Ivica Matković:

'Boca mi je proletjela pored glave, a dvojica, trojica su prostrijeljena, no to su zataškali'

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Zagreb: Utakmica HNK Hajduk Split i HNK Rijeka u 35. kolu Prve HNL
24.09.2020.
u 08:15
Matković poručio: Hari, samo hrabro, ne brani se nego napadni Turke!
Pogledaj originalni članak

Nekadašnji trener Hajduka, u sezoni 1999./2000., pa i dugogodišnji Ivićev asistent, 66-godišnji Splićanin Ivica Matković, već podulje odmaknut od stresova profesionalnoga nogometa, život si je učinio mirnijim, usporenijim i spokojnijim povukavši se u unutrašnjost otoka Brača, u najstarije mjesto na otoku, Škrip.

Treba ići bez respekta

Naravno, povod je ove priče Hajduk i nekadašnji Matkovićev učenik, današnji trener bijelih Hari Vukas, ali i činjenica da je Ivica Matković u jednoj etapi svoje bogate karijere živio u Istanbulu gdje je bio asistent Tomislava Ivića u Fenerbahçeu. Bilo je to u proljeće 1995. godine.

No, prije negoli smo se okrenuli njegovim istanbulskim danima, Ivicu Matkovića pitali smo kakve šanse daje danas Hajduku u susretu s Galatasarayem te ima li kakav savjet za Vukasa.

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

– Hari, samo hrabro, nemoj igrati bunker i nemoj se ustručavati napasti Turke! – kazao je Matković i nastavio:

Hajduk u toj utakmici, u kojoj nije favorit, mora pokazati da nema respekta i otvorenim gardom ići na pobjedu. Od zatvaranja i grčevita branjenja nema ništa, jer ono će kad-tad donijeti pogodak Turcima. Naprotiv, Hajduk treba ići po gol, treba u završnicu akcija dolaziti s 4-5 igrača, treba prisiliti i njihova napadača da dođe pred vlastiti gol. Na kraju, igra se bez publike, neće biti ogromnog pritiska s tribina, a Galatasaray ipak nije momčad iz europskog vrha. Dakle, Hajduku dajem dobre izglede, Hajduk je u stanju iznenaditi, naravno, pokaže li dovoljnu dozu hrabrosti i odlučnosti.

Kakvim doživljavate Harija Vukasa? Dojam je da ga se još uvijek doživljava kao pomoćnog trenera i da samo čekaju kada će dovesti novoga.

– Vukasa dugo poznajem, bio je moj igrač. On je nogometni znalac koji je kao mladić pokazivao interes za trenerski posao i na neki način već se jako rano za njega počeo pripremati. Vukasa na klupi Hajduka može zadržati samo opredjeljenje za napadački nogomet, onaj stav da se ne mirite s time da je Hajduk za četvrto mjesto, nego da namećete borbu za prvo mjesto, pa i ako budete drugi, nije poraz, barem ste nešto pokušali, borili se. Dogodio se nedavno primjer Kuleševića, Osijek je pod njegovim vodstvom igrao dobro, ali nisu uspjeli ostvariti neke ciljeve pa mu se dogodilo tiho smjenjivanje. Iz tog primjera Vukas može nešto naučiti; da će ga na klupi Hajduka držati samo rezultat. Najgore je kad vam uprava kaže da čvrsto stoji uz vas. To je onda upozorenje: Čuvaj se! No, vjerujem u Vukasa, mislim da čvrsto drži uzde i da u glavi ima stav da to može – ističe Matković.

Po čemu pamtite istanbulske dane s Ivićem (koji je 1983. vodio i Galatasaray)?

– Kada smo sletjeli u Istanbul, aerodrom je bio krcat novinarima i navijačima, to još nigdje nikada nisam doživio. Kada smo igrali derbije na domaćem terenu, publika je znala doći na stadion već ujutro i cijeli dan čekati utakmicu. Takav fanatizam mi je bio nevjerojatan. Nisam mogao ni zamisliti da postoji takva ljubav prema klubu – priča Matković.

Kakvi su bili derbiji s Galatasarayem?

– Uh, pamtim da mi je na utakmici na njihovu stadionu plastična boca puna vode proletjela pokraj glave. Da me pogodila, tko zna što bi bilo! Sjećam se kako je Ivić rekao igračima da je najbolje da što prije iziđu na zagrijavanje, da ih publika izviždi i ispuše se, pa da za vrijeme utakmice bude manji pritisak. Čitali smo dan poslije utakmice i da su dvojica-trojica navijača prostrijeljena, no to se tamo brzo zataška. Jednostavno, to je valjda tamo uobičajeno kada se igraju derbiji.

Video - Ubijeni George Floyd ima "svoje srce" među sjedalicama Poljuda

 

Uživao sam u Turskoj

Matković i Ivić s Fenerbahçeom su te sezone osvojili četvrto mjesto i na kraju sezone razišli se s klubom.

– Bilo mi je žao otići iz Istanbula jer mi je tamo doista bilo divno. Danas, gledajući turske sapunice na televiziji, uživam u prizorima iz Istanbula i prisjećam se naših vožnji preko velikoga mosta, šetnji gradom i kako su nas navijači prepoznavali, pozdravljali, odnosili se prema nama s velikim poštovanjem i respektom... Fener mi je bio nudio da ostanem u njegovoj školi nogometa, no tada sam već bio prihvatio ponudu Zagreba – zaključio je Matković, koji je u Hrvatskoj ligi vodio još i Zadar, Šibenik, Osijek, Kamen Ingrad i Cibaliju. 

>>Ponudu kladionice Germania pogledajte ovdje: http://bit.ly/V-link21

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

Avatar Ričard
Ričard
13:29 24.09.2020.

vira u Boga i dalmatinska sloga

DU
Deleted user
12:24 24.09.2020.

Dabogda sve izgubili

CO
coky
10:39 24.09.2020.

Dobro kaže, ajmo Bijeli, shebite te Turke. Samo vjera u sebe, bez toga nema kruha.