PULA FILM FESTIVAL

Predstavljamo 14 filmova u konkurenciji za Zlatnu arenu

Foto: Promo
Foto: Promo
Foto: Promo
Foto: Promo
Foto: Promo
Foto: Promo
Foto: Promo
Foto: Promo
Foto: Promo
Foto: Promo
Foto: Promo
Foto: Promo
Foto: Promo
Foto: Promo
12.07.2019.
u 21:24
Za Zlatnu arenu ove će se godine natjecati 14 filmova, i to osam u konkurenciji Hrvatskoga filma, a šest u programu Manjinskih koprodukcija. Hrvatska publika konačno će u Areni vidjeti premijeru filma ‘General’ Antuna Vrdoljaka
Pogledaj originalni članak

 Pula će od 13. do 21. srpnja 66. put biti domaćin najboljim hrvatskim i regionalnim filmovima. Za Zlatnu arenu ove će se godine natjecati 14 filmova, i to osam u konkurenciji Hrvatskoga filma, a šest u programu Manjinskih koprodukcija.

U programu Kratki filmovi sudjeluje sedam filmova, a tu su i tri dokumentarca. Za pobjedu u Međunarodnom programu bori se sedam filmova, a prikazat će se i europski kratki filmovi, dramske serije i popularni program, u kojem će se između ostalih moći vidjeti “Kralj lavova”, Almodóvarov film “Tuga i slava”, Fiennesov “Bijela vrana” i drugi.

Osim toga, u Puli pripremaju cijeli niz popratnih glazbenih i kulturnih programa. Ipak, oči hrvatske javnosti uprte su u premijeru posljednjeg filma Antuna Vrdoljaka “General”, koji će se prvi put prikazati u Areni 13. srpnja u 21.30 sati. – Već sam u siječnju 2006. godine bio spreman, imao sam nekakvu tlapnju, umislio neku samovažnost, kao da je netko njega pitao za film! No film ipak nema političke dimenzije, ne raspravljamo o tome tko ga je izručio i slično. Govorimo o životu jednog čovjeka koji je vrlo zanimljiv. Svaka godina njegova života posebna je priča, nema američkih dramaturga koji bi mogli smisliti prizore iz života Ante Gotovine – istaknuo je Antun Vrdoljak i dodao da ne bi pravio razliku između svojih filmova niti posebno izdvajao “Generala” kao životno djelo.

Najbolji izbor za ulogu Gotovine bio je Vrdoljakov zet Goran Višnjić, među ostalim i zato što je izvrsno upućen u njegov život. S generalom je često razgovarao, a bio je i na suđenju u Haagu. – Goran je, naravno, uložio sve svoje snage i sav svoj talent u tu ulogu. Nije želio primiti honorar, čak ni naknadu za svoje osobne troškove, ali sve smo mu nadoknadili snimanjem u njegovu Šibeniku – istaknuo je Vrdoljak. Goran Višnjić kazao je da mu je ova uloga najzahtjevnija do sada. Snimalo se punih šest mjeseci, često i pod teškim uvjetima.

– Upoznao sam generala Gotovinu, vodili smo lijepe razgovore i dotakli smo se nekih tema, ali Ante je vrlo samozatajan i mislim da bi cijenio da ne govorim previše o tome – kazao je Višnjić koji je nedavno i letio s akrobatskom grupom Krila Oluje kako bi promovirao Hrvatsku vojsku. Hoće li “General” dobiti Zlatnu arenu, saznat ćemo iduće nedjelje.     

 HRVATSKI FILM:

1. GENERAL

Foto: Promo

Scenarij i režija: Antun Vrdoljak. U glavnim ulogama: Goran Višnjić i Nataša Janjić. U sporednim ulogama: Mustafa Nadarević, Goran Navojec, Borko Perić, Tarik Filipović, Boris Svrtan, Ivo Gregurević, Rene Bitorajac, Robert Budak, Olga Pakalović, Iva Kraljević.     

Prikaz dramatičnog života generala Ante Gotovine započinje šokantnom pogibijom njegove majke. S navršenih 18 godina pristupio je francuskoj Legiji stranaca. U jednoj je akciji teško ranjen, te je nakon toga otputovao kao vojni instruktor u Južnu Ameriku. Oženio se Ximenom u Kolumbiji. Kad je 1991. saznao da je u Hrvatskoj rat, vratio se u doomovinu i priključio Hrvatskoj vojsci...

2. DNEVNIK DIANE BUDISAVLJEVIĆ

Foto: Promo

Scenarij i režija: Dana Budisavljević. Glavne uloge: Alma Prica i Igor Samobor. Sporedne uloge: Mirjana Karanović, Areta Ćurković, Biserka Ipša, Urša Raukar, Ermin Bravo, Krešimir Mikić, Vilim Matula.

Uvjerena da njezin život nije vredniji od života nedužno progonjenih, Diana Budisavljević s nekolicinom prijatelja pokreće riskantnu akciju kojom iz logora Nezavisne Države Hrvatske spašava više od 10.000 djece. Austrijsko podrijetlo u jednom trenutku išlo joj je u prilog, no u povijesnim previranjima ono postaje teret zbog kojeg je jedna od najvećih humanitarnih priča Drugog svjetskog rata ostala neispričana.

3. DOPUNSKA NASTAVA 

Foto: Promo

Scenarij i režija Ivan-Goran Vitez. U glavnim ulogama: Milivoj Beader, Željko Königsknecht i Anita Matić Delić. Sporedne uloge: Marko Cindrić, Darko Janeš, Filip Eldan, Zlatko Burić, Marina Kostelac, Nadežda Perišić Radović, Petra Vukelić. 

Svježe rastavljeni otac bijesan upada s puškom i tortom u razred svoje devetogodišnje kćeri kako bi zajedno proslavili njen rođendan. Talačku krizu koju ovaj čin izazove u svoje će političke bodove pred skore izbore pokušati pretvoriti aktualni gradonačelnik ne prežući ni pred jednim rješenjem. Budući da je u razredu i sin mladog policajca, prije nego što se situacija rasplete i njega će se morati nešto pitati.

4. KOJA JE OVO DRŽAVA

Foto: Promo

Scenarij: Mate Matišić. Režija: Vinko Brešan. Glavne uloge: Lazar Ristovski, Krešimir Mikić, Iva Mihalić, Alma Prica. Sporedne uloge: Ksenija Marinković, Sebastian Cavazza, Daniel Olbrychski, Zdenko Jelčić, Mate Gulin, Goran Navojec, Bojan Navojec, Nikša Butijer, Goran Bogdan, Dražen Kuhn, Luka Dragić, Nikša Butijer.

Suicidalni general, ministar Vlade Republike Hrvatske koji sam sebe, dobrovoljno, zatvori u zatvorsku ćeliju te četvorica muškaraca različitih nacionalnosti (Hrvati, Srbi i Bošnjaci) koji iskopavanjem mrtvih predsjednika Republike Hrvatske i Republike Srbije pokušaju ucijeniti Vladu, isprepliću svoje sudbine u gomili apsurdnih situacija.

5. F20

Foto: Promo
Scenarij: Hrvoje Sadarić. Režija: Arsen Anton Ostojić. Glavne uloge: Romina Tonković i Filip Mayer.

Djevojka Martina ljeti ostaje u gradu, prisiljena raditi u očevoj pizzeriji i raznositi pizze, iako neprestano sanjari o odlasku na Zrće. Dok njena najbolja prijateljica odlazi preko vikenda u provod, Martini strogi otac zabranjuje svaku pomisao na odlazak. Poznanstvo s povučenim mladićem Filipom koji većinu vremena provodi kod kuće, igra video igre i naručuje pizze, Martina koristi kao način da izigra očevu zabranu. Međutim, umjesto ostvarenja snova, Martinina stvarnost se uskoro pretvara u krvavu i mračnu noćnu moru.

6. POSLJEDNJI SRBIN U HRVATSKOJ

Foto: Promo

Scenarij i režija: Predrag Ličina. Glavne uloge: Krešimir Mikić i Hristina Popović. Sporedne uloge: Tihana Lazović, Marina Redžepović, Jadranka Matković, Judita Franković Brdar, Severina Kojić, Karla Brbić, Ana Vučak Veljača, Dado Ćosić, Bojan Navojec, Dušan Bućan, Nikša Butijer, Sergej Trifunović, Tin Gregorić, Rene Bitorajac, Janko Popović Volarić

Hrvatska, sedam godina nakon bankrota. Mala grupa bogatih još je bogatija, a siromašni su još siromašniji. Na svjetskoj razini je još veća borba – voda je postala dragocjenija od nafte. Da bi je se domogli, moćnici ne prezaju zaratiti, uništiti, pa čak ni ubaciti zombi-virus! Zagrebačkog bonvivana Miću, naviklog na salone za masažu, restorane i kina u kojima prati filmski serijal svoje omiljene glumice Franke Anić, zombi-epidemija zateći će potpuno nespremnog, ali će hrabro krenuti u Odiseju praćen svojom filmskom heroinom s jednim jedinim, ali teško ostvarivim ciljem: preživjeti!

7. MOJ DIDA JE PAO S MARSA

Foto: Promo

Režija: Marina Andree Škop, Dražen Žarković. Scenarij: Pavlica Bajsić Brazzoduro, Branko Ružić. Glavne uloge: Lana Hranjec i Ozren Grabarić. Sporedne uloge: Petra Polnišova, Tonka Kovačić, Lucija Šango,Alex Rakoš, Nils Ole Oftebro, Sven Barac

U jednom trenu život djevojčice Une se sasvim preokrene; njenog djeda otmu izvanzemaljci, a njena mama iznenadno kolabira. U podrumu kuće slučajno otkrije da je djed i sam izvanzemaljac čiji se brod davno srušio, a tu je ostao njegov pilot, mali mrzovoljni robot. Una i robotić imaju manje od 24 sata da pronađu i spase djeda. Kroz tu nesvakidašnju pustolovinu izgradit će se njihovo prijateljstvo, čistu robotsku logiku zamijenit će emocije, a Unina nesebična ljubav naći će načina kako spasiti svoju izvanzemaljsku obitelj.

8. SAM SAMCAT 

Foto: Promo

Scenarij i režija: Bobo Jelčić. Glavne uloge: Snježana Sinovčić Šiškov i Rakan Rushaidat. Sporedne uloge: Lea Breyer, Ivana Roščić, Ksenija Marinković, Jadranka Đokić, Vesna Glođo, Miki Manojlović, Marko Makovičić, Krešo Mikić, Goran Navojec

Marko gotovo nikad nije sam: sa svih ga strana okružuje obitelj, prijatelji i kvartovski dušebrižnici. No najmanje kontakta ima s osobom koju voli najviše – sa svojom kćeri koja živi s majkom. Kada pokrene postupak da mu se odobri češće viđanje djeteta, Marko ulazi u svijet socijalne službe u raspadu. Njegova snažna očinska ljubav ujedno je izvor njegove patnje, ali i najveće radosti.

MANJINSKE KOPRODUKCIJE: 

1. BOG POSTOJI, NJENO JE IME PETRUNIJA

Foto: Promo

Režija: Teona Strugar Mitevska Glavne uloge: Zorica Nuševa, Simeon Moni Damevski

U makedonskom gradu Štipu svakog siječnja lokalni svećenik u rijeku baca drveni križ, za kojim skakati smiju samo muškarci. Vjeruje se da će onoga tko ga izroni, te godine pratiti sreća i uspjeh. Ovaj put za križem spontano zaroni i besperspektivna djevojka koja živi sa starim roditeljima – Petrunija, te ga uspije ugrabiti prije drugih. Muškarci su bijesni jer se u starom ritualu usudila sudjelovati - žena. Nastaje posvemašnji kaos, no Petrunija ne popušta. 

2. IZBRISANA

Foto: Promo

Režija: Miha Mazzini. Glavne uloge: Judita Franković Brdar, Sebastian Cavazza, Doroteja Nadrah

Rane su 90-e. Nakon poroda u lokalnoj bolnici, Ana nailazi na birokratski problem. U sustavu nema njezinih osobnih podataka, pa tako ni socijalnog osiguranja ili prijavljene stalne adrese. Drugim riječima, Ana službeno ne postoji iako je u Sloveniji provela cijeli život. Njezino dijete smatra se siročetom, a siročad se daje na posvajanje.

3. TERET

Foto: Promo

Režija: Ognjen Glavonić. Glavne uloge: Leon Lučev, Pavle Čemerikić, Tamara Krcunović, Ivan Lučev

Vlada radi kao vozač kamiona za vrijeme NATO-vog bombardiranja Srbije 1999. godine. Zadužen za prijevoz tajanstvenog tereta od Kosova do Beograda, Vlada se probija kroz nepoznat teritorij u zemlji opustošenoj ratom. Zna da će se jednom kad završi posao, morati vratiti kući i suočiti s posljedicama svojih postupaka. 

4. REŽI

Foto: Promo

Režija: Kosta Đorđević. Glavne uloge: Kristina Jovanović, Mladen Sovilj, Đurđina Radić

Kolovoz je na užarenim ulicama Beograda. Aja, buntovna tinejdžerica, raskida s dečkom Igorom po tko zna koji put. Malo kasnije dok dokoličari s društvom, počne ih maltretirati lokalna banda klinaca i Aja biva ubodena nožem. Između posjete veterinaru zbog sanacije rane i skrivanja nemilog događaja pred mamom, Aja će uskoro biti i pred posebnim iskušenjem – osvetiti se bandi ili se pomiriti s Igorom – i sve to u samo jednom danu.

5. ŠAVOVI

Foto: Promo

Režija: Miroslav Terzić. Glavne uloge: Snežana Bogdanović, Marko Baćović, Jovana Stojiljković

Osamnaest godina nakon nenadane smrti novorođenog sina, Ana i dalje vjeruje da je on zapravo otet i prodan na posvajanje, i to zbog činjenice što su otmice beba u srpskim rodilištima bile relativno česta pojava. Uskoro nailazi na novi trag, koji joj ulijeva nadu da će ga napokon pronaći. Pritom se Ana u potrazi za istinom upušta u borbu ne samo protiv policijskog i bolničkog sustava, nego i protiv vlastite obitelji – brižnog supruga i otuđene kćeri.

6. RAFAEL

Foto: Promo

Režija: Ben Sombogaart. Glavne uloge: Melody Klaver, Nabil Mallat, Mehdi Meskar

Tunižanin Nazir oženjen je Nizozemkom Kimmy, koja je i trudna. Za vrijeme Arapskog proljeća, odluče otići izvan zemlje. Ali, samo nju puštaju preko granice u Europu. Nazirovi dokumenti nisu dovoljni državnim službenicima, te je on prisiljen tražiti alternativne načine kako da se pridruži supruzi u Nizozemskoj. U jednom od pokušaja brodom dolazi do talijanskog otoka Lampeduse, gdje biva zatočen u kamp kao ilegalna izbjeglica. Istovremeno, Kimmy obilazi mjerodavne institucije i daje sve od sebe kako bi pomogla Naziru.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.