obiteljska televizija s kršćanskim vrijednostima

Uskoro Laudato TV – Razgovor s direktoricom Ksenijom Abramović

Foto: PR FOTO
Laudato TV
Foto: PR FOTO
Laudato TV
Foto: PR FOTO
Laudato TV
Foto: PR FOTO
Laudato TV
24.11.2015.
u 10:17
Pogledaj originalni članak

Drugu godinu zaredom u Zagrebu se održava koncert popularne duhovne glazbe „Progledaj srcem“. Zbog zanimanja javnosti iz svih dijelova Lijepe naše koji žele sudjelovati u tom događaju, a nakon što je prošle godine u studenom održan u zagrebačkom Hypo centru, mala dvorana Doma sportova okupit će četiri tisuće posjetitelja. Tim povodom razgovaramo s Ksenijom Abramović, producenticom koncerta i direktoricom Laudato televizije (LTV).

Po čemu se koncert „Progledaj srcem“ razlikuje od drugih koncerata u Hrvatskoj?
To je koncert suvremene popularne duhovne glazbe. Ta glazba u Hrvatskoj dosad nije ostvarila tako masovni i produkcijski kvalitetan zajednički nastup pred svojim slušateljima. Jedanaest izvođača će u gotovo trosatnom trajanju izvesti pjesme hrvatske duhovne glazbene scene koja je doživjela veliku ekspanziju i razvoj, u svojoj kvaliteti i produkciji. Ti su samozatajni mladi ljudi, entuzijasti, solisti i zborovi, poznati u svojim župama i gradovima. No popularnost tih autorskih pjesama učinila ih je poznatima i izvan njihovih lokalnih sredina. Koncert okuplja izvođače za čije pjesme vlada veliko zanimanje među kršćanima, ali i svim ljudima dobre volje. I po velikom broju pregleda tih izvedbi na YouTube-u, vidi se koliko je to tražena i željena ponuda koja itekako ima svoju publiku. Prigodnu riječ će uputiti i omiljeni svećenik među mladima, don Damir Stojić. Susret je manifestacija hrvatske mladosti koja živi kršćanske, domoljubne, obiteljske vrijednosti, voli svoju zemlju, želi u njoj stvarati, raditi i ostvarivati svoje talente.

Koncert je u funkciji još jedne medijske poruke. Naime, najavljuje se i pokretanje Laudato televizije?
Koncert je i animacija u pripremi LTV-a, obiteljske televizije s kršćanskim vrijednostima, koja s emitiranjem započinje ovog Božića. Imamo dopuštenje Agencije za elektroničke medije za emitiranje satelitom, kabelom i internetom na rok od deset godina. Gledatelji u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini moći će nas gledati putem kabelskih operatera.

Agenciji za elektroničke medije uputili smo i zahtjev za dobivanje koncesije za specijalizirani – kršćanski televizijski kanal u zemaljskoj mreži (za digitalnu regiju Zagreba i okolice) unutar Multiplexa D (DVB-T). U planu nam je i emitiranje za dijasporu putem novih tehnologija u suradnji s Odašiljačima i vezama s kojima smo u pregovorima oko uvjeta distribucije. Želimo proširiti emitiranje i preko satelita Eutelsat 16A, koji pokriva Europu. Puno je planova, no, idemo polako, korak po korak...

Koliko sati dnevno i kakav program ćete kreirati?
U prvoj fazi ćemo emitirati program pet sati dnevno: od 18 do 23 i reprizirati ga u dva navrata dan kasnije. U početku ćemo emitirati više vanjske produkcije, filmove, serije i dokumentarce vjerske tematike, no pripremamo i autorske emisije za sve generacije. Naš su fokus mladi, jer je važno da su oni kao budući nositelji odgovornosti u našem društvu ispravno (in)formirani. Surađujemo s uspješnim katoličkim TV kućama, EWTN, Centro Televisivo Vaticano, TV Noa, TV Aparecida. LTV će primarno emitirati emisije vjerskog sadržaja, jer njih u Hrvatskoj ima malo, prigodno ili u kratkom trajanju. Pokazat ćemo bogati život svih razina laikata u Hrvatskoj, svjedoka vjere koji su u službi života i dobra šire zajednice. Tu je i raznovrstan život naših župa, svećenika, redovništva, katoličkih obrazovnih ustanova, kateheta, Caritasa, zborova i svega čime strukture Crkve doprinose humanosti i općem dobru cijelog društva.

Zašto je Hrvatskoj potrebna televizija takvog sadržaja?
Hrvatska je zemlja velike katoličke tradicije u kojoj je Katolička Crkva tijekom teških stoljeća pomogla opstanak našeg naroda i bila kompas u lutanjima pod raznim diktaturama i prolaznim moćnicima svijeta. Ta bogata vjerska i kulturna baština koja je sastavnim dijelom vrhunskih dosega europske civilizacije zaslužuje i treba medij u kojem se redovito može predstaviti poslanje Crkve u 21. st. Suočeni smo s velikim etičkim, antropološkim i civilizacijskim izazovima. Za ispravan odnos prema mnogim turbulentnim zbivanjima u društvu, nauk Crkve, njeni pastiri i drugi članovi, imaju odgovor i odgovornost u edukaciji i informiranju ljudi na način da se poštuje njihovo ljudsko dostojanstvo na temeljima istine, razuma i mudrosti. LTV će društvenu stvarnost tumačiti u svjetlu Božje riječi, promičući istinske duhovne vrijednosti koje su temelj i materijalnog oporavka naše zemlje. Hrvatska je zemlja mnogih svetaca i mučenika, najnovije do Domovinskog rata, koji su vjernost najvećim idealima za dobro drugoga i svih nas plaćali vlastitim životima. LTV želi biti prostor koji poštuje vjernost Bogu i Crkvi te slavi život na vrijednostima kršćanske autentičnosti, zajedništva, solidarnosti i dijaloga. Kao vjernicima, važna nam je molitva u kojoj propitujemo vlastite savjesti i postupke, otkrivamo greške i potrebne odgovornosti. Iz odnosa s Bogom, a to znači i znati, moći prihvatiti i vlastite žrtve, želimo crpiti nadahnuća i snagu za rad na dobro svih ljudi, jer djelovanje LTV-a želi biti u službi istinitoga, lijepoga i dobroga. Vjerujemo da od tih općeljudskih vrijednosti svi imaju koristi.

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još iz rubrike Showbiz