REALNA SLIKA

Bjelica potpuno iskreno: Dinamo je bio bolji, nismo bili u stanju ništa napraviti

30.08.2021.
u 09:12
– U prvom poluvremenu Dinamo je mogao i uvjerljivije voditi. U drugom dijelu na penalu se mogla slomiti utakmica.
Pogledaj originalni članak

U prvom od dva velika sinoćnja derbija Prve HNL Dinamo je apsolutno zasluženo rezultatom 2:0 slavio u Gradskom vrtu protiv Osijeka. Nenad Bjelica tako je u svojoj 52. domaćoj HNL utakmici (36 u Dinamu i 16 u Osijeku) prvi put doživio poraz.

Hrvatski prvak utakmicu je odigrao znatno bolje i zasluženo slavio, ali jači je dojam da je Osijek susret odigrao katastrofalno nego što je Dinamo odigrao vrhunski. Nije kod bijelo-plavih bilo trka, ideje, volje, želje i plana, nemoguće je oteti se takvom dojmu. Osim pokojeg centaršuta sa strane ili koje duge lopte na potpuno usamljenog Miereza, od domaće momčadi nismo vidjeli apsolutno ništa. I domaća publika dala je to do znanja svojim miljenicima kada im je u nekoliko navrata uputila salve zvižduka, pogotovo na kraju poluvremena i same utakmice. S druge strane, Dinamo je igrao jednostavan i efektivan nogomet, s brzim prizemnim dodavanjima od noge do noge. Nakon debakla protiv Sheriffa u Europi, bila je ovo plavima i Krznaru potrebna predstava za vraćanje samopouzdanja.

I Osijek i Dinamo imali su svojih kadrovskih problema. Kod Osječana je iz rostera otpao Petar Bočkaj umjesto kojeg je na lijevoj strani nominalno desni bočni Mato Miloš, dobivši prednost ispred Maria Jurčevića koji je još uvijek u procesu oporavka. Gosti su imali puno više kadrovskih problema. Krznar je na raspolaganju za derbi imao samo jednog pravog stopera – Josipa Šutala, pa se tako, pomalo i iznenadno, odlučio za “Osijekovu” 3-5-2 formaciju. Stopere su igrali Šutalo, Franjić i Ristovski, dok su na bočnim krilnim pozicijama bili Moharrami s desne te Mislav Oršić s lijeve strane.

29.08.2021., stadion Gradski vrt, Osijek - Hrvatski Telekom Prva liga, 7. kolo, NK Osijek - GNK Dinamo. Trener Osijeka Nenad Bjelica i trener Dinama Damir Krznar. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Posebno moramo istaknuti Kristijana Jakića koji je igrao svoju 131. te vrlo vjerojatno posljednju HNL utakmicu. Danas će, ako sve bude išlo po planu, otputovati u Frankfurt na liječničke preglede i potpis ugovora za Eintracht, a pomalo je i bajkovita i činjenica da je na jučerašnjem susretu bio strijelac, ali i najkvalitetniji te najraspoloženiji Dinamov pojedinac na terenu. Pogodak je zabio u 33. minuti nakon prizemnog ubačaja Denija Jurića koji je odigrao fantastičan dupli pas s Franjićem na lijevoj strani i kompletno izbacio obranu Osijeka. Osim gola, Dinamo je u prvom dijelu imao još nekoliko situacija: vratnicu Jakića i nekolicinu pokušaja Oršića, dok Osijek nije zapucao prema vratima gostiju.

Preokret cijelog narativa utakmice mogao se dogoditi u 58. minuti, ali se Dominik Livaković prometnuo u Dinamova junaka, baš uoči reprezentativnih izazova. Josip Šutalo u kaznenom prostoru bio je neoprezan i nehotice je ošamario Miereza po licu. Sudac utakmice Ivan Bebek na prvu je odmahnuo, a nakon uključivanja Marija Zebeca iz VAR sobe pokazao je na bijelu točku. Loptu je prvo uzeo Mierez, a zbog nekoliko promašaja iz kaznenih udaraca Bjelica je naredio da se lopta da Marinu Pilju, koji je pucao slabo u Livakovićevu desnu stranu, a ovaj je to bez većih poteškoća obranio.

Kako to uobičajeno biva, kad ne iskoristiš svoju veliku (to jest najveću moguću) priliku, budeš kažnjen. Samo sedam minuta nakon toga Osijek katastrofalnom obrambenom reakcijom dopušta Dinamu da se odvoji na dva gola prednosti. Oršić je ubacio s tridesetak metara, Škorić krivo procijenio let lopte, a na drugoj vratnici loptu je dočekao Bartol Franjić i uputio je prema golu da bi se ona nespretno odbila prvo od Lončara, a zatim i od Ivušića te ušla u mrežu Osječana.

– Dinamo je bio bolji, a mi smo kasnili u svim duelima. Isto tako, u kreaciji nismo bili u stanju ništa napraviti. U prvom poluvremenu Dinamo je mogao i uvjerljivije voditi. U drugom dijelu na penalu se mogla slomiti utakmica, ali ga nismo bili u stanju zabiti i na kraju smo zasluženo poraženi – rekao je nakon utakmice Nenad Bjelica.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

MO
Moskovija
10:42 30.08.2021.

Kad bjelica s odmornim osijekom i gotovo kompletnim sastavom nije uspio dobiti dinama koji je pred par dana igrao sa sheriffom i koji je u osijek došao bez pola prve momčadi ne znam što više reći osijeku i toliko hvaljenom bjelici! Još neka jednu izgubi i slijedi mu ekspresni otkaz!

SU
Sutjeska
10:51 30.08.2021.

Izguubiti od najboljeg pomocnog trenera, Bjelica daj otkaz. Sada se vidi da si u Maksimiru imao vise srece nego znanja. Nesudjeni selektore sljedeci klub moze ti biti Fk Sindjelic. Prema znanju to ti je realnost.

ST
stefj
10:28 30.08.2021.

Nakon što je Dinamo bio kanta za napucavanje jednoj Moldavskoj ekipi, Krznaru je u pitanje došla klupa, pa se malo uozbiljio i ostavio se neshvatljivih ideja... Na ovoj utakmici Dinamo je i prvi puta igrao s idejom da ne primi gol, s visokim blokom i zatvaranjem glavnih protivnikovih igrača... S takvom idejom je taj, toliko forsirani posjed, dobio neki smisao i Dinamo je stvorio nekoliko izglednih šansi te dao golove... Mislim da je ovo prva Krznarova utakmica gdje je DInamo igrao sa smislom, a ne samo za statistiku. Doduše, protivnik nije bio u rangu onih koje će imati u EL, no ima nekog smisla.