ODLIČNI REZULTATI

Iza uspjeha Ane Konjuh stoji fizioterapeutkinja iz Splita: 'Dobro poznaje moje tijelo'

Iza uspjeha Ane Konjuh stoji fizioterapeutkinja iz Splita: 'Dobro poznaje moje tijelo'
29.03.2021.
u 19:30
Ana je s 18 godina igrala četvrtfinale US Opena, bila je i 20. tenisačica svijeta (u srpnju 2017.), te rezultate još mora stizati, ali dobar je osjećaj kad znate da ste, napokon, na pravom putu.
Pogledaj originalni članak

Ana Konjuh nanizala je na jakom turniru u Miamiju (WTA 1000) tri pobjede, od kojih dvije nad igračicama iz Top 20 (Keys i Swiatek) i napokon podsjetila na svoje najbolje dane. Problemi s laktom i čak četiri operacije uzeli su joj gotovo tri godine karijere, ali 23-godišnja Dubrovčanka sada se vraća još jača, iskusnija, psihološki stabilnija, kako sama kaže, “sa sređenijom glavom”.

Kako je u Miamiju odbacila svoj zaštićeni renking (255. mjesto), jer je u poretku uživo već 241. na WTA listi (+97), tako je, čini se, odbacila i svoje strahove da s laktom opet nešto neće biti u redu.

Prije sam igrala na instinkt

Ona ga pomalo štedi, igra racionalnije, ali i maksimalno i borbeno... Nakon pobjede nad lanjskom osvajačicom Roland Garrosa Poljakinjom Igom Swiatek (6:4, 2:6, 6:2) zadovoljno kaže:

– Znala sam da me čeka težak meč i zato sam odlučila biti maksimalno agresivna i ne poklanjati joj poene. Mogu biti ponosna na svoj borbeni duh. U drugom setu malo sam zeznula stvar, ali i ona je značajno pojačala igru. No željela sam ostati u meču maksimalno fokusirana i u ključnim poenima odigrati svoje najbolje udarce. I uspjela sam u tome.

Ana je s 18 godina igrala četvrtfinale US Opena, bila je i 20. tenisačica svijeta (u srpnju 2017.), te rezultate još mora stizati, ali dobar je osjećaj kad znate da ste, napokon, na pravom putu. I da ponovno možete kovati velike planove.

– Prije sam više igrala instinktivno, a sada puno više razmišljam u igri, planiram. Svaki mi je meč važan, svaki poen. I trener Antonio Veić upozorava me da ne smijem prosipati udarce, iako su pogreške i promašaji sastavni dio ove igre. No trudim se svesti ih na najmanju moguću mjeru – objašnjava Ana dodajući:

– Nakon što sam prošla sve ono što sam prošla, igranje mi pričinjava još veće zadovoljstvo. A pobjede me još više vesele. Ne želim prestati, ne želim odustati. Moj lakat nikad neće biti normalan, ali pomirila sam se s tim.

Osim treneru Veiću, Ana posebnu zahvalnost iskazuje splitskoj fizioterapeutkinji Meri Tranfić s kojom je u jednom razdoblju gotovo svakodnevno surađivala.

– S godinama smo se jako zbližile. Počela sam surađivati s njom kad sam imala probleme s leđima prije pet-šest godina, kada je s laktom još bilo sve u redu. Ono, baš smo se našle. Ona tako dobro poznaje moje tijelo da zna kad nešto nije u redu i da joj ja ništa ne kažem. Bila je uz mene na svakoj od mojih operacija i podržavala me ne samo kao fizioterapeutkinja nego i kao prijateljica.

Bol se nije vratila

Baš zbog toga što je u jednom trenutku bila 20. tenisačica svijeta, kao i zbog osvojenih Grand Slam turnira u juniorskoj konkurenciji, Anu u teniskom svijetu doživljavaju kao važnu predstavnicu “generacije iz 1997” u kojoj su još i Belinda Benčič, Naomi Osaka, Jelena Ostapenko i Darija Kasatkina. Sve su one otišle naprijed, ali niti Ana se ne predaje, utrka će uostalom biti maratonska. U konkurenciji igračica do 24 godine Konjuh je sada 70., a sve navedene su ispred nje: Osaka je prva, Benčič šesta, Kasatkina 13., Ostapenko 14. na svijetu.

– Da, mi smo zajedno rasle na juniorskim turnirima. Bile smo suparnice na terenu, ali i prijateljice izvan terena, posebno s Kasatkinom i Benčič. A često me se sjeti i Carol Zhao, s kojom sam u parovima osvojila juniorski Australian Open 2013. i koja je također imala probleme s laktom.

Na Anu je poseban dojam ostavio dokumentarac Andyja Murraya “Resurfacing” u kojem bivši broj jedan vodi gledatelje kroz više operacija svojih kukova.

– Taj me dokumentarac rasplakao. U nekim sam trenucima i ja proživljavala isto što i on. I ja želim završiti karijeru onda kad ja to budem htjela, a ne zato što moram. Najvažnije je da se bol nije vratila – zaključila je Ana koja se ne želi žuriti.

– Cilj mi je da ovu godinu završim u Top 100 – skromno je kazala.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.