ZLATNA LOPTA

Ako Messi preda krunu, prvi put će Španjolac biti najbolji igrač

Foto: AFP
Ako Messi preda krunu, prvi put će Španjolac biti najbolji igrač
10.01.2011.
u 13:15
Izbornici i kapetani nogometnih reprezentacija posebnu pozornost ipak će posvetiti reprezentativnom nogometu
Pogledaj originalni članak

Messi, Xavi ili Iniesta? Barcelonin trijumvirat danas će u 19 sati u Zürichu na združenoj svečanosti "Fifa Ballon d' Or" krovne svjetske nogometne organizacije Fife i čuvenog francuskog sportskog tjednika France football iznjedriti najboljeg nogometaša svijeta.

Biraju i novinari

– Fifa najboljeg nogometaša svijeta bira u vlastitom izboru od 1991. godine. Francuski nogometni magazin svoju nagradu pak uručuje od davne 1956. godine. Obje su se tijekom godina afirmirale kao podjednako vrijedne, a često su nositelji obiju bili isti nogometaši. Bit ću to velik dan svjetskog nogometa koji će prerasti u tradiciju – objasnio je predsjednik svjetske nogometne organizacije Sepp Blatter.

Aktualni je dobitnik obiju nagrada za kalendarsku 2009. godinu argentinski nogometaš Barcelone Lionel Messi. Izbornici, kapetani i novinari odlučili su da u posljednjem krugu, kada se dodjeljuju nagrade, ostanu jedan Argentinac i dvojica Španjolaca, igrači koji su nedvojbeno obilježili 2010. godinu.

Kada bi se dodjeljivala nagrada koja sublimira znanje i estetski dojam, tu zasigurno ne bi bilo dvojbe – pobjednik bi bio Lionel Messi. I nema dvojbe da je većina svjetskih novinara koji uživaju u nogometnim čarolijama svoj glas dala Argentincu. No, hoće li to biti dovoljno? Naime, izbornici i kapetani nogometnih reprezentacija posebnu pozornost ipak će posvetiti reprezentativnom nogometu. A u JAR-u proteklog lipnja i srpnja Lionel Messi bio je jedva primjetan. U odlučujućoj utakmici s Nijemcima u četvrtfinalu nije postojao, a Diego Maradona i njegovi dečki doživjeli su veliki debakl.

Messi želi da slavi suigrač

– Počašćen sam što ću opet biti u uskom krugu najboljih, ali ova nagrada mora otići jednom od mojih suigrača u Barceloni – Xaviju ili Iniesti – rekao je uoči današnje gala svečanosti Lionel Messi.

Da, Španjolska je svjetski prvak, Xavi je igrao fantastično, a Andres Iniesta u 116. minuti svojim je pogotkom protiv Nizozemske odlučio da Furija prvi put dođe do zlata.

Goran Vučević, trener Hajduka te svojedobno član Barcelone, svoj je glas dao Xaviju Hernandezu, obrazloživši da je on ključni kontrolor igre katalonskog kluba i reprezentacije.

Novi trener Crvene zvezde te nekoć aktivan igrač Barçe Robert Prosinečki zaljubljen je pak u Andresa Iniestu.

– Znate li kada je posljednji put pogriješio? U kadetima. Takva mirnoća, kontrola lopte. Inače nisam sklon nekoga izabrati samo zbog jednog poteza, jednoga gola, ali Iniesta je odlučio tko će biti prvak svijeta u nogometu.

Ako Messi preda krunu koju je čuvao više od godinu dana, to će značiti da će prvi put od 1991., od kada Fifa bira nogometaša godine, to biti Španjolac.

Danas ćemo doznati i tko je najbolja nogometašica.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

Avatar Idler 3
Idler 3
13:35 10.01.2011.

Izbor je jednostavan - Xavi ili Iniesta...jer su osvajači SP, a čak malo i prije Xavi jer je kapetan, malo već i u poznim godinama pa bi mu to bilo i kao kruna karijere !!!

Avatar poljicanin
poljicanin
14:10 10.01.2011.

Trebalo bi birati najuspjesnijeg nogometasa a ne najboljega.Zna se tko je najbolji....

FC
fcod
16:11 10.01.2011.

Hoće li J.Vlašić napisati kakvo pismo nakon ovog izbora?