ATP Masters

Đoković pobijedio Federera, Roger mu poručio: Najbolji si!

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
Đoković pobijedio Federera, Roger mu poručio: Najbolji si!
12.11.2012.
u 21:03
U 43-godišnjoj povijesti ATP Mastersa ovo je bio tek četvrti put da je o pobjedniku odlučivao sraz prvog i drugog igrača svijeta
Pogledaj originalni članak

Novak Đoković osvojio je teniski ATP Masters u Londonu nakon sjajne pobjede u finalnom dvoboju nad braniteljem naslova Rogerom Federerom sa 7:6 (6), 7:5. U susretu koji je potrajao dva sata i 15 minuta i u kojem se vodila velika borba u svakom gemu i svakom poenu, Švicarcu su pripadali počeci setova (u prvom je poveo s 3:0 u gemovima i 9:0 u poenima), ali je Srbin dominirao u završnici. U drugom je setu uspio napraviti veliki preokret, Federer je pri vodstvu od 5:4 servirao za set i imao dvije set-lopte (40:15), ali Novak je odigrao nekoliko nevjerojatnih poena i dobio i taj i sljedeća dva gema.

- Konačno sam i u Londonu ove godine osvojio turnir - slavodobitno je uzviknuo Đoković, a Federer je odgovorio:

- Čestitke Đokoviću, imao je odličnu sezonu i zasluženo je danas pobijedio. Najbolji si - poručio je Švicarac.

U 43-godišnjoj povijesti ATP Mastersa tek se četvrti put dogodilo da o pobjedniku, a time i svjetskom teniskom prvaku, odlučuje sraz prvog i drugog igrača svijeta. Ove godine u Londonu u tim su se ulogama našli Đoković, prvi, i Federer, drugi igrač s ATP ljestvice. Preklani je Federer kao drugi pobijedio Nadala kao prvog igrača svijeta, 1986. prvi je Lendl nadjačao drugog Beckera, a 1983. drugi McEnroe bio je bolji od prvog Lendla.

Ovogodišnji finale londonskog Mastersa pretvorio se tako u istinski sraz divova i pravu krunu sezone, a sam završni turnir najbolje osmorice potvrdio je da svjetskim tenisom vlada velika trojka: uz već spomenute Đokovića i Federera u nju se uvrstio i Andy Murray. Može se, naravno, govoriti i o velikoj četvorki jer tom društvu svakako pripada i Rafael Nadal, ali šestomjesečno izbivanje iz teniskih arena (zbog ozljede koljena) ipak je Španjolca gurnulo u drugi plan.

Uzmemo li u obzir 14 najjačih turnira u 2012. prije Mastersa (četiri Grand Slama, OI i devet turnira iz kategorije Masters 1000), vidjet ćemo da je na njima dominirala spomenuta velika trojka. Osvojili su ih čak 10 ili 71 posto.

Đoković je prvi na ATP ljestvici, Masters mu je šesti osvojeni turnir ove godine, u kojoj je osvojio i jedan Grand Slam (Australian Open) te tri turnira iz kategorije Masters 1000 (Miami, Šangaj i Toronto). Kao nepobijeđeni osvajač u Londonu je osvojio svih 1500 ATP bodova i 1,760.000 američkih dolara.

Federer je drugi na ATP ljestvici, osvojio je šest turnira, od čega jedan Grand Slam (Wimbledon) i tri iz kategorije Masters 1000 (Cincinnati, Indian Wells i Madrid). U Londonu je zaradio 800.000 USD. I na kraju, Murray je treći na listi, osvojio je tri turnira, od čega također jedan Grand Slam (US Open), ali i zlato na Olimpijskim igrama. Preostala četiri velika turnira, da ne bude zabune, osvojili su Nadal (Roland Garros, Monte Carlo i Rim) i David Ferrer (Pariz).

Uoči finala Federer je u međusobnim dvobojima s Đokovićem vodio sa 16-12, ove godine 2-2, u finalnim susretima 4-3, u dvorani 3-1. No, ipak je doživio poraz, drugi u osmom finalu na Mastersu. Prvi mu je poraz još 2005. nanio David Nalbandian.

 

Tijek susreta

1. set

Počeo je meč, a bez obzira kako završi Novak Đoković ostat će prvi tenisač svijeta.

Federer je poveo 1:0, dobio je gem bez izgubljenog poena. Roger je odmah oduzeo servis Đokoviću, koji ponovno nije osvojio ni poen, i poveo 2:0. Obojica tenisača dobila su svoj servis i sada je rezultat 3:1 za Federera. Novak Đoković brzo se vratio u igru i oduzeo servis Federeru (3:2). Đoković se u potpunosti vratio u igru, dobio je svoj servis i izjednačio na 3:3. Svaki igrač dobio je svoj gem i sada je 4:4. Đoković je ponovno oduzeo servis Federeru i servirao za set, ali Švicarac mu je oduzeo servis i izjednačio na 5:5! Rezultat je 6:6, igrat će se tie-break! Gotov je prvi set, Đoković je u tie-breaku bio bolji i dobio ga 8:6.

2. set

Počeo je drugi set, a kao i u prvom, Federer je odmah oduzeo servis Đokoviću. Nakon početnog breaka obojica drže svoje servise, Federer vodi 3:2 i servira. Švicarac je uspješno servirao i poveo 4:2 u drugom setu. Svaki igrač dobio je svoj servis i Federer je blizu osvajanja drugog seta, vodi 5:3. Đoković je smanjio na 5:4, a Federer ima priliku izjednačiti na 1:1 u setovima. Đoković se vraća u igru, oduzeo servis Federeru i izjednačio na 5:5! Đoković je uzeo svoj servis, a onda još jednom oduzeo servis Federeru i osvojio Masters!

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

PE
peugeot
23:59 12.11.2012.

Veceras je festa na cijelom prostoru bivse Juge! Novak Djokovic taj divni mladi covjek se ispeo na teniski Mont Everest! Kralju!

LJ
ljubica1950
21:46 12.11.2012.

Napred Djoolleeee,junacino.....!!!

ZD
Zoran-Düsseldorf
06:03 13.11.2012.

Cestitke Sampionu,zasluzeno.