AZBEST

Prosvjedi protiv kazete na petrinjskom odlagalištu sve glasniji

Foto: Foto: Miroslav Šantek
Prosvjedi protiv kazete na petrinjskom odlagalištu sve glasniji
28.10.2008.
u 16:17
Pogledaj originalni članak

Izgradnja kazete za azbestni otpad na gradskom odlagalištu u Taborištu, o čemu se pozitivno očitovalo Poglavarstvo Petrinje, prerasla je u politički slučaj.

Oporbeni HDZ žurno je reagirao i upregnuo sve snage u osporavanje namjere skupljanja, odlaganja i čuvanja otpada koji sadrži azbest.

Poziv HDZ-a HSS-u
U Taborištu u ponedjeljak na večer jednoglasno neslaganje s namjerom grada iskazali su čelnici vijeća mjesnih odbora i dužnosnici temeljnih ogranaka HDZ Taborišta i Budičine, u kojima ova stranka drži mjesnu vlast.

Rekli su kako će u akciju protiv azbesta u svojoj okolini pozvati i susjednu Hrastovicu, gdje su na vlasti članovi HSS-a.

– U razgovoru s gradonačelnikom dr. Miroslavom Gregurinčićem i zamjenikom dr. Krešom Kovačićekom vješto je dominirao direktor Komunalnog poduzeća Petrinja Ivica Ljubanović. Nema tolerancije za argumente, svako naše pitanje skretao je na svoj odgovor – na preksinoćnjem skupu sumještana i susjeda iz Budičine izvijestio je Zdenko Kokan, predsjednik vijeća Mjesnog odbora Taborišta.

– Iz Zagreba smo dobili informaciju kako Grad nema obvezu prihvaćanja uređenja prostora za opasan, kancerogeni, otrovni otpad.

Kazeta bi bila nadomak urbaniziranom naselju, u okolici još dvaju sela, u ionako prenatrpanom i nama neželjenom mjestu.

– Zašto za azbestne ostatke nije predviđeno glavno županijsko odlagalište u Blatuši, u slabo naseljenoj općini Gvozd? – pitao je Mihovil Jurić, predsjednik temeljnog ogranka HDZ Budičine.

Prašina iz CMC-a
Predstavnici dviju mjesnih samouprava i mjesnih organizacija HDZ-a negodovali su i zbog dovoza na gradsko petrinjsko odlagalište prašine iz bivše Željezare Sisak.

– Zašto se takvo smeće ostavlja u Taborištu kada je mnogo bliže sisačko odlagalište u Goričici, pokraj Topolovca. Sumnjamo u higijensku ispravnost tereta iz capraškog CMC-a – rekli su Taborčani i Budičani.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr