Redizajn Vatrenih

Dalić prisiljen na nove eksperimente, ali neka rješenja prilično čude

09.11.2020.
u 15:17
U ovoj nezavidnoj situaciji s vratarima pomalo je čudno što se izbornik odlučio na čak dvojicu čuvara mreže koja odavno nisu osjetila čari utakmice, a zaobišao nekoga tko je stalno u akciji, poput, primjerice, izvrsnoga Ivana Nevistića iz Rijeke
Pogledaj originalni članak

Svaki put kada pomislimo kako je došao kraj Dalićevim eksperimentima u redizajniranju hrvatske nogometne reprezentacije, koronavirus neumorno izborniku otvara nove horizonte. Tako će Zlatko Dalić i ove srijede u prijateljskoj utakmici s Turskom u Istanbulu (18:45, stadion Beşiktaşa, prijenos na Novoj TV) biti prisiljen izvesti sastav koji nikada ranije niti će ikada poslije igrati zajedno.

Dvojica uopće ne brane

Za početak, Hrvatska će u studenome biti lišena bravura prvoga vratara Dominika Livakovića pa se kao logično rješenje za njegovu zamjenu nameće jedini reprezentativac koji stiže iz redova drugoligaša – Simon Sluga (27) iz engleskog Luton Towna.

Naime, ako se zna da ni Ivo Grbić u Atléticu ni Lovre Kalinić u Aston Villi ove sezone nisu branili ni minute, onda Dalić i nema što razmišljati, nego najodgovorniju poziciju povjeriti jedinome vrataru koji je od početka sezone u akciji. Sluga ima 11 nastupa za Luton Town (10-plasiranu momčad engleskog Championshipa), u kojima je primio isto toliko pogodaka, a u četiri nastupa sačuvao je čistu mrežu. U reprezentaciji Simon ima samo dva nastupa, oba u prijateljskim utakmicama prošle godine (Tunis, Gruzija).

U ovoj nezavidnoj situaciji s vratarima pomalo je čudno što se izbornik odlučio na čak dvojicu čuvara mreže koja odavno nisu osjetila čari utakmice, a zaobišao nekoga tko je stalno u akciji, poput, primjerice, izvrsnoga Ivana Nevistića iz Rijeke.

Ili standardno pouzdanoga Kristijana Kahline iz Gorice.

U utakmici s Turskom (33. na svjetskoj rang-listi, Hrvatska 9.) neizbježno će Dalić posegnuti i za novim rješenjem na desnom braniču. Naime, ako je Šime Vrsaljko još uvijek oporavljenik, ako je Tin Jedvaj zamrznut, a Filip Uremović prvo rješenje za utakmice Lige nacija, onda je jedini desni bek kojega Dalić ima na raspolaganju bivši Hajdukov kapetan, 25-godišnji Josip Juranović iz poljske Legije.

I Josip, poput Sluge, ima samo dva nastupa, nijedan u službenim utakmicama, a sraz u Istanbulu doživljava kao izazov karijere. Naime, kako se zna da je reprezentacija u deficitu na toj poziciji, JJ iznenada dobiva nesvakidašnju priliku za cementiranje svoga statusa kod Dalića.

Dalićev popis za studeni nakrcan je čak osmoricom bivših hajdukovaca, a među njima je, osim Grbića, još jedan debitant, te, uz Juranovića, još jedan izdanak zagrebačkog asfalta iz Dubrave, 23-godišnji igrač Bordeauxa Toma Bašić.

Taj defenzivni vezist već ima preko 50 nastupa za ugledni francuski klub pa, iako je reprezentacija dobro popunjena na pozicijama u veznome redu, izborniku nije naodmet imati i pričuvno rješenje, na primjer nakon što se oprosti Milan Badelj. Bašiću će također utakmica u Istanbulu biti uzletna pista.

Rebić i dalje na pretpozivu

Na kraju, Daliću će se napokon ostvariti želja da u ovom mjesecu isproba i diva iz Wolfsburga, 23-godišnjega središnjega braniča Marina Pongračića. On je prebolio mononukleozu i stavio se na raspolaganje treneru vukova, međutim pitanje je u kakvoj je formi i koliko je uopće spreman.

Stoga je neobično što je izbornik posegnuo za igračem koji još od kraja lipnja nije imao ozbiljniju minutažu u klubu. A primjerice, kršni Imoćanin Ante Rebić, koji je počeo skupljati minutažu za Milan, a izborniku može poslužiti i kao špica (jer nema ni Brune Petkovića), još je uvijek na pretpozivu.

Turska će biti prvo poglavlje u posljednjoj ovogodišnjoj trilogiji vatrenih. Nakon Istanbula reprezentaciju čekaju dvije odlučujuće utakmice za ostanak u Ligi nacija: 14. studenoga sa Švedskom u Solni i 17. studenoga s Portugalom u Splitu. Reprezentativci će se okupiti danas u Istanbulu te od 16 sati odraditi trening na stadionu Kasimpase.

MOGUĆI SASTAV HRVATSKE ZA TURSKU

Na popisu su još: Grbić, L. Kalinić, Uremović, Lovren, Barišić, Pongračić, Modrić, Brozović, Rog, Bašić, Vlašić, Perišić, Oršić, Čolak

Otpali: Vrsaljko, Kramarić, Livaković, Petković

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

ST
Stipan
21:27 09.11.2020.

Dalić ne nula od trenera !