Konferencija HNS-a

Vrbanović: Problem huliganizma treba rješavati hrvatska vlast

Foto: Robert Anić/Pixsell
Damir Vrbanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Davor Šuker, Damir Vrbanović
Foto: Robert Anić/Pixsell
Damir Vrbanović
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Damir Vrbanović
Foto: Robert Anić/Pixsell
Damir Vrbanović
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Damir Vrbanović
07.02.2018.
u 19:46
Problem organiziranog huliganizma je vrlo složen, naglasio je izvršni direktor HNS-a Damir Vrbanović, koji je dodao kako nije riječ o slučaju, nego čestoj pojavnosti uoči, za vrijeme i nakon utakmica
Pogledaj originalni članak

Na nogometnim stadionima, ali i izvan njih, nastavljena je eskalacija nasilja, huliganizam ne jenjava, a sigurnost je upitna. Zbog toga je upravo sigurnosti i zaštiti na nogometnim utakmicama, te promicanju kulturnog ponašanja na stadionima, uoči Svjetskog prvenstva u Rusiji, utakmica Lige nacija i drugih natjecanja, posvećena dvodnevna, četvrta Konferencija o sigurnosti i zaštiti na nogometnim utakmicama HNS-a, što se održava u Sisku.

Da je problem organiziranog huliganizma vrlo složen, uvodno je naglasio izvršni direktor HNS-a Damir Vrbanović, koji je dodao kako nije riječ o slučaju, nego čestoj pojavnosti uoči, za vrijeme i nakon utakmica.

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Torcida
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Torcida
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Torcida
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Torcida
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Torcida
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Torcida
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Torcida

- Šačica huligana može svojim djelovanjem hrvatskom nogometu načiniti golemu štetu i uništiti sve ono što nogometaši postignu na terenu. Zašto se stanje ne mijenja, je pitanje koje se treba postaviti ljudima iz hrvatske vlasti. Godinama usko surađujemo s čelnicima Ministarstva i policije, ali nemamo učinkovite mjere da se huliganima stane na kraj. Mi ne bježimo od svog dijela odgovornosti, ali država ima mehanizme kojima to može spriječiti - rekao je Vrbanović.

Savjetnik predsjednika UEFA-e za sigurnost Željko Pavlica je naglasio kako je i predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin, rekao da će u svom mandatu posebnu pozornost posvetiti sigurnosti. Iako je infrastruktura na hrvatskim stadionima slaba, dodao je, dobrom se organizacijom, što je potvrdila i utakmica Hrvatska - Ukrajina, posao može odraditi vrhunski.

Pred pedesetak stručnjaka iz područja sigurnosti i pravosuđa o aktualnim trendovima i trenutačnom stanju sigurnosti na utakmicama, govorio je i povjerenik za sigurnost GNK Dinamo Krešimir Antolić. Samo u protekloj polusezoni HNL-a, odnosno stotinu odigranih utakmica pokrenuto je 70 disciplinskih postupaka na 44 utakmice, gotovo svakog drugoj. Prema njegovoj statistici, najviše postupaka, 17, pokrenuto je protiv Hajduka, a slijede Dinamo, Rijeka, Istra itd, dok  jedino protiv Intera nije bilo disciplinskih mjera.

- Kazne su najčešće izricane za korištenje pirotehnike, govora mržnje i kršenja propozicija, za što su prvoligaši uplatili ukupno 729.000 kuna kazne. Za razliku od domaća tri razloga, u europskim se natjecanjima kazne izriču za čak deset razloga. Zbog toga su naša četiri kluba u blagajnu UEFA-e uplatili čak 576.000 eura, najviše Rijeka, a zatim Osijek, Hajduk i Dinamo - rekao je Antolić.

Govoreći o aktualnim trendovima, spomenuo je organizirane navijačke skupine Dinama i Hajduka, porast broja maloljetnika među huliganima, ali i infiltriranje kriminalnih skupina ili pojedinaca među navijače. 

Predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak zauzeo se za individualizaciju krivnje i kažnjavanje kolovođa nereda. Po njegovom mišljenju kazne su za prekršaje neprimjereno niske. Izrazio je mišljenje kako bi se navijačke skupine trebale licencirati i registrirati kao nevladine udruge, te bi trebale imati svoje statute. To bi omogućilo njihovo kažnjavanje kao pravnih osoba. Dodao je kako promatrači HHO-a redovno pišu izvješća o zbivanjima na utakmicama, ali ona ne dolaze do prekršajnih sudaca.

O ulozi medija u smanjenju nereda i govora mržnje na stadionima govorio je glavni urednik Sportske televizije Jura Ozmec. Represiju incidenata, kako je rekao, mediji bi mogli i trebali podržati, dok bi u preventivi nemilih događaja trebali biti inicijatori i nositelji. Kako je konstatirao, sport je u vrhu zanimanja medijskih korisnika, što za novinare predstavlja veliku odgovornost, iako se njih ne može poistovjetiti s medijima.

- Pisana ili izgovorena riječ ima veliku moć, pa novinari moraju biti svjesni promjena u ponašanju navijača. Mediji bi trebali pozitivno djelovati na mlade te podržavati sve mjere za uvođenje više reda na stadionima - rekao je Ozmec.

Glavni urednik Sportskih novosti Mario Zorko je konstatirao kako u hrvatskim medijima ne postoji nulta tolerancija prema nasilju. Kako je rekao, neki mediji o huliganima pišu kao istaknutim članovima društva, pa nasilnici postaju heroji. Zdravko Reić iz Slobodne Dalmacije pak tvrdi kako neki mediji, ponajprije portali, rado pišu o nasilju. Senzacionalizam je po njegovom mišljenju vrlo opasan, pa predlaže edukaciju sportskih novinara i medijski dogovor o izvještavanju sa sportskih terena.

U raspravi je rečeno kako je policija i pravosudni sustav previše tolerantan i blag prema huliganima, dok prekršajni suci odgovaraju kako postupaju prema optužnim prijedlozima policije bez ikakvih utjecaja na predmete. Konferencija, koju su sudionici ocijenili vrlo korisnom, nastavlja se u četvrtak i završava usvajanjem zaključaka.

POGLEDAJTE VIDEO NAJLUĐIH NOGOMETNIH PROMAŠAJA

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 16

DU
Deleted user
22:49 07.02.2018.

Dobra vest je da smo huliganizam počeli izvozit u svrbiju

Avatar titanov sin 2
titanov sin 2
21:22 07.02.2018.

Vlada to ne može riješiti, ako to ostoja nije mogao ne može to nitko. Možda bi bilo pametno da yugići, ljevičari, antife i ostale antidržavne udruge igraju svoju ligu? Naravno zbog atmosfere i bratstva i jedinstva bez golova i bodova.

DU
Deleted user
20:10 07.02.2018.

Nema većih razbojnika i huligana od vas iz HNS-a.....pljuc