ODLAZAK LEGENDE

Glumac Ljubomir Kapor preminuo u 78. godini nakon teške bolesti

Foto: Goran Stanzl/Pixsell
Glumac Ljubomir Kapor preminuo u 78. godini nakon teške bolesti
13.03.2010.
u 17:40
Usprkos zloćudnoj bolesti koja mu je bila dijagnosticirana ovog ljeta nastavio je snimati seriju "Luda kuća" čiji je bio zaštitni znak.
Pogledaj originalni članak

Dramski umjetnik Ljubomir Kapor preminuo je danas u 78. godini u Zagrebu nakon duge i teške bolesti, izvijestilo je Gradsko dramsko kazalište 'Gavella' čiji je Kapor bio dugogodišnji član.

Kapor je počeo glumiti u 'Gavelli' još kao student zagrebačke Akademije kazališne umjetnosti, u Krležinoj 'Golgoti' redatelja Branka Gavelle, prvoj premijeri tog kazališta. Od tada je mnogobrojnim ulogama obilježio hrvatsko glumište, među ostalim, ulogom Jakova u predstavi 'Sinovi umiru prvi' Mate Matišića, Iže u 'Ribarskim svađama' Carla Goldonija, don Zane u Marinkovićevoj 'Gloriji'.

Kao nezamjenjiv član ansambla glumio je i u predstavama 'Lift za kuhinju' Harolda Pintera, 'Kraljevo' Miroslava Krleže, 'Tri sestre' Antona Pavloviča Čehova, 'Richard II' Williama Shakespearea. Glumio je u televizijskim serijama 'Prosjaci i sinovi', 'U registraturi', a popularnost je stekao ulogom Picaferaja u 'Velom mistu'.

Njegova filmografija također je iznimno bogata. Glumio je, među ostalim, u filmovima 'San o ruži' Zoran Tadića, 'Život sa stricem' Krste Papića, 'Treća žena' Zorana Tadića, 'Maršal' Vinka Brešana, 'Kenjac' Antonia Nuića. Dobitnik je brojnih nagrada među kojima i nekoliko nagrada 'Zlatni smijeh' na Danima satire, nagrade 'Marul' na Marulićeviim danima, nagrade Hrvatskog glumišta.

Usprkos zloćudnoj bolesti koja mu je bila dijagnosticirana ovog ljeta nastavio je snimati seriju "Luda kuća" čiji je bio zaštitni znak.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 14

DA
dante76
18:22 13.03.2010.

Glumčina...RIP

GH
ghostwriter
18:50 13.03.2010.

Pozdrav iz Velog Mista nezaboravnom Picaferaju... Počivajte u miru Vaša svitlosti!

OB
-obrisani-
19:14 14.03.2010.

šteta.

Još iz rubrike Showbiz