UBOJITI TANDEM

Cvitanich najprecizniji, Suarez najraspucaniji

Foto: Reuters
Cvitanich najprecizniji, Suarez najraspucaniji
27.09.2009.
u 10:11
Kada 22. listopada Dinamova momčad istrči na Amsterdam Arenu na megdan Ajaxu u 3. kolu skupine A Europa lige, nasuprot njenim htijenjima stajat će briljantan napadački par Suarez-Cvitanich.
Pogledaj originalni članak

Teško je reći koji je napadač nizozemske momčadi opasniji, no statistika će otkriti da se mnogo toga više bazira na 22-godišnjem urugvajskom napadaču čiji udarci svako malo prijete, a da Argentinac hrvatskih korijena manji broj pokušaja za gol koristi u korist štete svojih suparnika.

Preciznije, Ajax je odigrao sedam utakmica u nizozemskom nogometnom prvenstvu. Luis Suarez nastupio je u svakoj od njih, a iskoristio ih za već deset golova (vodeći strijelac Eredivisije), čemu je pridodao i impresivnih šest asistencija. Ono što zadivljuje poput njegova učinka je i činjenica da je Suarez za svojih deset pogodaka uputio čak 59 udaraca prema suparničkim vratima. To znači da prosječno u 8.4 navrata po utakmici zaprijeti golmanu Ajaxu suprotstavljene momčadi.

Pogleda li se njegov učinak iz prošle sezone jasno je da Suarez troši mnogo lopti, no jednako tako je vidljivo i da je strašno opasan. Suarez je u prošlosezonskom izdanju Eredivisije postigao 22 gola u 31 utakmici i to nakon što je uputio 170 udaraca, što čini prosjek od 12.9 posto preciznosti.

Mnogo je impresivniji u toj statističkoj koloni Dario Cvitanich. Za lanjskih devet pogodaka trebala su mu 34 udarca (26.4 posto preciznosti), što ga svrstava na sam vrh realizatora prilika u nizozemskom nogometnom prvenstvu.

I ove sezone je potencijalni hrvatski reprezentativac jednako zadivljujuć. Uputio je Cvitanich šest udaraca prema suparničkim vratima, od čega je pet bilo u okvir suparničkog gola, a četiri od njih donijela su radost Ajaxovim navijačima. Čini ga to najučinkovitijim golgeterom Eredivisije i svakako ponajvećom prijetnjom po gol Dinamove momčadi 22. listopada.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.