APEL ODGOVORNIMA

Bivši prvak Europe prozvao Stožer: 'Stavili ste nas u nesigurne i opasne uvjete'

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Bivši prvak Europe prozvao Stožer: 'Stavili ste nas u nesigurne i opasne uvjete'
14.04.2021.
u 12:17
Ukazuje i na paradoks prema kojemu su paralelno sa zatvorenim gimnastičkim dvoranama, teretane otvorene i to bez epidemioloških uporišta.
Pogledaj originalni članak

Predsjednik Hrvatskog gimnastičkog saveza (HGS) i bivši uspješni hrvatski gimnastički reprezentativac Marijo Možnik uputio je dopis Ministarstvu turizma i sporta, Nacionalnom stožeru civilne zaštite i Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo u kojemu izražava zabrinutost zbog zabrane treniranja u dvoranama.

Možnik, koji je 2015. osvojio naslov europskog prvaka na preči, a 2014. i broncu na svjetskom prvenstvu na istoj spravi, u svom dopisu naglašava kako je gimnastika bazični sport koji je Hrvatskoj od osamstaljenja Hrvatskoj donio jednu olimpijsku, četiri svjetske i pet europskih medalja, no kako je jedino sigurno mjesto za treniranje preko 10.000 gimnastičarki i gimnastičara u 58 klubova diljem Hrvatske isključivo dvorana.

- Velika hrvatska delegacija muške i ženske sportske gimnastike u subotu 17. travnja odlazi na Europsko prvenstvo u Basel još jednom razveseliti svoju zemlju. Hvala Vam što ste dopustili da branitelji europskih medalja Tin Srbić, Filip Ude, Aurel Benović, dvostruka olimpijka Ana Đerek i njihove kolegice i kolege iz vrha naše gimnastike mogu trenirati i maksimalno se pripremiti za ovo natjecanje. Ipak, samo Tin, Filip, Aurel i Ana nisu hrvatska gimnastika. Oni su šlag iznad desetak tisuća djece i mladih sportaša kojima su uzor, koja sanjaju dostići njihovu razinu, ali kojima je slijedom raznih neutemeljenih Odluka posljednjih mjeseci uskraćeno pravo sanjati.

Gimnastika je izrazito kompleksan bazični sport. Sport u kojemu je zbog specifičnosti sprava dvorana jedino sigurno mjesto za treniranje i napredak. Međutim, posljednjom Odlukom nacionalnog Stožera civilne zaštite u kojoj je zabranjeno treniranje i natjecanje za najveći dio našeg sporta, a kako bi održali djecu i mlade u sportu i popustili pred pritiscima nezadovoljnih roditelja ili pak održali financijsku egzistenciju, mnogi su klubovi primorani poseći za improviziranim treninzima na otvorenom. Naravno, pravi gimnastički trening na otvorenom je nemoguć i sportaše stavlja u nesigurne i opasne uvjete. Za razliku od nekih drugih sportova kojima je Odlukom ipak dopušteno treniranje, a njihov sport je moguće prakticirati u sigurnim uvjetima i na otvorenom - stoji u Možnikovu dopisu.

Predsjednik HGS-a ukazuje i na paradoks prema kojemu su paralelno sa zatvorenim gimnastičkim dvoranama, teretane otvorene i to bez epidemioloških uporišta u smislu razlikovanja aktivnosti koje se provode u teretanama, također na raznim spravama, kao i u gimnastici. 

Hrvatski gimnastički savez od početka pandemije COVID-19 redovito izvještava svoje klubove članice i sportaše o svakoj novoj epidemiološkoj preporuci, svakoj odluci... Niti jedan prigovor na pridržavanje epidemioloških mjera hrvatska gimnastika sve ove teške mjesece nije dobila, i zato s pravom možemo postaviti pitanje: zašto smo kao sport u neravnopravnom položaju s ostalim sportskim kolegama?  

Prema svim statistikama tjelesna aktivnost kod djece u Republici Hrvatskoj je pri dnu europskih zemalja. Ne smijemo ni pomisliti kakvo će tek mentalno zdravlje djece i mladih biti nakon svih ovih zabrana i zatvaranja. Koliko djece i mladih odustaje od bavljenja sportom… Ako se i dalje nastave diskriminirajuće mjere za naš sport, jedna velika, vrijedna baza od desetak tisuća djece po cijeloj Hrvatskoj biti će nepovratno uništena. Njihovi snovi su ionako već mjesecima poljuljani - dodao je Možnik izražavajući nadu kako će prozvani shvatiti probleme gimnastičkih klubova te potrebe djece i mladih sportaša, roditelja, trenera i cijele gimnastičke obitelji.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

RO
roland
13:32 14.04.2021.

Teretane su otvorene! Zato i ima toliko zaraze i bit će još više! Najlakše se prenosi u teretani! U svim nogometnim, košarkaškim i rukometnim klubovima corona se unutar momčadi proširila nakon treninga snage u teretani.

LI
liliZG
12:53 14.04.2021.

gimnastika je jedan od sportova koji političarima nikada nisu bili važni, zato tako i prolazi..... pa nije to nogomet, košarka, rukomet,..ili bilo koji grupni sport na kojem oni skupljaju bodove.