pROCKurative

Mladi rock-bendovi pjevaju obrade na Splitskom festivalu

Foto: Ivana Ivanović/Pixsell
Mladi rock-bendovi pjevaju obrade na Splitskom festivalu
28.06.2014.
u 12:00
Na ovoj rokerskoj večeri, između ostalih, nastupat će rock bendovi Silente, Radio Luxemburg, Radio Aktiv, Gretta, The Blondes, Film Noir, Nosači zvuka, a neke od skladbi koje će otpjevati u novim aranžmanima su “2002. godine”, “Vraćam se”, “Kud plovi ovaj brod”, “Piva klapa ispo’ volta”, “Nismo mi bez cilja”, “Tonka”, “Dugo toplo ljeto”,...
Pogledaj originalni članak

U više od pola stoljeća održavanja kultni Splitski festival uvijek je imao posebnu energiju, kvalitetu i značenje, no s vremenom se pomalo uljuljao u jednoličnost. Direktor festivala Tomislav Mrduljaš stoga je 54. splitski festival, koji traje od 2. do 7. srpnja, začinio novim, modernim sadržajem.

Tako će se 4. srpnja prvi put održati večer pROCKurative u kojoj će mladi izvođači pjevati dvanaest obrada starih pjesama u rock-verziji i dvanaest novih.

– pROCKurative su glazbeno osvježenje. Priča o vraćanju starog sjaja pomalo je deplasirana te mislimo da Festival treba približiti mlađim generacijama. Baština festivalskih pjesama zaista je golema i novim obradama mogao bi im se udahnuti novi život – najavljuje Mrduljaš. Na ovoj rokerskoj večeri, između ostalih, nastupat će rock bendovi Silente, Radio Luxemburg, Radio Aktiv, Gretta, The Blondes, Film Noir, Nosači zvuka, a neke od skladbi koje će otpjevati u novim aranžmanima su “2002. godine”, “Vraćam se”, “Kud plovi ovaj brod”, “Piva klapa ispo’ volta”, “Nismo mi bez cilja”, “Tonka”, “Dugo toplo ljeto”, “Ćakule o siromajima”, “Ima jedan svijet”, “Kuća pored mora”, “A gdje si ti”, “Karoca” itd. Cilj je, ističe Mrduljaš, ovim iskorakom približiti festival onima koji dosad nisu nastupali na Prokurativama i privući mladu publiku koja je potrebna jednom modernom i suvremenom festivalu.

– Ovim potezom ukazat ćemo na to da festival prati aktualne glazbene trendove i da smo otvoreni za suradnju s mladim izvođačima. A novitet je i u tome što ove godine u realizaciji festivala aktivno sudjeluju HDS i HGU – kaže Mrduljaš te dodaje da je plan u budućnosti spojiti mlade i originalne izvođače u jednom novom zvuku.

– Ovogodišnji projekt pROCKurativa realiziran je u vrlo kratkom vremenu, ali uistinu vjerujem da može imati svijetlu budućnost, a mogućnosti su neograničene – zaključuje direktor Splitskog festivala.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.