NIVES CELZIJUS

Bila sam kućanica i Kiklop mi je bio priznanje, a ispala sam glupa

Foto: Duško Marušić/Pixsell
nives (1)
Foto: Duško Marušić/Pixsell
nives (1)
Foto: Duško Marušić/Pixsell
nives (1)
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
nives celzijus
Foto: Duško Marušić/Pixsell
nives (1)
Foto: Duško Marušić/Pixsell
nives (1)
Foto: Duško Marušić/Pixsell
nives (1)
Foto: Duško Marušić/Pixsell
nives (1)
Foto: Duško Marušić/Pixsell
nives (1)
15.09.2010.
u 12:51
Glavna rasprava odgođena je na sat vremena jer je u većem dijelu Pule nestalo struje.
Pogledaj originalni članak

Nives Celzijus danas boravi u Puli  jer je na Općinskom sudu počela glavna rasprava vezana za (ne)dobivanje nagrade Kiklop na Sajmu knjiga prije dvije godine. 

Uskraćivanje nagrade Kiklop za hit godine knjizi "Gola istina" bio je 2008. skandal koji je podijelio književnike i ljubitelje književnosti. Sama Nives Celzijus, povrijeđena i uvrijeđena, odlučila je tužiti Sajam knjiga.

Današnja glavna rasprava trebala je početi u 11.30 sati, ali kako je u većem dijelu Pule nestalo struje, rasprava je odgođena na sat vremena. Tad su saslušane Nives Zeljković Celzijus i direktorica izdavača “Gole istine“ Premijer medije Sofia Bjedov.

Pred sutkinjom Sonjom Bulić Nives Celzijus iznijela je probleme koje je imala ne dobivši nagradu koju je, smatra, njezina knjiga zaslužila.

– Urednik knjige Vedran Strukar prenio mi je da sam dobitnica Kiklopa i kad sam potom doznala da je nagrada Kiklop ukinuta, bila sam u šoku. Povrijedio me način na koji je to izvedeno i objašnjenja direktorice Sajma knjige Magdalene Vodopije. Shvatila sam tada da moja knjiga ipak zaslužuje Kiklopa, ali mi se nagrada ne može dati, a ja sam to doživjela kao da likom i djelom ne zaslužujem takvu nagradu – objašnjavala je Nives Celzijus i dodala kako je ispala glupa jer se pred suprugom hvalila s nagradom, a i mediji su sve to loše komentirali.

Govoreći o svom statusu, Nives Celzijus je kazala da je u to vrijeme bila kućanica te da nije imala ambicija dobivati nagrade, ali kada je saznala za Kiklopa, bilo joj je to veliko priznanje. Uz to priznanje išla je i potpora njezina supruga koji je postajao ponosan na nju kao autora iako nije bio zadovoljan nekim pričama iznesenim u "Goloj istini".

Nives Celzijus i izdavač “Gole istine“ Premijer medija traže odštetu od 550.000 kuna. Nives je kazala da će svoj dio odštete dati u dobrotvorne svrhe. Navela je i neke nepredviđene troškove koje je imala zbog Sajma knjige, trošak za dvije zrakoplovne karte, ali i za posebnu haljinu koju je platila 16.000 kuna kako bi Kiklopa u Puli primila što ljepše odjevena.

U sudnici je u pratnji odvjetnice bila i Magdalena Vodopija, direktorica Sajma knjige. Sljedeće ročište, na kojem će se pokušati utvrditi tko je oštećen na Sajmu knjiga 2008., održat će se 22. listopada. Za to ročište tražit će se i dokumentacija agencije “Puls” o čitanosti i popularnosti knjige “Gola istina “, a saslušani će biti Magdalena Vodopija, urednik "Gole istine" Vedran Strukar i direktor agencije Puls.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 22

Avatar klimavi
klimavi
10:45 19.09.2010.

može te bit sram...niti si spisateljica niti si književnica...samo si sponzoruša i to ćeš i ostati

US
U srcu
13:07 15.09.2010.

Blago Dini uz srbijanku se lakše diše

OB
-obrisani-
20:59 16.09.2010.

Zašto se njoj dozvoljava da u Hrvatskoj kaže da je bila kućanica kad nije \"za kuću spremni\" nego za dom? Valjda je bila domaćica?