Odlazak brazilske legende

Doktor Socrates preminuo u bolnici u 58. godini

Foto: PIXSELL
Doktor Socrates preminuo u bolnici u 58. godini
04.12.2011.
u 11:26
Legendarni kapetan brazilske nogometne reprezentacije Socrates Brasileiro Sampaio preminuo je u 58. godini života u saopaulskoj bolnici Albert Einstein
Pogledaj originalni članak

Smrt brazilske legende koji je i ovako već bio krhkog zdravlja prouzročio je septički šok. Infekciju je vrlo vjerojatno izazvala bakterija kojom se Socrates zarazio pri obiteljskom ručku u četvrtak. Od petka kada je stigao u bolnicu na životu je održavan uz pomoć aparata.

- Socrates je po popularnosti bio treći nogometaš u Brazilu, iza Pelea i Rivelina. Velike količine alkohola su ga uništile i zato je otišao premlad. Slično kao i Garincha. Bio je jedan od najinteligentnijih brazilskih nogometaša, a na sprovodu se očekuje 15.000 ljudi - kazao nam je rođeni Zagrepčanin Aleksandar Jezericki, koji već desetljećima živi u Sao Paulu.

Tijekom kolovoza i rujna Socrates je dvaput bio u bolnici zbog zatajenja jetre. a priznao je da već dugi niz godina previše pije.

- Bio je divan čovjek i još bolji igrač - rekao je Joao Manada, trgovac u Sao Bernardu, dodavši: 

 - Znate, nedjeljom milionii Brazilaca odlaze na misu i uvjeren sam da su svi molili za Socratesa.

Na svim brazilskim televizijama smrt Socratesa bila je udarna vijest. Vrtjeli su se isječci njegovih najboljih utakmica u dresu Brazila, ali i Corinthiasa, Santosa ui ostalih klubova za koje je igrao. -

- Tragedija se dogodila baš uoči posljednjeg kola brazilskog prvenstva, baš u trenutku kada se njegov Corinthias bori za naslov prvaka. Na svim stadionima bit će minuta šutnje za našeg "doktora! - rekao je jedan mladić koji je bio sretne ruke i kuoio na vrijeme ulaznicu za veliki derbi između Coribnthiasa i Palmeirasa.

Još se ne znaju detalji oko sprovoda, ali bi to mogao biti jedan od najvećih u povijesti Brazila barem što se tiče sportaša. 

- Sprovod Senne je bio veličanstven, ali uvjeren sam da će i Socratesov biti veliki - rekao je mladić.

Socrates Brasileiro Sampaio bio je kapetan Brazila na Svjetskim prvenstvima 1982. i 1986. Tijekom igračke karijere nastupao je za Botafogo, Corinthians, Fiorentinu, Flamengo i Santos. Za Brazil je igrao 60 utakmica.

Navijačima je bio poznat i kao Doktor Socrates, zato što je bio jedan od rijetkih nogometaša s doktorskom diplomom, koju je stekao tijekom igračke karijere.

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

AM
amato
11:48 04.12.2011.

Mislim da je Sokrates ovaj neobrijani čovjek. Sjećam se lika. Bio je bez sumnje jedan od velikana, igrač sredine terena, kreator igre. Genije.

OB
-obrisani-
11:55 04.12.2011.

Sokrates jeste ovaj naobrijani a ja ga se sjecam kao vitkog tehnicara pozneta braziske nogometne skole.Inace je bio lijecnik i ako se ne varam u brazilu je imao vlastitu bolnicu.Steta...alkohol ubija i sportki utrenirane organizme... Pocivaj u miru Bozijem velemajstore!

CR
crocro
11:44 04.12.2011.

Svakako da žalim čovjeka, športaša koji je mogao itekako još dugo poživjeti. Ipak život zna biti nemilosrdan i prema onima koji još žele živjeti. No, premda me je sram to priznati, jer se ne radi o europskom nogometu, na slici ne mogu prepoznati Socratesa, tko je od njih dvojice, premda se sjećam da sam čuo za njega. Ovaj podatak mi nije na ponos i bio bi sretniji da je on stavljen u prvi plan na fotografiji,