5 savjeta kod putovanja avionom

Kako putovati ekonomskim razredom, a osjećati se kao u poslovnom

Foto: Shutterstock
Putovanje avionom
Foto: Shutterstock
Putovanje avionom
Foto: Shutterstock
Putovanje avionom
20.08.2015.
u 08:12
Kaže se, da kada jednom osjetite udobnost sjedala u poslovnom razredu zrakoplova, povratka u zadnje redove više nema. No, u današnje vrijeme sve su manji izgledi da ćete vi ili vaša kompanija izdvojiti znatniju sumu potrebnu za putovanje poslovnim ili prvim razredom, a sve veći da ćete se morat pomiriti s neudobnim putovanjem u ekonomskom razredu. Naravno, što god napravili ekonomski razred nikada neće izgledati kao prvi, ali uz nekoliko naših savjeta znatno možete poboljšati udobnost putovanja.
Pogledaj originalni članak

1. Osigurajte željeno mjesto u zrakoplovu
Kod velike većine zrakoplovnih kompanija moguće je dan ili dva prije samoga leta online rezervirati željeno sjedalo ili obaviti kompletan boarding, nakon čega vam samo još preostaje predati prtljagu i obaviti kontrole prije ulaska u zrakoplov. Sve je više putnika koji boarding obavljaju online, tako da onima, koji u zračnoj luci pokušavaju izboriti dobra mjesta, uglavnom preostaju ona najnepopularnija, u sredini. Jedina kvalitetna sjedala, koja ne možete rezervirati online su ona uz izlaz za nuždu. Kod standardnih Airbus zrakoplova, ona su obično u desetom redu. Tu je i najprostranije u ekonomskom razredu. Kako biste došli do tih sjedala, u zračnu luku trebate stići malo ranije. Ukoliko ne znate ili ne želite online boarding obavljati sami, zatražite to od službenika agencije, koja vam je izdala zrakoplovnu katu.
2. Pobrinite se za vlastite grickalice
U općoj poplavi štednje, zrakoplovne kompanije serviraju sve minijaturnije i neprimamljivije obroke. Posebno je to vidljivo na kraćim letovima. Kod prekooceanskih letova, glavni obroci još uvijek izgledaju relativno pristojno, ali količina snackova, koje između obroka možete zatražiti od osoblja, ograničeni su i razgrabe se u trenu. Ponesite nekoliko vlastitih snackova. Većina zračnih luka ima odličan izbor u svojim shopping zonama. Odaberite sendvič ili salatu s dimljenim lososm i bit će vam, baš, kao u prvom razredu.  
Pjenušac vam nitko neće ponuditi u ekonomskom razredu, ali još uvijek neke kompanije znaju razveseliti rumom na letu za Cubu ili sasvim pristojnom mini buteljicom vina. Za slučaj da to izostane, priuštite si čašu ili dvije vina iz njihove prodaje. Osjećat ćete se bolje.
3. Dotjerajte se
Za daleki put bitna je i udobna odjeća. To ne znači automatski i ružna, rastegnuta trenirka. Kašmir izgleda nevjerojatno elegantno, a udoban je i mekan i ne gužva se. Uzmete li široki šal od kašmira možete ga smotati i njime poduprijeti vrat ili vam može poslužiti kao dodatni pokrivač. Hlače od stretcha omogućavaju vam nesputano gibanje i mijenjanje položaja na sjedalu. Odjenite se slojevito i nikada ne putujte u kratkim hlačama, bermudama ili kratkim suknjama. Neke zrakoplovne kompanije pretjeruju s hlađenjem, dok vas druge griju. Ako niste iskusan putnik, nećete znati koje su koje. Japanke i Crocksice su veliko NE. Obavezno navucite čarape i obujte udobnu obuću. Za dugih letova u klimatiziranim kabinama ohladit će vam se stopala. Ako imate, ponesite jednokratne papuče, koje ste "ukrali" u nekom od boljih hotela.
4. "Neseser"
Sve je manje i drugih sitnica, koje će vam biti dostupne na letovima. Nevjerojatno je, ali istinito da neke kompanije uz obrok više ne dijele dezinfekcijske, vlažne maramice. Svakako ponesite svoje maramice ili dezinfekcijsku tekućinu za ruke. Uz to će vam dobro doći i hidratantna krema. Zrak u zrakoplovima je suh pa je na duže letove dobro ponijeti sprej za osvježavanje lica. Kapi za oči su isto dobra ideja za one čija očna sluznica je osjetljiva. Pasta za zube i četkica su poželjne. Kod svih krema i tekućina morate paziti da su u pakiranjima do 100ml, kako vam ih pri kontroli ne bi oduzeli. Jastuci i pokrivači, koji su vam na raspolaganju u zrakoplovu sve su lošije kvalitete. Dobra ideja je ponijeti vlastiti, putni jastuk za vrat. Odaberite onaj na napuhavanje, kako bi vam zauzimao što manje mjesta u ručnoj prtljazi. Ponesite i masku (pokrivalo) za oči, jer su sve rjeđe kompanije koje će vam ga dodijeliti.
5. Zaštitite se od buke
Kako ne biste morali slušati tuđe čavrljanje, susjedovo hrkanje, dječji plač i zujanje motora ponesite vlastite slušalice i odabranu glazbu. Sigurno će vam se svidjeti više i od one u poslovnom razredu.        
 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.