Zvijezda pop-glazbe Matisyahu

Zabranjeno mu je dotaknuti žensku osobu

Foto: vl
Zabranjeno mu je dotaknuti žensku osobu
28.09.2009.
u 16:15
Mješavina hip hopa i reggae glazbe naizgled nema nikakvih dodirnih točaka s ortodoksnim judaizmom, ali on ne misli tako. Upoznajte Matisyahua, prvu hasidsku pop-zvijezdu!
Pogledaj originalni članak

Mješavina hip hopa i reggae glazbe naizgled nema nikakvih dodirnih točaka s ortodoksnim judaizmom, ali on ne misli tako. Upoznajte Matisyahua, prvu hasidsku pop-zvijezdu!

Glave pokrivene tradicionalnom židovskom jarmulkom ili karakterističnim crnim šeširom stožastog oboda, zarastao u gustu i dugačku bradu, Matisyahu ovog ljeta i jeseni putuje svijetom promovirajući svoj novi album "Light'" Rođen u svjetovnoj židovskoj obitelji prije 30 godina kao Matthew Miller i odrastao u Brooklynu, u odrasloj dobi je postao aktivni sljedbenik hasidskog pokreta Chabad-Lubavitch unutar ortodoksnog judaizma, a kasnije započeo i glazbenu karijeru.

Njegova pojava izazvala je golemu znatiželju među publikom i kritikom, ali i podijeljene reakcije u religijskoj zajednici. Premda hasidizam veliča duhovnost i radost života, smatralo se da strogi vjerski principi naprosto nisu spojivi sa svakodnevicom pop-zvijezde. Primjerice - prema hasidskim pravilima doslovce ne smije dotaknuti žensku osobu koja mu nije vjenčana supruga ili članica najuže obitelji, a apsolutno mu je zabranjeno nastupati petkom, na Šabat. Matisyahu se pridržava tih pravila.

Možda suprotno očekivanjima, Matisyahu ne pokušava propovijedati, niti traži potencijalne konvertite. Iz njega progovara samo pozitivna energija - kada repa ili pjevuši drevne hasidske melodije karipskim naglaskom preko dancehall riddima, on čini kulturnu fuziju triju geta: poljskog, Bronxa i Trenchtowna, zadržavajući specifičnu energiju svakoga od njih, pa se ni naziv "hasidski reggae" ne čini više tako neprirodnim. Uostalom - nije li rastafarijanska simbolika u reggaeu (egzodus, Zion...) preuzeta upravo od Židova?

Kada je prije četiri godine reggae-hip hop singlom "King Without a Crown'" izdanom preko male i neprofitne izdavačke kuće JDub dospio na Billboardovu ljestvicu, mnogi su mislili da je riječ tek o neobičnoj anomaliji koja će proći brzo kako je i došla. No, album "Youth" je 2006. dosegao zlatnu nakladu u SAD-u, a od tada je nizom koncerata u cijelom svijetu nastavio širiti bazu publike i izlazak ploče "Light'" ovog ljeta dočekao je već kao sasvim etabliran izvođač. U međuvremenu je proširio i stilski dijapazon, dodavši znatnije elemente alter rocka - pa je za očekivati je da će njegova slava samo još rasti...

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

LO
loza
17:46 28.09.2009.

na kraju će se ispostaviti da je to novi alter ego Sache Bochena

Još iz rubrike Showbiz