AKCIJA 'STOP ZAKONU O PUŠENJU'

Slavni se ne odriču užitka u dimu cigarete

16.01.2009.
u 18:03
Pogledaj originalni članak

Više od šest tisuća ljudi dosad je na popularnom Facebooku pružilo potporu akciji “Stop novom zakonu o pušenju” koju je u svojoj emisiji pokrenula ekipa Istrage. Samo su njihovi novinari dosad Ustavnom sudu predali zahtjev za ocjenu ustavnosti zakona kojim bi se zabranilo pušenje u kafićima i restoranima. Strastveni pušači među slavnima odmah su digli svoj glas i stali uz tim Andreja Rore i Roberta Valdeca.

Licemjerni zakon
– Naravno da sam podržao tu ideju jer taj je zakon zapravo praćenje glupih američkih trendova. Pa to je kao da u restoranima imate samo ženski zahod, što bi muškarci onda trebali - ići u zahod na Sljeme – obrazložio je na svoj način razloge podupiranja Željko Pervan.

Donošenje takvog zakona smatra licemjernim i za njega je to odluka kakve su donošene u vrijeme jednopartijskih režima.

– Dajem potporu novom zakonu jer cigareta je zlo, ali isto tako mislim da drastične mjere poput spomenute uglavnom, nažalost, proizvedu suprotne efekte – kaže Ćiro Blažević.

Njegovo razmišljanje je i cilj kampanje, koja ne osporava novi zakon nego ne želi diskriminirati pušače.

Roker Davorin Bogović kaže da nije okorjeli pušač i njegova dnevna doza cigareta vrti se oko brojke deset, no taj zakon osuđuje, što je rekao i u Istrazi.

– Protiv sam svih vrsta zabrana, mrzim ih i jedva čekam dan kada će nam reći da nešto smijemo. Svaki lokal trebao bi imati mjesto za pušače i nepušače. To je “norenje” naših političara i još jedna njihova apsurdna odluka – odlučan je Bogović.

Dosjetljivi roker
Na pitanje kako će se snalaziti kada ta odluka u ožujku stupi na snagu, rekao je:

– Majstor sam improvizacije, već imam ideju kako ću sjediti u kafiću i kroz cjevčicu pušiti van – spretno se domislio Bogović.

Uz Pervana i Bogovića, potporu Istrazi u njihovoj borbi protiv zakona o pušenju dali su i Ćiro Blažević, Vid Balog, Davor Dretar Drele, Oliver Dragojević i Dražen Žerić Žera, koji je svoj stav o zabrani pretočio u stihove: Nekako s proljeća cigaretu pušit ću ja, te dvije dame, Lepa Smoje i Alka Vujica.

– Nakon fine večere i čaše šampanjca u restoranu, jednostavno moram zapaliti cigaretu - rekla je Alka.

Goran Pirš Piro ministru Milinoviću je pak poručio sljedeće:

– To je perverzno nepošten zakon i zato dajem potporu kampanji i borbi prava nas malih pušača. Borite se i dalje.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr