Filmske kulise za pamćenje u egzotičnim krajevima

Mr. Bean
Seks i grad
Thailand
16.10.2009.
u 16:28
Neki kreću u smjeru dalekih egzotičnih krajeva koji su uvijek privlačni i bez filmskih uloga, a drugi putnici pak otkrivaju destinacije poput Novog Zelanda.
Pogledaj originalni članak

Destinacije koje su često bile inspiracija za uprizorenje nezaboravnih filmskih kadrova, a nadahnjivale su i spisatelje koji su tisućama riječi nastojali opisati njihove ljepote, danas uživaju veliku popularnost među putnicima. I dok jedne takva odredišta inspiriraju za snimanje novih filmova, drugi na putovanje polaze s drugačijim motivima.

Neki kreću u smjeru dalekih egzotičnih krajeva koji su uvijek privlačni i bez filmskih uloga, a drugi putnici pak otkrivaju destinacije – poput Novog Zelanda – koje je pojavljivanje na filmskim platnima diljem svijeta dovelo do vrha ljestvica turističkih odredišta koja treba vidjeti jednom u životu.

Ponekad je mjesto snimanja udaljeno miljama i ponekad upravo slučajno saznajemo za čarobne pješčane plaže Tajlanda, izolirane otočiće Fidžija, ljepotu mediteranskih gradića, te za fascinantne pejzaže Škotske i Irske. ‘Filmske kulise’ pronašli smo i kraj Krakowa gdje je snimana “Schindlerova lista”, “Pirati s Kariba” našli su se u Dominikanskoj Republici, “Gladijator” na Malti, “Mandolina kapetana Corellija” na grčkom otoku Kefaloniji...

Izgleda kao da su filmske kamere zavirile u gotovo svaki kutak Zemljinih prostranstava pa s tim u vezi naši prijedlozi za putovanja u nadolazećim mjesecima s ponosom ističu svoje mjesto “statista” u djelima sedme umjetnosti.

NEW YORK
Četiri žene i grad

Šoping-maratoni, lov na svjetla grada, nezaboravni trenuci romantičnih šetnji, ispijanje kapučina u omiljenom kafiću i svakodnevica četiriju mladih dama koje žive u New Yorku dotakli su srca milijuna žena diljem svijeta. “Seks i grad” naslov je jedne od najpoznatijih serija koja je kulminirala filmom i New Yorku dala specifično mjesto na listi filmskih destinacija. Newyorčani su iskoristili taj hit pa su ture i posjet mjestima gdje je sniman sastavni dio turističke ponude. Cijena autobusne ture je 40 dolara i traje tri i pol sata.

New York je poslužio i kao kulisa mnogim drugim serijama i filmovima pa na sličnim turama možete posjetiti stan u kojem su živjeli “Prijatelji”, sjesti na stubište kuće Cosbyjevih, zaviriti u živote Sopranovih i prošetati se Central Parkom gdje su snimljeni neki od kadrova filmova “Kramer protiv Kramera”, “Istjerivači duhova”, “Sam u kući 2”, “Doručak kod Tiffanyja”...

KENIJA
Romanse i avanture podno Kilimandžara

Ljubav između Hollywooda i Kenije traje više od pola stoljeća. Upravo u ovoj afričkoj zemlji snimljeni su mnogi filmski klasici i uprizorena mnoga književna djela. Spomenimo samo “Snjegove Kilimandžara” s Gregoryjem Peckom u glavnoj ulozi, “Mogambo” s Clarkom Gableom i Avom Gardner te epsku romansu “Moja Afrika” s Robertom Redfordom i Meryl Streep u glavnim ulogama, koja se okitila s čak sedam Oscara. Kenija je na filmska platna u 21. stoljeće ušla s njemačkim filmom “Nowhere in Africa” snimljenim u Baringu, Bogoriji i na Mt. Kenya, dobitnikom čak 14 međunarodnih nagrada. Ipak, ne možemo izostaviti ni avanture Lare Croft u “Tomb Raideru” koju utjelovljuje uvijek zanimljiva Angelina Jolie. Brojni životinjski rezervati, nacionalni parkovi, prostranstva stepa i savana prepuni su krajolika savršenih za filmsko platno. No filmovi koji pokazuju stvaran život Afrike ipak su brojni dokumentarci poput “Dnevnika velikih mačaka” koji prati život grabežljivaca u rezervatu Masai Mara. Tko jednom upozna Keniju, shvatit će odakle književnicima i redateljima toliko inspiracije.

NOVI ZELAND
Tragom Gospodara prstenova

Ne bismo mogli reći za Novi Zeland da je baš državica u Tihom oceanu jer je površinom gotovo pet puta veći od Hrvatske. Ipak, kažu da ćete ovdje pronaći raj ako tražite mir i opuštanje jer na toj površini živi svega četiri milijuna ljudi. Umjerena klima s malim sezonskim razlikama stvara gotovo idealne uvjete za posjet zemlji u bilo koje doba. Ono čime se može podičiti prije svega su predjeli za skijanje koji su svega stotinjak kilometara udaljeni od morske obale pa tijekom posjeta možete uživati i u ljetnim i u zimskim aktivnostima. Rekli bismo da je Novi Zeland svjetsku slavu postigao filmskom trilogijom čiji su kadrovi snimljeni upravo u apsolutno fascinantnim pejzažima gdje ravnice i šume nadvisuju planinski lanci ukrašeni snijegom te mistični vulkanski vrhunci, dok se s druge strane gotovo utapaju u Tihom oceanu. Svakom putniku filmofilu sigurno rastu zazubice od pomisli na novozelandske krajolike. I dok maštamo o putovanju ostaje nam da se kroz trilogiju podsjetimo što nas čeka na drugom kraju svijeta. Dakako, Novozelanđani su iskoristili trilogiju te je dostupno mnoštvo tura koje će vas odvesti u selo hobita, na treking ili rafting te na mjesta gdje ćete snimiti fotografije koje će vas vraćati u krajolike što ste obišli.

JORDAN
Avanture Indiane Jonesa

Kada se Petra, grad Nabatejaca, prvi put našao na hollywoodskim platnima nitko nije ni slutio koliko je umova zaintrigirao prizor jurnjave Indiane Jonesa kroz uski kanjon i napeti ulazak u Riznicu koja skriva velika blaga i kalež života. Zahvaljujući Harrisonu Fordu, koji utjelovljuje lik istraživača i avanturista Indiane Jonesa, svijetu je predstavljen izgubljeni Crveni grad stariji od 2000 godina, a skriven u brdskome području Jordana. Iako je Riznica, najpoznatija građevina Petre, uklesana u stijenu, ona je samo prvo u nizu čuda na koja možete naići istražujući Petru. Za potpuno istraživanje grada potrebno je nekoliko dana, ali i jedan dan bit će dovoljan da vidite najljepše i popnete se do Manastira koji je mnogima impresivniji od same Riznice. Južno od Petre u pustinji Wadi Rum snimljeni su kadrovi filma “Lawrence od Arabije”. Vožnja džipovima kroz pustinju i penjanje po stijenama samo su djelić avanture koja vas očekuje u Jordanu.

MIKONOS
Otok jet seta i zabave

Tražite li nekoliko kadrova iz filma “Bourneov identitet” neka vas putovi odvedu prema grčkom otoku Mikonosu. Prepoznatljive vjetrenjače i riblja tržnica Male Venecije našle su se na filmskome platnu. Mikonos je jedan od najpoznatijih grčkih otoka, prepun glamura, noćnih klubova i zabave, bogatih i slavnih, a u njegovim se marinama sidre luksuzne jahte. Naspram ludila koje vlada tijekom ljetne sezone, Mikonos oduševljava vijugavim ulicama, bijelim fasadama sa žarko obojenim prozorima i pogotovo vjetrenjačama koje stvaraju nezaboravnu sliku. Iako je Bourneov identitet sniman i u Pragu i Parizu, sigurni smo da je Mikonos pravo mediteransko otkriće.

TUNIS
Tragovi Ratova zvijezda zameteni u pustinji

Bez obzira jeste li poklonik “Ratova zvijezda” ili ste samo načuli za taj ZF film, vaš odlazak u Tunis sigurno će završiti posjetom mjesta gdje su snimljeni neki od kadrova. Poznata Matmata, selo beduina koji žive u trogloditskim kuća, poznato je i pod nazivom Mjesečeva dolina, i kad prvi put ugledate te polupustinjske pejzaže shvaćate zašto je George Lucas snimao baš tamo. Glumačka družina Monty Python u gradovima Monastir i Sousse snimila je parodiju “Bryanov život”. Unutar zidina samostana Ribat u Monastiru snimljen je veći dio filma, a od ostalih lokacija poslužile su i gradske zidine Kasbaha u Soussu te rimsko kazalište u Kartagi.

TOSKANA
Engleski pacijent

Talijansku regiju Toskanu često spominjemo. Ipak, sve priče o bogatoj gastronomskoj ponudi, kulturno-povijesnoj ostavštini pitoresknih gradića i gotovo nadnaravnim pejzažima toskanskih brežuljaka zaslužuju svaki redak teksta. I baš zbog svoje specifičnosti, ugodne klime, beskrajnih vinograda odakle potječu najbolja vina, kamenom popločene ulice Pienze dobile su svoje mjesto u Oscarom nagrađenom filmu “Engleski pacijent”.

TAJLAND
Filmski sjaj tajlandskih otoka

Kao što je Leonardo di Caprio u filmu “Plaža” krenuo na putovanje u Tajland ne bi li pronašao skriveni otočni raj na kojem tajno društvo putnika živi daleko od ostatka svijeta, tako bismo i mi trebali poći istraživati taj egzotičan kraj. Upravo je veći dio filma sniman na tajlandskom otočju Phuket, Krabi i Phi Phi, a najpoznatija lokacija, plaža Maya, skrivena je u zaljevu opasanom vapnenačkim liticama koje gotovo okomito izranjaju iz kristalno čiste smaragdno-zelene vode. U potrazi za ‘filmskom prašinom’ krenite prema Tajlandu jer ovdje je sniman i jedan od filmova o tajnome agentu 007 Jamesu Bondu. U vodičima ćete pronaći naziv “Otok Jamesa Bonda”, što se odnosi na Ko Tapu, iako je turistički jednako značajan i Ko Khao Phing Kan gdje se nalazilo tajno (filmsko) skrovište plaćenog ubojice Scaramange.

FIDŽI
Brodolom života

Kad je sjeo u avion, Tom Hanks nije ni slutio da će ga put odvojiti od najdražih a nesretan slučaj baciti na osamljeni otok. Film je sniman na otoku Monuriki (arhipelag Mamanuca) koji je sastavni dio teritorija otočne države Fidži u južnom Tihom oceanu. Mnoštvo koraljnih grebena, predivne pješčane plaže koje izranjaju iz tirkiznog mora i završavaju u zelenilu otoka, danas dijele tradicionalna sela i moderni otočni rezorti. Daleke destinacije poput Fidžija predstavljaju svojevrstan luksuz jer je zrakoplovna karta izuzetno skupa, dok je smještaj na otoku šarolik – od jednostavnih hostela do luksuznih odmarališta. I dok je Tom Hanks imao svoj brodolom života na tako prekrasnom otočju, vaše uživanje svim osjetilima bit će ljepše udvoje, a putovanje bi moglo postati jedna nezaboravna plovidba dalekim prostranstvima.

JAPAN
Izgubljeni u Tokiju

Kakav li je samo život u gradu koji broji 26 milijuna stanovnika? Koliko god se brojka čini velikom, u širem metropolskom području Tokija živi čak 35 milijuna ljudi! A nevjerojatna je i činjenica da se unatoč tolikoj populaciji Tokio našao na trećem mjestu liste najgradova za život! Ipak, i dalje je najskuplji grad na svijetu. Nekadašnji glavni grad Japana, Kyoto, oduševljava svakog posjetitelja jer na svakom koraku osjeća tradicionalnu japansku kulturu, što se može zahvaliti i očuvanim budističkim hramovima, šintoističkim svetištima te vrtovima i carskim vilama. Kako izgleda Tokio možete vidjeti i u filmu “Izgubljeni u prijevodu”. Lokacije koje se spominju u filmu stvarna su mjesta u Tokiju. Poželite li istražiti grad kao što su to činili Scarlett Johansson i Bill Murray pripremite se za duhovno putovanje jer vas očekuje susret s jednom sasvim drugačijom kulturom.

ŠKOTSKA
Putovanje željeznicom

Škotska neumorno privlači turiste, ne samo zbog planinskih vrhunaca koji sežu iznad 3000 metara, rijeka i jezera koji su oduvijek bili inspiracija pjesnicima te izvor mističnih priča, već i zbog gradova bogatih povijesnom i kulturnom baštinom, a čiji barovi i restorani zrače toplom i srdačnom atmosferom, poput Edinburgha, Glasgowa, Aberdeena, Stirlinga... Mogli bismo reći, fotogenične panorame krajolika i gradova zaslužile su naći se na filmskim platnima. Jedan od poznatijih škotskih filmova je “Trainspotting”, snimljen prema romanu Irvina Welsha. Većina kadrova snimljena je u Edinburghu i Glasgowu. Priča o kralju Arthuru i vitezovima okruglog stola duhovito je prikazana u filmu “Monty Python i Sveti Gral” koji je u potpunosti snimljen u Škotskoj. Ljubiteljima avantura Harryja Pottera dobro će doći informacija da organiziraju ture koje uključuju vožnju parnom željeznicom Jacobite (u filmu je to Hogwarts Express) koja prolazi iz filma prepoznatljivim vijaduktom Glenfinnan. Spektakularni vidici prema planinskim lancima i jezerima u podnožju našli su se i u filmu “Hrabro srce”, dok je veći dio filma sniman oko Glencoea, Glen Nevisa i Mamore, planina u zapadnoj Škotskoj. Treba li razlog više za posjet sjeveru?

ITALIJA
Kraljica Dolomita

Talijanski Dolomiti skrivaju jedno od najpoznatijih svjetskih skijališta – Cortinu d’Ampezzo. Popularno zvana Kraljica Dolomita, Cortina je mondeno skijalište poznato i kao mjesto održavanja Zimskih olimpijskih igara 1956. godine, ali i kao mjesto okupljanja svjetskog jet-seta, od filmskih zvijezda do političara. Ako dosad i niste posjetili ovo skijalište, Cortina se nekoliko puta našla na filmskim platnima. Na litici iznad doline Ampezzo, Sylvester Stallone visio je u “Cliffhangeru”, dok je Roger Moore kao tajni agent 007 skijao natraške niz padinu u filmu “Samo za tvoje oči”. Ne zaboravimo ni Petera Sellersa u filmu “Pink Panther” koji je slijedeći trag ukradenog ružičastog dijamanta stigao u Cortinu. U Cortini je sniman i film “VonRyan Express” s Frankom Sinatrom u glavnoj ulozi. Pred nama je nova skijaška sezona. Ne znate li koje skijalište odabrati možda baš popularna filmska ljepotica Cortina d’Ampezzo postane vaše novo odredište.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.