Malik, Malik na ... si nalik

Dječak iz filma "Otac na službenom putu" postao je slavni kuhar

Foto: Promo
otac
Foto: Promo
otac
Foto: Promo
otac
Foto: Promo
otac
Foto: Promo
otac
14.11.2013.
u 13:40
Moreno Debartoli zvijezda legendarnog filma Emira Kusturice bavi se gastronomijom
Pogledaj originalni članak

Neodoljivo simpatičan, spontan, okruglih obraščića, dječak Malik iz kultnog Kusturičina filma “Otac na službenom putu” mnogima je ostao u pamćenju. Moreno Debartoli, tada pučkoškolac, odigrao je jednu od najzapaženijih dječjih uloga u jugoslavenskom filmu osamdesetih godina jer upravo se kroz njegov lik ocrtava složena priča obitelji koja je žrtva sustava 50-ih godina prošlog stoljeća. Tko se ne sjeća slavne rečenice “Malik, Malik, na govno si nalik”. Iako su mnogi očekivali da će se mali Sarjalija vinuti u glumačke vode, Moreno Debartoli odabrao je posve drugačiji put – gastronomiju. Danas je među perjanicama bosanske gastroscene, a i šire, ambasador je svjetski poznatog čokoladnog brenda Barry Callebaut, sretno oženjen i ponosni otac dvoje djece. Susreli smo ga svjetskom natjecanju majstora čokolade u Parizu gdje je kao “čokoladni ambasador” sudjelovao u na World Chocolate Masteru.

– Što dijete zna o filmu dok još uči čitati i pisati – prisjetio se Moreno svojih prvih koraka pred filmskom kamerom. Nije se, kaže, javljao na audiciju jer tada toga nije bilo.

– Svi su u Sarajevu znali da se snima film, a Miki Manojlović bio je već tada zvijezda i svi smo za njega znali. Filmska ekipa došla je tako u školu u potrazi za djetetetom koje bi odgovaralo ulozi i, eto, odabrali su mene – smije se Debartoli kojeg i dandanas prepoznaju po ulozi dječaka Malika koji je svjedok mnogih konfliktnih situacija, raskola u obitelji, uhićenja oca...

– Otac je odmah pristao, a majka je bila malo zabrinuta kako će izbivanje iz škole utjecati na moj uspjeh, no, eto, sve je ispalo dobro – kaže nam Moreno koji je odabrao svijet visoke gastronomije i kuharstva umjesto svjetala filmskih pozornica. S glumcima iz filma slagao se sjajno jer je kao najmlađi plijenio njihove simpatije. S nekima je ostao u kontaktu, najdulje s Mikijem Manojlovićem. A prije desetak dana susreo se i s književnikom i scenaristom Abdulahom Sidranom. Iako se nisu vidjeli 25 godina, Sidran ga je odmah prepoznao te obećao da će ga, “čim se obogati, angažirati kao osobnog kuhara”.

– Bio je to jedini put da sam zaigrao u nekom filmu. Kasnije mi to više nije bilo “napeto” i koncentrirao sam se na školovanje i edukacije u gastronomiji.

Majci se oduvijek gurao oko štednjaka, a da mu hrana nije mrska, svjedoči i legendarna scena iz filma u kojoj trpa u usta punjene tikvice. Njegovo je ime sve samo ne bosansko.

– Djed mi je bio Talijan, De Bartolli iz Brescie i negdje je tijekom rata sreo moju baku i, eto, dogodila se ljubav. Ostao je u Bosni, oženio se i tako nekako po toj liniji meni su nadjenuli ime Moreno. Prezime De Bartolli kroz sve se ove godine u administrativnim bespućima promijenilo u Debartoli – smješka se slavni chef. Svijet gastronomije odveo je Morena Debartolija daleko od rodnog Sarajeva. Kuharsku je karijeru počeo graditi u Izraelu prije petnaestak godina.

– Konkurencija je u ovoj branši velika i bez neprestane edukacije nema mjesta na vrhu, među najboljima. Upravo zato odlučio sam se za londonsku akademiju Le Cordon Bleu, a nakon toga vratio sam se u Tel Aviv. To je već bila posve druga priča, sjajne osnove, a izraelska škola kuhinje je odlična i vrijedila je truda – kaže.

No izazov je bio i vratiti se na Balkan pa je tako u Rijeci i Opatiji radio u vrsnim hotelima, postavljao i uhodavao gourmet ponudu.

– Rodni kraj i Sarajevo uvijek ostali su u srcu pa sam se vratio i, eto, u hotelu Bristol, prvom halal hotelu na Balkanu uhodao kuhinju po halal načelima.

Njegovim specijalitetima sladila su mnoga poznata svjetska imena, a među njima i Angelina Jolie i Brad Pitt za boravka u Sarajevu, i to upravo u hotelu Bristol. Moreno Debartoli hodajuća je enciklopedija kulinarstva i slastičarstva, a svoje će znanje nesebično podijeliti. Od njega se može naučiti sve o svijetu čokolade, torta, pralina i deserata, ali i o ponajboljim makaronima.
 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.