HNK RADNIČKI

50. rođendan kluba koji je jedinstven po ratnim stradanjima

Foto: Branimir Bradarić
HNK Radnički (1)
Foto: Branimir Bradarić
HNK Radnički (1)
Foto: Branimir Bradarić
HNK Radnički (1)
29.09.2013.
u 19:02
O razmjerama stradanja kluba iz Vukovara govori i podatak da je 26 igrača kluba smrtno stradalo tijekom Domovinskog rata, 27 ih je ranjeno, a 67 završilo po logorima u Srbiji.
Pogledaj originalni članak

Polaganjem vijenaca u spomen na poginule i nestale članove kluba proteklog vikenda HNK Radnički iz Vukovara obilježio je 50. godina od osnutka kluba.

U sklopu programa održana je i svečana Skupština kluba, promocija knjige 50 godina HNK Radnički poslije čega je uslijedio sada već tradicionalni turnir na kojem su nastupile momčadi HRT-a, RTL-a, HRT-a i veterana HNK Radnički.

– Izuzetna je čast biti predsjednik kluba kakav je HNK Radnički. Ovo je klub koji je vjerojatno najviše stradao za stvaranje svoje države. Kao takav Radnički je jedinstven klub ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu. Upravo radi toga sve dok smo mi živi nastavit ćemo obilježavati spomen na žrtvu članova HNK Radnički koji su tijekom Dominskog rata poginuli ili nestali - rekao je predsjednik kluba Danijel Rehak koji je i ovom prilikom zahvalio zaposlenicima tri televizije što su i ove godine uveličali proslavu kluba i sudjelovali u prisjećanju na stradale članove.

O razmjerama stradanja kluba iz Vukovara govori i podatak da je 26 igrača kluba smrtno stradalo tijekom Domovinskog rata, 27 ih je ranjeno, a 67 završilo po logorima u Srbiji. Govoreći o stradalim članovima kluba Rehak kaže da su sve to bili obični obični građani i dečki koji su iz ljubavi igrali za svoj klub. Događanja u to vrijeme u Vukovaru i Hrvatskoj natjerala su ih da preko noći loptu, kopačke i bezbrižni život zamijene puškama,  stražama i neizvjesnošću koju donosi rat.

- Strašno je to. Svaka prijeratna fotografija kluba, novinsko izvješće ili nekakav događaj kojeg se prisjećamo podsjeća na nekoga od ubijenih naših članova. Gotovo u svakom sastavu koji je igrao prijeratne utakmice netko je od stradalih. Svi oni stradali su samo zato što su branili svoj grad i svoj kućni prag, rekao je Rehak. HNK Radnički osnovan je 1963 godine. Ostalo je zapisano da su zadnju utakmicu prije rata odigrali u lipnju u sklopu tadašnje Općinske lige. Danas, 22 godine od ratnih dešavanja, HNK Radnički natječe se u sklopu 1. Županijske lige Vukovarsko – srijemske županije.

Nakon odigranog turnira veterani Radničkog osvojili su prvo mjesto nakon što su i finalu pobijedili RTL. U utakmici za treće mjesto HRT je pobijedio Novu. Za najboljeg vratara proglašen je Luka Matoš, najbolji strijelac je Irfan Islami (6 pogodaka), dok je titulu najboljeg igrača ponio Andrija Tomičić.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.