BISER KONTINENTALNE HRVATSKE

Gradonačelnik: Želimo prolaznike zadržati u Slunju

15.04.2009.
u 11:03
Pogledaj originalni članak

Brojni ljubitelji sporta, glazbe i idilične prirode pohrlit će ovaj vikend u bajkovite Rastoke gdje će na brzacima rijeke Korane snage odmjeriti najbolji europski rafting skiperi. Kako se grad Slunj pripremio za ovaj veliki događaj, koji osim sportskog ima i glazbeni dio, te što on znači za njihov kraj, saznali smo od gradonačelnika Slunja Ivana Bogovića.

1.Kako se grad Slunj pripremio za RastRaft, što se tiče smještaja gostiju, popratnih sadržaja i sličnog?
Ovaj događaj je velika promocija raftinga kao sporta i zdravog načina života u dodiru s prirodom, ali i promocija naše cjelokupne regije. Kao suorganizator cjelokupnog spektakla, uz organizatora rafting klub “Vidra”, natjecateljima i posjetiteljima smo osigurali kampove za smještaj s potrebnom infrastrukturom (strujom, vodom, sanitarnim čvorovima i ostalim), pripremili raspoloživa parkirališta, osigurali bogatu izložbeno prodajnu i kulturnu ponudu, osigurali i uredili mjesta za održavanje koncerata, kao i svu tehniku za kvalitetnu izvedbu istih. Kako bismo odaslali što ljepšu sliku našeg bajkovitog grada s velikim turističkim potencijalom, za sve ekipe, suce i druge goste (naročito iz inozemstva) pripremili smo bogat promidžbeni materijal. Osim u raftingu, svi koji ovaj vikend posjete Slunj moći će se okušati i u streličarstvu i paintballu.

2. Koliko posjetitelja očekujete na ovogodišnjem rafting Euro kupu?
Ove godine očekujemo oko 5 tisuća posjetitelja, od toga barem trećinu stranih turista. Vjerujemo da će u narednim godinama RastRaftu prisustvovati sve više stranih gostiju kojima odašiljemo poruku putem ekipa koje nastupaju na natjecanju, a koje dolaze iz desetak europskih zemalja.

3. Što za Slunj, kao grad s velikim turističkim potencijalom, znači takva međunarodna manifestacija?
Privlačni krajobraz s neponovljivim prirodnim resursima, uz ljepote rijeka, zelenilo kordunskog krša i bogatstvo povijesnog naslijeđa u umjerenoj klimi čine Slunj grad s velikim turističkim potencijalom, međutim svu tu prirodnu ljepotu treba upotpuniti dodatnim sadržajima. Stoga su strateški ciljevi Grada Slunja unaprijeđenje kvalitete života u skladu s održivim upravljanjem prirodnim resursima, uređenjem šetnica, obala rijeka, biciklističkih staza i gradskih parkova i trgova, a sve praćenjem trenda i uključivanjem u aktualne pristupe problemu, korištenjem najmodernijih alata, kako bi se prilagodili potrebi korisnika, žitelja ovog područja, ali i gosta, prolaznika kroz ovaj kraj.

Pored same prirodne ljepote, gostu je potrebno pružiti i kulturno - zabavni sadržaj, kako bi ga zadržali u našem Slunju, i stoga nam ova međunarodna manifestacija, koju u budućnosti želimo "brandirati" postaje također jedan od strateških ciljeva za razvoj turizma našeg grada kao kontinentalne turističke destinacije.

4. Naselje Rastoke je poznato po svojoj netaknutoj prirodi, kako se brinete za očuvanje okoliša s obzirom na sve brojnije turiste?
Prirodnu i kulturnu vrijednost Rastoka i Slunja prepoznali su i kategorizirali u spomenik kulture konzervatori Ministarstva kulture. Jedan od primjera su mlinice u naselju Rastoke koje predstavljaju ostatke pučke arhitekture koja je uspjela uklopiti funkcionalnu namjenu mlinica s njihovim prirodnim okruženjem – izgradnja mlinica u drvetu i kamenu na utoku rijeke Slunjčice u Koranu. Mi danas uređujemo šetnice i staze te osiguravamo popratne sadržaje, kako bismo gosta zadržali u Slunju, ali s druge strane i osigurali zaštitu okoliša i zadržali netaknutu prirodu. Sve to radimo u suglasju i pod kontrolom Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture, Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Karlovačke županije i drugih institucija.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr