borba s koronavirusom

Novinarka HRT-a o zastrašujućim prizorima: 'Zamislite kako mi je bilo stajati pred zaraženima?'

Foto: HRT
Foto: HRT
Foto: HRT
27.04.2020.
u 14:35
- Adrenalin je potisnuo strah, ali lagala bih kad bih rekla da nije sveprisutan, jer nismo se samo kretali po cijeloj bolnici, nego smo snimali i zaražene bolesnike. Zamislite kako je stajati i držati mikrofon ispred nekoga tko je zaražen koronavirusom... - otkrila je HRT-ova novinarka.
Pogledaj originalni članak

Prošli tjedan na HRT-u je prikazan dokumentarni film o borbi protiv koronavirusa u Hrvatskoj. "Borci protiv koronavirusa" naziv je filma koji prikazuje kako izgleda bitka protiv bolesti COVID-19 u zagrebačkoj klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu. Autorica dokumentarca je HRT-ova Ruža Ištuk koja je danima u stopu pratila liječnike, medicinske sestre, ali i najteže bolesnike samo kako bi gledateljima dočarala kako izgleda borba protiv virusa koji ubija svakodnevno na desetke tisuća ljudi. Dokumentarac je snimljen u samo 20 dana, a Ruža je sada otkrila i kako je biti 'na prvoj crti bojišnice', odnosno u neposrednoj blizini oboljelih.

Foto: HRT

-U nevjerojatno kratkom vremenu, u manje od 20 dana, u posebnim okolnostima, u okviru kojih treba paziti na svaki korak jer su pravila stroga a kretanje ograničeno, s naglaskom prije svega na fizičku distancu, uspjeli smo snimiti dokumentarni film i dati prostor onima koji su uistinu na prvoj crti obrane i koji daju sve od sebe kako bi borba s koronavirusnom bolesti bila što uspješnija - istaknula je autorica za Slobodnu Dalmaciju koja nije dvojila ni sekunde kada joj je urednica Katarina Periša Čakarun došla s idejom o snimanju dokumentarca.

- Adrenalin je potisnuo strah, ali lagala bih kad bih rekla da nije sveprisutan, jer nismo se samo kretali po cijeloj bolnici, nego smo snimali i zaražene bolesnike. Zamislite kako je stajati i držati mikrofon ispred nekoga tko je zaražen koronavirusom... - dodala je Ruža.

Foto: HRT

Dugogodišnja HRT-ovka otkrila je i što joj se najviše urezalo u pamćenje tijekom 20-ak dana provedenih na hodnicima klinike 'Fran Mihaljević'. Prizori su to, kaže, koje će pamtiti cijeli život.

- Nikada neću zaboraviti prizore pacijenata na respiratorima, zvukove s jedinice intenzivne njege i, jasno, volju, hrabrost i predanost zaposlenika klinike, otiske maski na licima medicinskih sestara i iznad svega želju da svakom pacijentu osiguraju otkucaj i udah više - kaže Ištuk te ističe kako borbu s koronavirusom nikada neće zaboraviti, baš kao ni sve pozitivne priče i uspjehe hrvatskog zdravstva na kojima je radila.

Što poznati rade u karanteni?

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar miyamoto
miyamoto
14:55 27.04.2020.

Virusi su prirodna bića i nalaze se posvuda. Ne treba se plašiti prirodne smrti. Jako je važno cijeli život živjeti u kršćanskom duhu, imati ulja u uljarici. Nikada ne znate kada Gospodar dolazi

KO
komunikolog
15:02 27.04.2020.

U bolnici u Puli ima jedan zaraženi pacijent. Pola kapaciteta angažirano za covid 19!!