PROJEKT Snima se dokumentarac o počecima Hrvatske

Na male ekrane stižu naši kraljevi i kneževi

18.05.2009.
u 20:09
Pogledaj originalni članak

Dokumentarno-igrana serija Božidara Domagoja Burića “Hrvatski kraljevi” prvi će put našoj javnosti u jednom televizijskom projektu prikazati dio naše bogate povijesti. U produkciji HRT-a gledat ćemo osam epizoda po 45 minuta o počecima stvaranja hrvatske države, kneževima i kraljevima sve do dinastije Arpadovića. Serija se snima na potezu Knin – Vrlika – Sinj, gdje je zapravo i bila jezgra hrvatskoga kraljevstva.

Ostalo na pokušajima
Na tom i nešto širem području Hrvati su se borili za samostalnost, odnosno za uspostavu i očuvanje državnosti, s Bizantincima, Mlečanima, Francima i drugim narodima. S tim napastima i problemima suočili su se od doseljenja na ovo područje. Trpimirovići su u tome ponijeli velik dio tereta. Glavni povijesni konzultant je prof. dr. Neven Budak.

– Bilo je pokušaja da se snimi to razdoblje hrvatske države, ali je sve ostalo samo na tome. HRT do sada nije ulazio u tako cjelovit projekt. Ovo što danas radimo isključivo je u produkciji naše kuće. Uz osam dokumentarno-igranih epizoda snimit ćemo i dodatne dvije, u kojima će povijesna obrazloženja i tumačenja toga razdoblja hrvatske povijesti dati 20 europskih i svjetskih znanstvenika – ističe Božidar Domagoj Burić.

U ovome poslu iznimnu korist HRT ima od alkara, koji će sve povjerene uloge odigrati profesionalno, kao što su Boško Vladović, koji igra kneza Trpimira, Ivica Filipović-Grčić dozapovjednik je bizantske vojske, a Frano Ivković i ostali su u konjici. Tu je i golema pomoć Tihomira Ajdukovića, vlasnika ergele sv. Mihovila u Trilju, koji daje potrebne savjete u korištenju konja, a odigrat će i ulogu Ljudevita Posavskog.

Vrijedna pomoć alkara
– Da nije alkara i Tihomira Ajdukovića, teško bi uspjeli realizirati ovaj posao – naglašava Burić i dodaje da će se snimanje prekinuti te nastaviti u lipnju na području Vrlike.

U dokumentarcu Božidara Domagoja Burića igrat će i Boško Vladović, jedan od najkorpulentnijih alkara u povijesti ove viteške igre. Na drugoj strani Ivica Filipović-Grčić, jedan iz mlađega naraštaja alkara, igra dozapovjednika, a potom i zapovjednika bizantske vojne u tome ratu.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr