Kako su nacionalne kuće odradile doček?

Novogodišnji program na TV-u: red glazbe, red pošalica – sve već viđeno, ali prolazno

Foto: Dario Njavro/HTV
daniela trbović
Foto: Dario Njavro/HTV
severina
Foto: Danijel Berkovic/PIXSELL
mirna maras
Foto: HTV
oliver
Foto: Nova TV
kud puklo
Foto: Dario Njavro/HTV
indira levak
02.01.2015.
u 11:30
Program na sve tri televizije bio je nedovoljno inventivan da biste ga pozorno pratili, ali dovoljno dobar kao zvučna kulisa
Pogledaj originalni članak

Polarna je hladnoća u novogodišnjoj noći ispraznila gradske ulice i trgove te su mnogi doček na otvorenom zamijenili toplom dekicom i silvestarskim zabavnim programima na malim ekranima. I dok TV kuće zasigurno trljaju ruke zbog veće gledanosti, zapitali smo se jesu li se i gledatelji jednako usrećili?

Severina na tri strane

Tri nacionalne televizije pripremile su, istina, bogat program, ali mahom po staroj formuli – red pjesme, red smijeha, red filmova. Sveukupan dojam? Ništa novo, predvidivo, ali s prolaznom ocjenom. Nedovoljno inventivno da biste s punom pažnjom pratili program, ali dovoljno dobro da bude glazbena kulisa za kućni tulum.

Na HTV1 mentori showa The Voice – Najljepši glas Hrvatske, Tony, Indira, Jacques i Ivan Dečak, najavili su emisiju koja kreće 17. siječnja i zagrijali atmosferu koju je zatim razvodnio inače vrsni Oliver Dragojević. Kakva je to uvertira u silvestarsko slavlje inzistiranjem samo na laganicama? Svijetla je točka bio nastup sa Stjepanom Hauserom iz 2CELLOS, a zabavljala nas je i Severina. Jedino njoj uspjelo je u jednoj večeri odraditi čak tri dočeka! Gledali smo je na HTV-u, zatim i na Novoj TV, a onda i u Poreču, gdje je nastupala uživo. Znamo da se novogodišnji program snima unaprijed, ali onda bi barem trebalo malo bolje pripaziti pri montaži. Ako smo maloprije gledali Seve u studiju na Prisavlju, onda je suludo uključivati se na koncert uživo u Poreču. Isto se dogodilo i s Parnim valjkom. Malo su u specijalnoj emisiji, a malo u Rijeci.

Foto: Dario Njavro/HTV

Osim Severine, gledatelje Nove TV zabavljali su i Neda Ukraden, Jelena Rozga, Mate Bulić, Jole... A pun pogodak bilo je emitiranje "Kud puklo da puklo", serije koja će na kratku pauzu.

Mlak humor

RTL Televizija predstavila nam je pak drugi dio emisije „25 trenutaka 2014." u kojoj je voditeljski debi imala glumica Doris Pinčić Rogoznica iz sapunice "Vatre ivanjske". I premda je koncept u teoriji razigran i zabavan, nismo se baš nasmijali. Adut za ulazak u 2015. godinu RTL-u bio je show "Hrvatski broj jedan", sav u znaku dance hitova koji su svoju slavu doživjeli početkom 90-ih. I baš kao što neki osjećaju nostalgiju za glazbom iz minulih desetljeća, tako se pri pogledu na male ekrane mnogima vraća nostalgija za nekadašnjim novogodišnjim emisijama. Psihologinja i autorica brojnih bestselera Mirjana Krizmanić, na primjer, iako je Staru godinu ispratila kod kuće, smišljeno je, kaže, preskočila ponudu novogodišnjih programa svih naših televizija. Silvestarsku večer rezervirala je za film koji si je snimila prije više mjeseci, a nikako ga nije stizala pogledati.

– Ne zanima me novogodišnji program. Ni najmanje nisam bila u iskušenju da tako provedem večer. Otprije znam što mogu očekivati, red pjesme, red nekih tobožnjih pošalica, koje su češće banalne i lascivne nego smiješne. Možda predobro pamtim vremena kad smo se smijali do suza gledajući zabavne emisije za Novu godinu. To je znalo biti stvarno duhovito, s puno šala na račun društvenih aktualnosti. Tko, recimo, pamti Čkalju, znat će o čemu govorim – kaže kraljica hrvatske self-help literature, koja Večernjakovim čitateljima u 2015. želi "puno veselja, i to iz različitih izvora".

Novogodišnji program nije popratio ni producent Nebojša Taraba.

– Nisam gledao TV, ali i da jesam, više bi mi služio kao zvučna kulisa. Novogodišnji programi na nacionalnim televizijama uglavnom su O. K., nema tu puno inovativnog što se može napraviti. Nitko i ne očekuje veliki spektakl od programa – kaže producent.

>>Najveseliju noć u godini provedite uz bogati glazbeno-scenski program HRT-a

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

ST
strsljen2013
11:53 02.01.2015.

Za sve što se na našim TV programima moglo gledati, postoji samo jedna riječ. Katastrofa.

WC
wCROw
14:56 02.01.2015.

Može li se to nazivati programom, ali TV pretplata ostaje i dalje. Kad je slijedeće usklađivanje jer su plaće u RH osjetno pale.

Avatar Grunf
Grunf
15:22 02.01.2015.

Jad i bijeda kao i sve u ovoj državi. Umjesto da kažemo "Nešto je trulo u državi Danskoj" možemo reći sve je trulo u državi Hrvatskoj