OSCAR

Zabljesnuli Birdman i Hotel Grand Budapest, Odrastanje 'podbacilo'

Zabljesnuli Birdman i Hotel Grand Budapest, Odrastanje 'podbacilo'
16.01.2015.
u 11:44

Birdman je iskočio rušenjem klišeja o superjunacima, a
Pogledaj originalni članak

U cik zore po američkom te rano poslijepodne po istočnoeuropskom vremenu, jučer su objavljene nominacije za Oscar, najpoznatiju filmsku nagradu koju 87. put dodjeljuje američka Akademija filmskih umjetnosti i znanosti.

Put do najvećih

Napetost uoči proglašenja nominacija rasla je kako su se nizali BAFTA, Zlatni globusi i niz drugih strukovnih nagrada koje mnogi nazivaju "putom do Oscara", te među novinarima postoji uvriježeno mišljenje da se na temelju njih lako može predvidjeti koje će filmove nominirati američka akademija. Tako je većina ove godine očekivala da će najveći broj nominacija dobiti "Boyhood" (u domaćem festivalskom prijevodu "Dječaštvo", ali u kina će pod naslovom "Odrastanje") koji je redatelj Richard Linklater snimao punih 12 godina, prateći stvarno odrastanje glavnog glumca Ellara Coltranea koji je na početku filma imao šest, a na kraju 18 godina. Radi se o jednom od rijetkih filmova koji su podjednako uspješno pomeli festivalsku scenu i privukli pažnju šire javnosti, no čini se da to nije bilo dovoljno da "Odrastanje" zauzme prvo mjesto po broju ovogodišnjih nominacija.

Iznenadio Anderson

Linklaterov film dobio je (svejedno impresivnih) šest nominacija, među kojima one za najbolji film i najboljeg redatelja, dok se s čak devet nominacija mogu pohvaliti antisuperherojski hit "Birdman or The Unexpected Virtue of Ignorance" Alejandra G. Iñárritua i "The Grand Budapest Hotel" Wesa Andersona. Potonji je posebno iznenađenje jer je, iako se radi o vrlo dobrom filmu s klasičnim Andersonovim estetskim pomakom, bio relativno potplasiran u većini dosadašnjih dodjela.

Na Zlatnim globusima, primjerice, imao je četiri nominacije, od kojih je osvojio jednu nagradu (za najbolji mjuzikl ili komediju), dok je Birdman imao sedam nominacija, a dobio je nagrade za najbolji originalni scenarij i najboljeg glumca Michaela Keatona. Velik uspjeh "Birdmana" može se pripisati zamorom superjunačkim naslovima i dobrodošlom iskakanju iz šablone, dok je "Igra oponašanja" redatelja Morten Tylduma zaradila osam nominacija upravo šablonski romansiranim prikazom biografije informatičkog pionira Alana Turinga. Mješavinom manjinskih pitanja, stvarnih povijesnih likova i (ne toliko stvarne) romanse, taj se film može gledati kao udžbenik za dobivanje simpatija Akademije.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.