Kolumna

Razlika između milicije i policije

Razlika između milicije i policije
17.12.2009.
u 16:40
Ova današnja policija privede nasilnika, postupa s njim u rukavicama, napravi zapisnik, a potom ga pusti i prijavi ga sudu, znajući unaprijed da ovaj neće poduzeti ništa.
Pogledaj originalni članak

Kakva je razlika između nekadašnje Narodne milicije i ove sadašnje policije? Meni se čini da je ona prije svega filozofska. Ako je nekome smiješna pomisao da bi represivni aparat mogao imati nekakvu filozofiju, neka pričeka da objasnim, pa će mu, siguran sam, smijeh prisjesti. Pođimo od najočiglednijega.

U doba kad je na našim ulicama pravila red Narodna milicija, nije ondje bilo ni tinejdžerskoga nasilja ni navijačkoga divljanja. Danas, kad red pravi policija ustrojena prema svjetskim uzorima, ni s tinejdžerima ni s navijačima nikako da izađemo na kraj. Zašto je milicija uspijevala učiniti ono što policiji ne polazi za rukom? To je bar jasno: zato što je na nasilje odgovarala još većim nasiljem.

Najprije bi svakoga koga bi uhvatila u prijestupu dobro ispendrečila, onda bi ga privela u stanicu i zaključala zajedno s kojekakvim opasnim tipovima da malo vidi što je život, a napokon bi mu još napravila dosje, pa podatke iz njega priopćila nasilnikovoj školi, fakultetu ili poduzeću. A sve je to bilo općenito poznato, pa bi svatko dobro razmislio prije nego što napravi kakvu svinjariju.

Ova današnja policija ništa od toga ne radi. Ona privede nasilnika, postupa s njim u rukavicama, napravi zapisnik, a potom ga pusti i prijavi ga sudu, znajući unaprijed da ovaj neće poduzeti ništa. Dakako, nasilnik već iduće noći opet mlati i razbija, jer je svjestan da mu se neće ništa dogoditi.

Koga je, dakle, štitila Narodna milicija, a koga štiti policija? Narodna milicija štitila je građane, one koji bi mogli postati žrtve nasilja. Ova sadašnja policija štiti nasilnike: štiti ih od sebe same, od suda, od sustava uopće. Kako je to moguće? Pa, moguće je zato što se u međuvremenu pojavio pojam ljudskih prava.

Narodna milicija za taj pojam nije znala: ona je branila državu, uz pretpostavku da tu državu najviše ugrožavaju razni prekršitelji i zločinci, a oni nikakvih prava nemaju. Sadašnja policija mora voditi računa o ljudskim pravima onih koje uhićuje i privodi, jer uvijek odnekud vreba nekakav pravobranitelj ili bar kakva građanska udruga koja se zaštitom tih prava i bavi.

I tako smo došli do filozofije. Da bi se odredilo što su ljudska prava, treba najprije odrediti što je čovjek. Narodna milicija je čovjeka definirala kao čestitog građanina koji ne ugrožava druge. Današnja policija definira čovjeka kao zločinca, s kojim bismo se svi trebali identificirati.

Narodna milicija nasilnike nije smatrala ljudima, pa je zato s njima onako postupala. Sadašnja policija pak žrtve nasilja ne smatra ljudima, pa su joj njihova prava deveta briga.

Obje su te definicije, dakako, nepotpune i jednostrane. Ali, ako mene pitate, uvijek ću glasati za to da se zaštite pošteni građani, a ne zločinci. Ne samo zato što poštenih građana ima više nego i zato što su oni temelj društva.

I ni briga me nije ako netko po tome zaključi da tvrdim kako je u socijalizmu bilo bolje.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 20

GO
gori
08:21 19.12.2009.

\"moćne zemlje Unije pokupovale su nam banke i velike državne tvrtke, iz Hrvatske iznose milijarde eura dobiti gospodarstvo i građane iscrpljujući enormnim kamatama i stalno nas ucjenjuju Haagom\"

VO
volimhajduk
22:36 17.12.2009.

Pa druze P.P. sto si htio reci,bome si se USRO i to SMRDI,pa ti onda odi u miliciju i poserem ti se. Nemas pojma sto si napisao. SERONJO.

I6
i63
09:23 18.12.2009.

Zanimljiv pristup, ali potpuno izvađen iz konteksta. Uopće nije ni milicija ni policija ta koja odlučno utječe na svoje rezultate, nego politički sustav. U milicijskom sustavu imali smo policijsku državu u kojoj milicajcu nije prijetilo da će mu šefa razvlačiti po novinama i jubituovima, pa da onda po prstima dobije i sam milek. Njegov šef mogao je raspaliti kakvu hoće bedastoću ili napraviti gluposti, ako je bio vjerni vojnik partije, sve mu se moglo oprostiti. Opraštao mu je onaj tko ga je postavio. Narod uglavnom nije znao većinu informacija, a na gluposti je navikao, još su mu isprali mozak da pjeva zakletve Titu i izvikuje parole. Sjetite se finala košarkaškog prvenstva tamo neke osamdesete kad je usred Zagreba milicija istjerivala cijele sekcije tribina ako je netko pregromoglasno navijao po ocjeni milicije, oduzimali crne trake za kosu s Ciboninim grbom i sl. A prije jedne takve tekme sa Zvezdom prijetelj mi je pričao kako je među prvima ušao u dvoranu, kad tamo na tribinama već su bili vrlo pravilno raspoređeni \"navijači\" u civilu! A poslije su se navijači odšetali do Trga Republike (za mlađe, to je sad Trg bana Jelačića) proslaviti osvajanje prvenstva, a tamo su ih čekali neki drugi navijači svi u istim dresovima i kacigama, s pendrecima, prvo ih usmjerili u pokrajnje ulice, pa ih u Marinkovićevoj i Bogovićevoj drugi plavi bojsi s pendrecima podsjetili da se ne smije pjevati npr. Marjane, Marjane. Ali ovo me od P.P. podsjeća da smo svi u duši nostalgičari, pa kad još nešto ne valja u sadašnjosti, prizivamo neka bajna prošla vremena. Ne želim miliciju iz prošlosti, nego, kako je lijepo rekao dobravečerhr, državu uređenu prema želji velike većine. No, dalje, nažalost taj isti kaže da je demokracija preveliki izazov za naše drurštvo, da još nismo spremni, pa zato \"miliciju na ulice\". To je upravo neprihvaćanje odgovornosti i obveza te prepuštanje tutorstvu nekog represivnog režima koji će žrtve nasilja istodobno štititi, ali će ih i držati u pokornosti - nasiljem.