karijeru završio 2006. godine.

Tvrdi da mu mito nikad u karijeri nije ponuđen.

- Direktno mi nitko nije ponudio mito. Ali sve zavisi od toga što podrazumijevate pod mitom. U istočnoj Europi sucima često nude svakojake usluge, od seksa pa nadalje, sve računajući da će sudac biti mekši prema domaćinu - rekao je Kos, te zaključio kako nema baš veliko povjerenje u Fifu i Uefu.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.