JUG A NE ZAPAD

Poslije pobjede nad nacizmom, Tarantino namjerava ukinuti ropstvo

Foto: arhivska fotografija
Poslije pobjede nad nacizmom, Tarantino namjerava ukinuti ropstvo
18.02.2010.
u 16:18
Kultni redatelj već dugo govori o vesternu smještenom u doba robovlasništva, a junak toga njegova filma mogao bi biti John Brown, za kojeg Quentin kaže da mu je "najdraži od svih Amerikanaca koji su ikad živjeli".
Pogledaj originalni članak

O svojem je vestern-projektu Quentin Tarantino još prošlog kolovoza govorio kao o dalekoj budućnosti, "posljednjem filmu prije mirovine", ali izgleda da ga je uspjeh "Nemilosrdnih gadova" ponukao da taj projekt premjesti u bližu budućnost.

- Volio bih raditi vestern. Ali umjesto da ga smjestim u Teksas, smjestio bih ga u vrijeme robovlasništva. To je tema kojom se svi boje pozabaviti. Hajdemo malo baciti svjetla na taj dio naše povijesti, nas samih. Možeš napraviti tešku povijesnu lekciju o tome kako su robovi bježali uz pomoć underground railroada. Ili možeš napraviti film koji će biti uzbudljiv. Uraditi to kao pustolovinu. Špageti-vestern koji se odvija u to vrijeme. Nazvao bih ga "southern" (južni, umjesto vestern - zapadni).

Povijest prije građanskog rata svakako nudi niz tema za uzbudljiv film, poput "graničnih ratova" u Kanzasu i Missouriju, državama gdje su stanovništvo činili izmiješani pristaše sjevera i juga koji su nekoliko godina prije rata počeli oružane sukobe, osnivali gerilske odrede, masakrirali protivnike, palili naselja... A najistaknutiji borac protiv ropstva u vrijeme "krvavog Kanzasa" bio je Tarantinov najdraži lik iz američke povijesti John Brown (1800.-1859.).

Brown je bio fanatični borac protiv ropstva koji je smatrao da je tu sramotu najbolje okončati tako što svi robovlasnici trebaju biti pobijeni, a nakon neuspjelog napada na savezni arsenal Harper's Ferry, uhićen je i obješen.

Johna Browna u filmu i na kazališnoj sceni četrdesetih godina glumio je Raymond Massey, u seriji "Sjever i jug" kao Brown u gostujućoj ulozi pojavio se Johnny Cash, a Browna je glumio i Sterling Hayden. Tarantinov film, ako bi bio rađen po uzoru na "Gadove", vjerojatno bi završio Brownovom pobjedom i ukidanjem ropstva nekoliko godina prije građanskog rata. U stvarnosti je kontroverza oko Brownovih djela i smrtne osude bila jedna od iskri koje su zapalile plamen rata, započetog šesnaest mjeseci nakon njegove smrti.

Filmovi koji su realistično opisivali to razdoblje američke povijesti obično nisu dobro prolazili u kinima; 1999., i pored niza sjajnih i kasnije proslavljenih glumaca (Toby Maguire, Skeet Ulrich, Jim Caveziel, Jeffrey Wright, Jonathan Rhys-Meyers, Mark Ruffalo), neslavno je prošao "Zajahati s vragom", odličan film koji je Ang Lee režirao neposredno prije svog trijumfa s "Tigrom i zmajem", a koji se bavi gerilskim ratovanjem u Missouriju.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

AG
Agramer198
22:52 18.02.2010.

Znam dosadan sam i sebi i Bogu, ali jebali vas anglizmi!! Koji mrtvi underground railroad i southern??????? Pa dajte ljudi malo poštovanja prema jeziku...