Kolumna

Rizik mjera daljnje je gušenje potrošnje

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
Rizik mjera daljnje je gušenje potrošnje
Foto: Pixsell
Instagram
Autor
Gojko Drljača
19.04.2010.
u 19:27
Program koji je predstavila premijerka možda je najhrabriji dokument donesen u posljednjih 10-15 godina
Pogledaj originalni članak

Program gospodarskog oporavka koji je premijerka Jadranka Kosor predstavila koalicijskim partnerima možda je najhrabriji dokument donesen u posljednjih 10-15 godina. Racionalizacija u javnom sektoru koja podrazumijeva 5-postotno smanjivanje broja zaposlenih, ukidanje poreznih olakšica te promjena stopa u porezu na dohodak, revizija i ukidanje povlaštenih mirovina.... samo su neki od najavljenih poteza koje je za premijerku pripremio moćni savjetnički četverac te je očigledno da je prvi put ono što je predloženo logično, dakle, provedivo i učinkovito.

Međutim, u očajničkom pokušaju sprečavanja grčkog sindroma premijerki su savjetnici u jeku krize servirali rješenja koja će imati dugoročne političke i socijalne posljedice. Zahvati su radikalni, moglo bi biti nemira, te je potpuno jasno da je premijerka ušla u visokorizičnu akciju. Uz to, neke predložene mjere mogle bi dodatno stisnuti zagušenu potrošnju. A onda bi ovaj hrabar pokušaj mogao biti uzaludan pokušaj. Sve te pametne reforme mogle bi zapeti na tome što se u prvom koraku planira uzeti onima kojima se još jedino može uzeti.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

MI
mikesh
08:17 20.04.2010.

po običaju, udri po malom čovjeku. Svako smanjivanje cijene rada na teret radinika je gušenje potrošnje i daljnje siromašenje malog čovjeka, koji je veš presiromašan. Smanjenje broja zaposlenih koji su na državnim jaslama, te ukidanje povlaštenih mirovina su obične floskule od kojih ništa biti neće

MA
markoresk79
20:50 19.04.2010.

Pa jedino to i znaju: oduzeti još para srednjoj klasi. Naime, sirotinja je sirotinja, nemaš im što uzeti, bogati su premoćni i lako će snaći, a jedino srednja klasa posluje legalno i preko računa. I zato, cap!

DU
Deleted user
21:17 19.04.2010.

U načelu, ne volim paralele - ali, recimo tako, moglo se dosta toga naučiti na primjeru Milke Planinc i kako je promašila šefa&postaju s tim svojim stabilizacijskim mjerama. Naime, ako se sjećate tih par-nepar i svih onih nestašica - odluka je pala da se dira u svetinje federacije poput enormnih armijskih troškova nego da se ožmiknu radni ljudi. Pa je posljedično nastala nepopravljiva šteta za tadašnju partiju jer učas nestade romantike kad se čekalo u redovima za deterdžente, kavu itd. Rekoh, ne volim te paralele s prijašnjom epohom, ali se naprosto nameće da je i u ovom konkretnom slučaju krivo izabrana meta (soft target) jer je ionako tanašnja srednja klasa opet na udaru HDZ-ove porezne centrifuge, a bez ideje i pomisli na to da se amputiraju kraci birokratske nemani koja isisava cjelokupnu RH. Opet krivo postavljeno - što i ne čudi kad je toj ekipici i konjakokradica koji je svojedobno javno na HTV izjavio, bukvalno tim riječima, da samo gleda gdje bi \"zviznuo porezić\". Srednja klasa je neka karijatida cijelog društva i garant stabilnosti i obrazovanosti na duge staze, a naši i u ovom slučaju ide udariti na mekano - umjesto da nagaze one koji su pri(h)vatizacijom stekli ogromne imutke i bahate se, te da podrežu troškove tog golemog birokratskog aparata. Kao što je poslije lekciju naučila i Milka Planinc, ali \"mnogo kasno\" rekli bi u Beogradu...