EKOLOGIJA Sisak projektom pročistača aplicirao za sredstva iz IPA fonda

Pročistač u posljednjih 50 godina najveća investicija

14.04.2009.
u 17:57
Pogledaj originalni članak

IPA aplikacijski projekt Grada Siska “Program otpadnih voda Sisak” poslan je na ocjenjivanje Europskoj komisiji u Bruxelles. Projekt uključuje izgradnju nekoliko kolektora i centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda grada Siska. Time će sustavno započeti rješavanje problema odvodnje u Sisku na temelju poštivanja svih konvencija o zaštiti voda RH i Europske unije.

31,2 milijuna eura
– Riječ je o najvećoj investiciji na području grada u zadnjih 40-50 godina. Projekt je vrijedan 31,2 milijuna eura, od čega bismo dio mogli dobiti iz pretpristupnog fonda IPA. Time dokazujemo da smo sposobni aplicirati za novac iz takvih fondova – rekao je sisački gradonačelnik Dinko Pintarić.

Ukoliko projekt zadovolji uvjete Europske unije, a prve naznake govore da bi se to vrlo vjerojatno moglo dogoditi, financiranje projekta moglo bi početi još tijekom ove godine. Uz nepovratna sredstva iz IPA fonda, dio bi se sredstava dobio i kreditom Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD), što je dogovoreno na nedavnom sastanku s predstavnicima banke.

Pročistač u Crncu
Kao lokacija za sisački pročistač otpadnih voda već je određen Čret u Crncu, te je i donesena Studija utjecaja na okoliš toga pročistača koji bi riješio cjelokupni problem otpadnih voda Grada Siska.

Dok Europska komisija ne prihvati aplikaciju Siska za sredstva iz IPA fonda, dotle će se krenuti u rješavanje imovinsko-pravnih odnosa s vlasnicima zemljišta na kojem će pročistač i prateći kolektori biti sagrađeni. Budući da je većina zemljišta gdje će se graditi kolektori u vlasništvu Grada Siska, očekuje se brzo rješenje.

– Ovime će profitirati ne samo Sisak, već i svi koji žive nizvodno uz Savu od Siska, jer će gradnjom pročistača dobiti čišću rijeku. Nadamo se da će nam se u tome pridružiti i Petrinja, kako bi čišću Kupu i Savu dobili i uzvodno od Siska – rekao je Pintarić, pozvavši petrinjsku vlast da im se pridruži u projektu.

Pogledajte na vecernji.hr