JAKI ARGUMENTI

Bild o VN Monaka: Schumacher nije kriv

Foto: AFP
Bild o VN Monaka: Schumacher nije kriv
18.05.2010.
u 11:47
Na advokatski je način njemački dnevnik Bild stao u obranu njemačkog F1-pilota Michaela Schumachera (41) glede njegova kažnjavanja u Monte Carlu. Čini se s prilično jakim argumentima.
Pogledaj originalni članak

Sedmerostruki svjetski prvak u Formuli 1, sada vozač Mercedes GP-a, kažnjen je jer je u posljednjem krugu šeste utrke sezone, nakon izlaska safety-cara sa staze, navodno prerano i nedopušteno pretekao Ferrarijeva Španjolca Fernanda Alonsa.

Četvorica sudaca utrke, među kojima i bivši Schumijev rival Damon Hill, kaznili su Nijemca nakon saslušanja s 20 sekundi zaostatka, te je ovaj sa šestog mjesta pao na 12. i ostao bez bodova.

Dok su svi europski mediji napali Schumachera prisjećajući se njegovih ispada za najboljih dana, u Bildu su pronašli jake argumente njemu u korist.

"Događanja na stazi u posljednjem krugu potvrđuju da je Schumacher nevin", stoji u ekspertizi uz objašnjenje:

"Na početku posljednjeg kruga stjuardi su signalizirali vozačima da safety-car ulazi u boks. Svim je momčadima proslijeđena obavijest "Staza slobodna (Track Clear)". To znači: na takozvanoj liniji safety-cara, u posljednjem zavoju prije kraja utrke, pretjecanje je dopušteno. U tom se trenutku također (dokazano fotografijom, op. a.) na semaforu pred Alonsom signal žutog svjetla (znak upozorenja) prebacio na zeleno (pretjecanje dozvoljeno). Također se u tom trenutku na safety-caru ugasilo narančasto rotirajuće svjetlo, taman pred skretanje vozila u boks. Svi uvjeti za utrkivanje u tom su trenutku bili ispunjeni. Suci su svejedno kaznili Schumachera zbog nepostojećih okolnosti: pretjecanja pod uvjetima safety-cara na stazi!"

Tumačenje Bilda potvrdila su i dva eksperta, koji kao stručni komentatori rade za njemačke TV-postaje:

- Stjuardi su Schumiju jasno dali do znanja da se smije boriti za poziciju – rekao je Marc Surer sa Skya, dok je RTL-ov Christian Danner dodao:

- Siguran sam da je FIA kažnjavanjem Schumija grubo pogriješila.

"Nadajmo se da u FIA-i tu grešku još stignu popraviti", zaključuje Bild.

Ne vjeruju, međutim, u Schumacherovu nevinost svi Nijemci. Internetski portal Sport1.de proveo je online anketu s pitanjem "Je li Schumacher kažnjen pravedno?". Javile su se 22.000 posjetitelja, od kojih je čak 77% odgovorilo pozitivno.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

OB
-obrisani-
16:57 18.05.2010.

FIA- sve sama hrpa idiota. Sa svojim pravilima samo guše i narušavaju draž utrke umjesto da je učine zanimljivijom . A ovo sa Šumijem je potvrda da vozač više nije faktor neg novac i prestiž, Ferrarijevi prsti a i Hillu je to teško palo. Treba ukinuti taj Bernijev cirkus.