ŠKOLSTVO Školske zgrade na Banovini preuređene u domove, a u Moslavini se moraju graditi

Škole ili prazne ili pretijesne

18.11.2008.
u 17:37
Pogledaj originalni članak

Učenici u Sisačko-moslavačkoj županiji nisu ravnomjerno raspoređeni. Neke su škole napuštene ili prazne, a neke prepune. Na Banovini su prazne ili preuređene u društvene domove i slično. U školi u Gvozdu ove godine upisano je samo pet prvašića. Međutim u Moslavini je premalo mjesta u školama i potrebno ih je graditi.

Još četiri i pol milijuna
Nakon što se raspravljalo o gradnji škole u Popovači, na zadnjoj sjednici Županijskog poglavarstva predloženo je da se gradi zgrada osnovne škole i u Novskoj.

- Riječ je o školi koja, kao i osnovna škola u Popovači, ima najviše učenika. Ukupno ih je 997, računajući i učenike u područnim školama. Školska zgrada u Novskoj pretijesna je, pa se nastava održava vrlo otežano - rekao je Ivan Lovreković, pročelnik županijskog Odjela za prosvjetu, kulturu i šport.

Grad je odredio zemljište na kojem se planira graditi škola. Gradilište je pokraj srednje škole i sportske dvorane. Projekt je kandidiran na natječaj za dobivanje novca iz stavke udruženih sredstava državnog proračuna i zajma Svjetske banke.

- Projektom su predviđeni gradnja i opremanje škole sa 25 učionica, u vrijednosti 26,5 milijuna kuna, a lokacija u blizini sportske dvorane smanjila bi investiciju jer se ne bi morala graditi sportska dvorana - dodao je Lovreković, istaknuvši kako je na listi prednosti upravo gradnja školskih zgrada u Popovači i Novskoj.

Županija je najavila još nekoliko ulaganja, ukupno 4,5 milijuna kuna.

Prijevoz jednog učenika
Iako je dvorska općina, površine 500 četvornih kilometara i sa 64 naselja, jedna od najvećih u zemlji, u Osnovnoj školi u Dvoru ima tek 260 učenika te sedmero u područnoj školi u Rujevcu.

- Učenika je svake se godine sve manje. Ove je godine upisan razred manje nego lani. No stalno poboljšavamo uvjete rada. Poboljšali smo rad u informatičkom kabinetu, zahvaljujući UNHCR-ovoj donaciji, dogradili smo i opremili blagovaonicu, a obnovljeni su i sanitarni čvorovi. Sređeni su centralno grijanje i odvodnja. Potrebno je opremiti kabinete kemije, fizike i biologije - rekla je Vlatka Jeričević, ravnateljica dvorske Osnovne škole.

Treba još urediti tribine, okoliš i postaviti ogradu.

- Problem je i sportska dvorana. Imamo i problem prostora. Učenici koji ne idu na vjeronauk, taj sat provode na hodniku, jer nemamo za njih prostoriju - kaže ravnateljica Jeričević.

Unatoč problemima, svim učenicima organiziran je prijevoz. Za samo jednog učenika, na primjer, organiziran je prijevoz autobusom nekoliko kilometara.



Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr