Slučaj težak milijarde dolara

Optužena J. K. Rowling

Foto: reuters
Optužena J. K. Rowling
18.02.2010.
u 15:36
Optužnica tvrdi da je kultni “Harry Potter” - plagijat. U optužnici piše da je spisateljica uzela glavne dijelove knjige “The Adventures of Willy the Wizard” koju je 1987. napisao Adrian Jacobs.
Pogledaj originalni članak

Zbog sumnje da je ideje za svoju seriju knjiga o planetarno popularnom čarobnjaku Harryju Potteru ukrala od drugoga britanskog pisca, londonski je sud protiv J. K. Rowling podignuo optužnicu za kršenje autorskih prava. U optužnici piše da je spisateljica uzela glavne dijelove knjige “The Adventures of Willy the Wizard” koju je 1987. napisao Adrian Jacobs i stavila ih u četvrtu knjigu serijala, “Harry Potter i plameni pehar” izdanu 2000. godine te da joj je Willy poslužio kao inspiracija i za druge knjige o Potteru.

Udruga koja se brine za ostavštinu A. Jacobsa, koji je umro 1997., dodala je spisateljicu kao optuženu u slučaju koji je još u lipnju pokrenut protiv njezine izdavačke kuće Bloomsbury. Nova optužnica dolazi nakon što je otkriveno da vremensko razdoblje tijekom kojeg su mogli tužiti Rowling nije isteklo kao što se prije mislilo, a slučaj bi, tvrdi odvjetnik, mogao težiti milijarde dolara.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.