Ideje slavnih chefova

Savršena novogodišnja večera slavnih TV kuhara

kuhari
kuhari
kuhari
28.12.2013.
u 10:00
Ukoliko niste još odlučili što skuhati gostima za doček 2014. gastro znalci Jamie Oliver, Almo Čatlak i Gordon Ramsey imaju odlične ideje za vas.
Pogledaj originalni članak

Jamie Oliver, Gordon Ramsey i Almo Čatlak predlažu čime iznenaditi goste s kojima ćete dočekati 2014. godinu, ako već niste smislili sami u nastavku slijede recepti ovih gastro znalaca.

Almo Čatlak predlaže jelenje odreske u aromatiziranom umaku. Sastojci za 4 osobe:
800 g jelenjih leđa bez kosti, 200 ml crnog vina, 100 g džema od suhe smokve i naranče, 50 g maslaca, 30 ml konjaka, 30 ml vinskog octa, 1 prstohvat cimeta u prahu, 30 g meda od bagrema, ulje, sol 
Priprema: Meso narežemo na odreske, posolimo ih i stavimo u tavu, na ugrijanu mješavinu maslaca i ulja, te pržimo na laganoj vatri. Nakon, otprilike četiri minute, odreske okrenemo i pržimo još toliko. Zatim u tavu ulijemo konjak, usplamtimo (flambiramo), te pričekamo da se vatra ugasi. Potom meso izvadimo na stranu, a u tavu, na masnoću od prženja, ulijemo vinski ocat i crno vino, dodamo med te kuhamo dalje. Kad umak zavri, začinimo ga solju i cimetom u prahu, dodamo džem i preostali maslac, promiješamo i vratimo odreske u umak. Kad su se odresci ugrijali, premjestimo ih na tanjure, prelijemo umakom i poslužimo. 

Baršunasta blagdanska juha od pečene bundeve s gljivama, prijedlog je Gordona Ramseyja.

Sastojci za šest osoba: 1,5 kg bundeve, 1 češnjak, 1 luk, 30 g ribanog parmezana, 100 ml vrhnja, 15 g maslaca, pileći temeljac, muškatni oraščić, ružmarin, maslinovo ulje, sol i papar, divlje sušene gljive
Priprema: Bundevu narežite, očistite od koštica, natrljajte češnjakom, pospite ružmarinom, poprskajte maslinovim uljem i pecite oko pola sata na 170 °C. Još vruću očistite je od ružmarina i smiksajte u pire. Nasjeckani luk popržite na ulju, dodajte pire od bundeve, muškatni oraščić, parmezan i temeljac. Kuhajte 12 min pa dodajte vrhnje za kuhanje, a na kraju umiješajte maslac. Gljive posebno popržite na maslacu. Juhu ulijte u zdjelice, gljive položite na površinu juhe i još pospite parmezanom.

Jamie Oliver odlučio se za klasiku koju svi vole, svinjsku pečenku s krumpirom i lukom u balzamičnom octu. 

Sastojci za šest osoba: 1,5 kg otkoštenog svinjskog buta, 1,5 kg krumpira, 2 glavice češnjaka, 6 glavica luka, balzamični ocat, maslinovo ulje, sjemenke koromača, ružmarin, lovorov list, celer i vino
Priprema: Po dasci za meso pospite sol, papar, dvije žličice mljevenih sjemenki koromača i na tu smjesu položite meso i dobro utisnite. Na tavi zapecite meso kožom i začinima okrenuto prema dolje. Kada poprimi zlatnu boju premjestite ga u protvan i dodajte češnjak, jedan luk, celer, četiri lovorova lista i dvije vinske čaše bijelog vina. Pecite sat vremena u pećnici na 200 °C. Zadnjih 20 min pečenja meso pokrijte folijom. Krumpir i pet manjih crvenih lukova prvo prokuhajte, pa ih stavite u tavu, zalijte šalicom i pol balzamišnog octa, malo ih zgnječite vilicom, začinite, dodajte malo ulja i zapecite u pećnici.  

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.