izbor za Miss Hrvatske

Nekada je stajala uz bok Mlakaru, a sada je na čelu prestižnog izbora: 'Djevojkama je danas puno teže'

Foto: Irma Vargić
Foto: Irma Vargić
14.08.2019.
u 08:00
Ususret ovogodišnjem izboru za Miss Hrvatske, direktorica Direkcije Miss Hrvatske za Miss svijeta Maja Vračarić otkrila nam je pojedinosti vezane uz natjecanje.
Pogledaj originalni članak

Krajem kolovoza Hrvatska će 28. put birati svoju predstavnicu na izboru za Miss svijeta. Nakon odrađenih priprema u Topuskom četrnaest finalistica sprema se za odlazak na Mali Lošinj gdje će se 31. ovog mjeseca održati finale ovogodišnjeg izbora za Miss Hrvatske kada će svojoj nasljednici krunu predati aktualna miss Ivana Mudnić-Dujmina.

– Želja nam je bila da spojimo kontinentalnu i primorsku Hrvatsku jer tada promoviramo ljepote za koje možda naši sugrađani nisu ni znali da postoje – govori nam Maja Vračarić, direktorica Direkcije Miss Hrvatske za Miss svijeta. Unatoč brojnim izazovima i sve većoj konkurenciji kada je riječ o natjecanjima ljepote, izbor za Miss Hrvatske opstaje već gotovo tri desetljeća. Iako su iza njega i usponi i padovi, izbor za Miss Hrvatske ostao je najprestižniji izbor ljepote kod nas.

Velike promjene

– Nema tu tajne, izbor je prolazio dobre i loše dane i sve je bilo diskutirano u javnosti što je ljudima koji su ga radili bilo vrlo teško. No ako vjeruješ u ono što radiš i voliš svoj posao, koliko god bio težak ili naporan lakše ga podnosiš, a i rezultati onda idu nabolje – ističe Vračarić koja je i sama bila jedna od finalistica izbora davne 1996. godine kada je na izboru predstavljala svoj Vukovar. Devedesete su sve do danas ostale najplodonosnije godine kada je riječ o uspjesima naših djevojaka, a dan-danas svi se rado sjećaju uspjeha koje su postigle bivše misice Fani Čapalija, Branka Bebić, Anica Martinović... Što se proteklih godina promijenilo?

– Devedesetih smo bili u ratu, tražili smo priznanje i naravno da nije isto biti Miss Hrvatske tada i danas. Tada je sve Hrvatsko bilo jako važno i tadašnji predsjednik je podržavao Miss Hrvatske. Ako država podržava svoju predstavnicu, onda se to osjeti i na plasmanu. Trudim se maksimalno koliko je u mojoj moći našoj predstavnici pružiti sve za što bolji plasman, ali bitna je i njezina angažiranost – ističe prva žena izbora za Miss i dodaje da su i kriteriji koje djevojke danas moraju zadovoljiti postali puno zahtjevniji. – One se sada natječu kroz 5 kategorija – sport, multimedija, talent, intervju i top model, kako kod nas tako i na svjetskom izboru na koji dolaze predstavnice 130 zemalja – otkriva nam Vračarić koju mnogi pamte i po televizijskom angažmanu.

Suradnja s Mlakarom

Maja je, naime, nakon što se i sama pojavila na izboru privukla pažnju javnosti te nedugo nakon izbora stala uz bok legendarnom Oliveru Mlakaru s kojim je vodila popularni kviz ‘Kolo sreće’. – Kada sam prošla kasting, oduševljenju nije bilo kraja. Radila sam s odličnim timom na HRT-u. Lazo Goluža, Maja Jurković, producent Oto Tilić, režiser Danko Volarić. Puno sam naučila od svih njih, a zahvalna sam im i na tome što su mi pružili mogućnost da surađujem s voditeljskom zvijezdom Oliverom Mlakarom – prisjeća se Maja koja i danas prema potrebi stane pred kamere, no priznaje kako ju je oduvijek više zanima organizatorski dio posla u kojem sada odlično pliva.

– Cijelu godinu radim na izboru. Od castinga do županijskih natjecanja. Hrvatsku prođem i po nekoliko puta godišnje u svim smjerovima – smije se Maja koja osim što djevojkama pomaže svojim iskustvom ulaže napore i u promociju Lijepe naše. – Radimo video razglednicu u kojoj pokušavamo što više prezentirati Hrvatsku, ali i naš dizajn. Tako nacionalnu haljinu ove godine radi Zoran Aragović, večernju Ivica Skoko, dok će se za haljinu na dobrotvornom balu pobrinuti dubrovačka dizajnerica Džemila Dilberović – otkriva Vračarić koja izborom dizajnera utječe i na promociju našeg dizajna u svijetu.

Pogledajte i top 10 najgorih padova na modnim pistama. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.