Legende vjeruju Kranjčaru

‘Cico je majstor pripreme za Ligu prvaka: on opušta i razbija strah!’

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Zlatko Kranjčar
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
Zlatko Kranjčar
Foto: Pixsell
Cico kranjčar
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Zlatko Kranjčar
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Cico Kranjčar
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
Zlatko Kranjčar
14.09.2016.
u 17:44
– Zlatko Kranjčar jedan je od najboljih trenera koji me vodio. Ima karizmu, iskustvo i njegov dolazak pravi je potez Dinama – dodao je Šimić
Pogledaj originalni članak

Osamnaest godina nakon Dinamova debija u Ligi prvaka Zlatko Kranjčar (59), koji je 1998. godine briljantno vodio plave, vraća se na klupu u elitnom europskom natjecanju. Mnogi su već zaboravili ta Cicina čudesa, primjerice epsku pobjedu nad Celticom u Zagrebu, pa čak i remi s Ajaxom na otvaranju grupne faze, kada je momčad s Van der Sarom, braćom De Boer, Blindom i Litmanenom bila protiv goropadnoga Dinama u podređenom položaju.

I 18 godina poslije Cico se gradnji novoga europskog projekta posvetio s mnogo žara, što je i rezultiralo nikad uvjerljivijim probojem kroz pretkola.

U podređenom položaju

Danas je pak Kranjčar s Dinamom na novom početku, u skupini koja kao i obično ne nudi puno nade. Osobito Dinamu u ovakvu stanju. Koliko uopće mogu plavi u tom društvu?

– Dinamovi suparnici klubovi su s puno većim budžetima, puno više troše i Dinamo je zbog toga u podređenom položaju. U toj konkurenciji bit će mu jako teško. No, kako Dinamo ima slabije utakmice u prvenstvu od svojih suparnika u skupini Lige prvaka, možda mu priprema za Ligu prvaka može biti lakša. I baš zbog toga može nekoga iznenaditi. Ja ga ne bih baš potpuno otpisao – kazao je Dario Šimić, jedan od predvodnika slavne Dinamove generacije iz 1998. godine.

Kako je doživio Kranjčarov povratak?

– Zlatko Kranjčar jedan je od najboljih trenera koji me vodio. Ima karizmu, iskustvo i njegov dolazak pravi je potez Dinama – dodao je Šimić.

I Tomislav Rukavina bio je Kranjčarov igrač 1998.

– Došao sam u Dinamo jer sam bio Kranjčarova želja. Zato sam i sentimentalno vezan uz Cicu. Kao trener već je tada bio ispred svoga vremena, imao je moderne, zanimljive treninge, u kojima se puno više od suhoparnoga trčanja koristila lopta. U to vrijeme bilo je to neuobičajeno. Cico, kao nekadašnji plemeniti igrač, ima izvrsnu procjenu igračevih sposobnosti i mogućnosti te osjećaj kada treba reagirati.

S Cicom ste bili debitanti u Ligi prvaka. Kakva je bila priprema za utakmice s neusporedivo moćnijim suparnicima?

– Iako smo bili debitanti, Kranjčar u pripremi utakmice nije dopustio da se preuveličava snaga suparnika u Ligi prvaka, tako da nismo ni osjetili da se događa nešto veliko. On i njegovi pomoćnici Mlinarić i Deverić, igrači bogatih karijera i iskustva, opustili su nas, prenijeli na igrače ogromno samopouzdanje, a usto smo i bili svjesni svoje snage, talenta, pa se zaista nikoga nismo prepali.

Sigurno će biti oscilacija

Danas je situacija neusporedivo drukčija?

– Da, za trenera znatno teža. Cico sada s momčadi nije proveo dugo vremena, sada više nema nekih važnih igrača koje je imao na pripremama, a neki su i ozlijeđeni. Lyon? O suparniku ne znamo puno, osim da je također momčad u stvaranju. Dinamu se dogodio poraz od Osijeka, što je u neku ruku i peh, ali može poslužiti i kao otrežnjenje i dodatno mobilizirati igrače, podignuti im koncentraciju na višu razinu – ističe Rukavina i zaključuje:

– Treba biti realan i reći kako Dinamo ni kad je imao jaču momčad nije ostvarivao zapažene rezultate u Ligi prvaka. Lyon je u ovom trenutku favorit.

Milivoj Bračun bio je Kranjčarov suigrač početkom 80-ih godina. Komplimentirao je Cici zbog svega što je napravio ovoga ljeta.

– Glavni klupski cilj je ostvaren, iako mnogi to nisu očekivali, i Dinamo se plasirao u Ligu prvaka. Kakva su očekivanja? Rezultatski sigurno ne velika; od Dinama se očekuje da igra dobro, u granicama svojih mogućnosti, da skuplja iskustvo i stavi mlade igrače u izlog. Na žalost, Dinamo nema tako široke rostere kao veliki europski klubovi i sigurno će imati oscilacija – kazao je Bračun.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

ST
stefj
18:56 14.09.2016.

Hm, ako će biti kao protiv Osijeka, neće biti dobro. A i protiv Salzburga je to izgledalo jadno...No, neka izgleda najgore do sada, samo da rezultat bude odličan.

ST
strsljen2013
22:23 14.09.2016.

Njegov dolazak je Šimiću, drugi put. Nismo svi ishlapljeli i kratkog pamćenja. Znamo kako je otišao, pardon, znamo kako je nabijen u guicu.

BB
bozo boric
22:17 14.09.2016.

oprostite ali cico je vječiti doživotni luzer u nogometu njemu nogomet najbolje ide kod šanka