ZVONO ZA UZBUNU

Brazil je izgubio identitet, a Dunga sanja igrače kao Dudu i Sammir

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Brazil je izgubio identitet, a Dunga sanja igrače kao Dudu i Sammir
30.06.2015.
u 11:30
Famozna fraza 'jogo bonito' više se ne veže uz Copacabanu, Brazil je danas sveden na Neymara i ovisnost suigrača o njegovu bljesku.
Pogledaj originalni članak

Ako se nakon lanjskog SP-a upalila crvena žarulja, onda je poslije eliminacije u četvrtfinalu Kupa Amerike, u Brazilu zazvonilo najjače moguće zvono za uzbunu! Još jedan neuspjeh nogometne reprezentacije nikako nije slučajan, pokazalo se da su maštanja o tome kako će selecao vratiti stari sjaj zapravo obične tlapnje. A najgore je u svemu što je pogled prema naprijed tmuran, možda i tmurniji od sadašnjosti...

Ovisnost o Neymaru

Jer, Brazil je izgubio identitet! Više ga ni stariji ne smatraju pojmom za nogometnu lepršavost, čudesnu ideju i spektakularnu realizaciju. Famozna fraza “jogo bonito” više se ne veže uz Copacabanu, Brazil je danas sveden na Neymara i ovisnost suigrača o njegovu bljesku! A današnji nogomet to ne trpi, u njemu uspjeh donose sjajni pojedinci uklopljeni u dobro organiziranu momčad, individualna klasa sama za sebe ne znači baš ništa.

Brazil danas nema ni približno barem još jednu zvijezdu poput Neymara! Nijedan ofenzivni vezni igrač, kao ni napadač, ne može riješiti situaciju “jedan na jednoga”, a to je za Brazil nepojmljivo! Kad je takva situacija, kad momčad nije kvalitetna, onda do izražaja moraju doći trenerske sposobnosti i taktička rješenja. A izbornik Dunga, iako je prije osam godina osvojio Kup Amerike, nema potporu navijača, nitko ne voli njegov defenzivni način igre. Igrao je Dunga “opreznije” i kad je imao bolje igrače u momčadi, a to što danas gledamo zapravo nema nikakve dodirne točke s Brazilom, jer momčad uporno prepušta posjedovanje lopte suparniku, a u rijetkim protunapadima, bez Neymara, posve je neopasna.

Hoće li Dunga zadržati posao i krenuti u kvalifikacije za SP u Rusiji 2018. godine? To će se ubrzo doznati, a već se javio strah da od plasmana u Rusiju neće biti ništa, ne dogodi li se neko čudo! Bilo bi to prvi put da Brazil izostane s najveće svjetske nogometne smotre, posljednji od rekordnih pet naslova svjetskog prvaka osvojio je 2002. u Japanu i Južnoj Koreji.

Trofej na ovogodišnjem Kupu Amerike trebao je biti melem na ranu nakon sloma na lanjskom SP-u, ali Paragvajci nisu pročitali taj scenarij i gurnuli su Brazilce u još dublji bunar.

Da su im Dudu i Sammir

Istina je da se bez prave kokoši ne može skuhati dobra kokošja juha, pa tako ni Dunga, bez pravih igrača, ne može sastaviti respektabilnu momčad. Neće to zacijelo uspjeti ni Dunginu nasljedniku. Brazil nema svijetlu budućnost, a upitno je hoće li se uskoro pojaviti neki igrač nalik Neymaru koji bi vratio pozitivno ozračje. Lani smo, tijekom SP-a u Brazilu, napisali da su dva najbolja brazilska igrača (uz, dakako, Neymara) sjedila na klupi – reprezentacije Hrvatske! Eduardo i Sammir. Dunga sanja takve igrače...

>> Čile nakon golčine Vargasa u finalu Copa Americe, Henriquez nije ulazio u igru

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr