Kolumna

Profit strancu, dug Hrvatu 

Foto: Boris Ščitar/Pixsell
Profit strancu, dug Hrvatu 
20.05.2011.
u 12:00
Ferdelji kaže da su nagrade guverneru očekivane jer Uniji odgovara politika protekcionizma uvoznika.
Pogledaj originalni članak

U prirodi je medija i politike da se prvi i gotovo jedini čuju oni koji stvarnost krivotvore, a tek kad je uglavnom kasno, i to na margini, oni koji govore istinu. Primjerice, svaki drugi dan slušate i čitate što o Vladinim mjerama oporavka govore premijerka i njezini suradnici, i to u svim političkim medijima, a onda se negdje, izgubljen u ekskluzivnosti i ograničenoj nakladi nekih novina, pojavi intervju s priznatim stručnjakom koji s nekoliko podataka sruši tu kulu od karata optimizma što je vlast gradi za javnost. Evo što o učincima tih mjera kaže Vladimir Ferdelji, predsjednik uprave uspješnog izvoznika Elektrokontakta i Udruženja menadžera i poduzetnika Croma:

“Nakon godine dana primjene Vladina programa izlaska iz krize imamo: gubitak daljnjih 56.000 radnih mjesta, povećanje nelikvidnosti sa 28 na 36 milijardi kuna neplaćenih platnih naloga, povećanje inoduga za 2,7 milijardi eura, daljnji pad BDP-a za 1,4 posto, povećanje budžetskog deficita za 7 milijardi kuna i povećanje siromaštva na porazna 32 posto”. Ali Jadranka će Kosor, ako uopće bude imala prilike, tek morati dosezati mitsku moć koju, stvarnom stanju unatoč, ima guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski. On je primjer svemoći medija, koji su najprije od njega stvorili božanstvo, onda su “natjerali” građane da u to božanstvo u anketama povjeruju, da bi potom “popularnost” koju su tako sami isfabricirali iskorištavali kao dokaz guvernerova ugleda. Čim spasitelj Rohatinski nešto učini ili kaže, to se prenosi kao kad bi u socijalističkoj Jugoslaviji nešto rekao ili učinio Josip Broz Tito.

Svi mediji, i to nekoliko dana, mašu njegovim riječima i odlukama, a njegov sveti lik na televizijama se prikazuje kao ikona. Tek gdješto i kadšto neki se ekonomisti usude usprotiviti svecu iz HNB-a, ali, naravno, ta protivljenja ne poplave medije kao što ih poplavi njegovo spasiteljstvo. Ovotjedni “Globus” objavio je niz potpuno negativnih mišljenja ekonomista, poduzetnika, političara i sindikalaca o novijim potezima i svekolikoj monetarnoj politici HNB-a. Svi se manje-više slažu da 6,3 milijarde kuna što ih guverner nedavno “otpustio” tobože za spas gospodarstva koriste samo bankama. Slažu se i da je tečaj kune nerealan, da se, kako kaže akademik Zvonimir Baletić, “održava na štetu rasta, zaposlenosti i socijalne solidarnosti”. Mit o Rohatinskom učvršćivao se i međunarodnim priznanjima, a evo što o tim priznanjima misli Ferdelji: “Ovo što imamo 15 godina jest protekcionizam uvoznika.

Ja tražim samo izjednačavanje uvjeta. A znate zašto EU ne prigovara na ovaj 15 godina dug protekcionizam? Zato što to apsolutno pokriva njihove interese. Njihov je interes da turistima ovdje u Hrvatskoj prodajemo njihovu uvezenu robu. I tu monetarnu politiku oni će uvijek stimulirati i nagrađivati. Zato je Rohatinski i dobio europsku nagradu kao guverner HNB-a.” Goleme kamate gospodarstvu i građanima, očaj ljudi koji su dobili kredite u švicarcima, bešćutne ovrhe, pogodovanje uvozu, destimuliranje izvoza i srozavanje gospodarstva nerealnim tečajem kune, fantastični profiti banaka u stranom vlasništvu – unatoč tim poraznim očitostima u monetarnoj politici HNB-a njegov je guverner godinama proizvođen u uzorna dužnosnika koji je opreka nesposobnoj vlasti.

Ali vidimo da i vlast i HNB, i Jadranka Kosor i Rohatinski, na isti način krivotvore sliku stvarnosti kako bi učinili besprijekornom sliku o sebi. A i u jednom i drugom slučaju u pozadini su strani interesi kojima su servis i premijerka i guverner, i Vlada i HNB. Ako, kako kaže Ferdelji, Vladin program “koji jednom riječi spominje industriju i nijednom riječju proizvodnju ne može izvesti Hrvatsku iz krize”, onda je u istom stilu guvernerova monetarna politika koja guši izvoz, pogoduje uvozu i stranim bankama omogućuje enormne profite. Jedino čemu se s njima Hrvatska može nadati jesu europske nagrade Rohatinskom i Jadranki Kosor koje će im lice razvući u osmijeh podaničke sreće.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 39

Avatar vh1
vh1
12:45 20.05.2011.

Nakon 20 godina upropaštavanja Hrvatske, HDZ i njihovi glasnogovornici se prave mutavi. Postavljaju pitanja, umjesto da daju odgovore.

Avatar guten_tag
guten_tag
12:46 20.05.2011.

banke su ok , zašto pitate se . da su \"naše \" ne bi imale takav profit , za kredit bi morali tražiti vezu a što je tragedija u tim bankama bi se zapošljavali skorojevići i najveći šljam društva , kao onaj politički lešinar koji je dolazio u banku na plaću od 30 000 kn , ništa nije radio i uhljebljen je po političkoj podobnosti . što se tiče \"švicaraca\" važno je napomenuti upozorenje hnb-a da su krediti u chf rizični , međutim sitnozubi su to ismijali . guverner nije nikakav čudotvorac , poznato je da su svi guverneri hnb-a hvaljeni i nagrađivani , pitate li se zašto ?

TV
tvrdi
13:53 20.05.2011.

Možeš ti i bolje Ivkošiću.