Godišnjica smrti

Princeza srca htjela je biti plesačica, obožavala je ABBU i već na vjenčanju je prekršila tradiciju

Foto: PA/Pixsell
Foto: Screenshot
Princeza Diana
Foto: PA/Pixsell
Foto: PA/Pixsell
Foto: PA/Pixsell
Foto: PA/Pixsell
Foto: PA/Pixsell
Foto: PA/Pixsell
Foto: PA/Pixsell
Foto: PA/Pixsell
Foto: PA/Pixsell
Foto: PA/Pixsell
Foto: PA/Pixsell
31.08.2018.
u 07:19
Pogledaj originalni članak

Danas se obilježava 21 godina otkako je u tragičnoj prometnoj nesreći preminula princeza Diana, princeza srca kako su je od milja zvali Britanci. Princeza Diana bila je humanitarka, ikona stila i jedna od najutjecajnijih osoba 20. stoljeća , a ovo su neke nepoznate i najvažnije činjenice o Lady Di. Princeza je imala dvije sestre, Sarah i Jane i mlađeg brata Charlesa. Njen drugi stariji brat John preminuo je nekoliko mjeseci nakon rođenje, bilo je to godinu i pol prije nego se rodila Diana.
Njeni roditelji Frances i Edward rastali su se kada je Diana imala sedam godina. Njena majka kao razlog razvoda navela je suprugove afere i fizičko zlostavljanje. Dianina baka Ruth Roche bila je bliska s kraljicom Elizabetom i organizirala je za nju brojne proslave. Princeza Diana htjela je postati plesačica i pohađala je balet, ali od njega je odustala jer je bila previsoka. Diana je dobila titulu lady nakon što je njen otac 1975. godine dobio titulu grof Spencer. Od tada Diana nosi nadimak Lady Di i taj nadimak joj je ostao i nakon što je postala princeza od Walesa. Do devete godine školovala se kod kuće, a zatim je išla u internat i škola joj nikada nije bila omiljena. Prije nego je upoznala princa Charlesa bila je dadilja i radila je u vrtiću, a kada se udala za princa postala je prva mladenka u kraljevskoj obitelji  koja je do zaruka radila.
Charlesa je upoznala preko sestre Sarah koja je 70-ih imala romansu s njim. Njena vjenčanica imala je deset tisuća perli bisera. Diana je tijekom  izmjene bračnih zavjeta prekršila tradiciju i umjesto da kaže kako će svog supruga slušati, ona je obećala da će ga ljubiti, utješiti i čuvati u bolesti i zdravlju. Tradicija je nalagala i da se nasljednik prijestolja rodi kod kuće, a Diana je princa Williama rodila u bolnici. Diana je bila odlučna u tome da joj sinovi odrastaju kao i sva ostala djeca, pa ih je često vodila u kino, zabavne parkove, u McDonald's...
Diana je bila poznata po tome što je pisala sama zahvale za svaki poklon koji je dobila. Napravila je to i svima koji su kupili darove Williamu kad se rodio, a njene zahvalnice danas se prodaju i za dvije tisuće dolara. Napravila je veliki korak u širenju svijesti o HIV-u kada se u travnju 1987., bez rukavica, slikala s pacijentom oboljelim od HIV-a.  Diana je imala brojne celebrity prijatelje, od Eltona Johna, George Michaela, Tilde Swinton, Lize Minelli...Bila je velika obožavateljica ABBE i zato je princ William
na svom vjenčanju tražio da se sviraju hitovi ABBE. Imala je trik kada je izlazila iz automobila u dekoltiranim haljinama. Uvijek je držala torbicu preko dekoltea kad je izlazila iz automobila kako je paparazzi ne bi 'uhvatili' u nezgodnoj poziciji. 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

AA
AAAAAA
08:55 31.08.2018.

koliko sam imal prigodu čitati prinvezono međunožje su koristili mnogi, a kaj je bilo sa srcem teško je reći.

IM
Immanuell
08:01 31.08.2018.

Točno. Svaka princeza mora znati da u krevetu mora biti ku.va, a u javnom životu prva dama strogo po španjolskom protokolu. Ona nije bila ni jedno, ni drugo. Znači, potpuni promašaj princa Charlesa pri odabiru partnerice. Narod je voli i sjeća je se zato što je bila narodska cura, a baš to je nepoželjno kod izbora buduće princeze.

KA
karlodrago
07:41 31.08.2018.

Za ovo što joj se dogodilo najviše je sama kriva, jer morala je znati da su sasvim druga pravila ponašanja u kraljevskoj obiteji.