Foto: Ivo Čagalj/Pixsell rijeka Vrljika
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell rijeka Vrljika
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell rijeka Vrljika

Tko je kriv što je potres u Hercegovini progutao rijeku u RH

11. 09. 2018. u 08:46 5
Priroda još uvijek trpi neodgovorne susjede koji se prepiru oko rijeka, jezera, mora. Nju ne zanimaju iscrtane granice, politika, međudržavni i međunacionalni odnosi.

Hoće li Hrvatska tražiti naknadu od BiH zbog štete koju je u petak prouzročio potres u Hercegovini – upitao je telefonski u šali jedan naš čitatelj. – Neće jer ni BiH nije tužila Hrvatsku zbog prodiranja mora u Neretvu – odgovorio sam. Potom je i sugovornik s druge strane “žice” imao potrebu elaborirati kako su RH i BiH upućene jedna na drugu. Duž granice od gotovo tisuću kilometara povezuju ih planine, polja, šume, more... Ponajviše rijeke. Ali i prirodne nepogode koje su njihov stalni pratitelj.

Nakon potresa Imoćani odahnuli kad su doznali kakav je novi vodostaj Vrljike

Pokazuje to i ovaj potres u Posušju. On se nije “obazirao” na administrativnu granicu pa je prouzročio štetu u susjednoj državi. U Imotskom je “progutao” Vrljiku. Mještani su ostali u panici jer je rijeka “hraniteljica života”. Ta ponornica, koja izvire u Imotskom, duga je 70 kilometara. Kako rijeka mijenja tok u svome mjestu, tako devet puta mijenja nazive, a na kraju i rod. Uz ženska imena – Vrljika, Culuša, Ričina, Brina, Suvaja, Tihaljina, Matica, Mlade, završava kao goropadni muški Trebižat. Ali, nakon Istanbulske konvencije, koja je prije pet godina usvojena u BiH, a nedavno i u Hrvatskoj, za rod ove ponornice više nitko i ne pita. Bitno je da rijeka koja izvire u Hrvatskoj pokreće turbine u Hercegovini u Peć Mlinima, navodnjava polja, oživljava turizam. Na koncu, rijeka se opet vraća svojoj domovini preko Neretve u Jadransko more. Prije ušća uljepšala je svoj vodotok čudesnim slapovima na Kravici i Koćuši.

stanje se stabilizira Vodostaj u rijeci Vrljici se popravlja, vodoopskrba Imotskog nije ugrožena

Kao što od voda iz RH imaju koristi u BiH, tako je i obrnuto. Primjerice, Buško jezero pokreće HE Orlovac. Neke druge rijeke imaju drugu funkciju. Sava i Drina riješile su susjedima pitanje granice. Lako ju je utvrditi jer je ona uglavnom na sredini rijeke. Rijeke i jezera ne donose samo korist. Znaju prouzročiti i golemu štetu. Najdrastičniji primjeri su poplave. Svi stradavaju ako se ne čiste korita. Jednako s obiju strana granice. Poput 2014., kada je potopljena gotovo cijela Bosna i Slavonija. Poput slatkih, i slane vode spajaju, odnosno razdvajaju dvije države. More je postalo i točkom prijepora. Hrvatska zbog toga želi zaobići Neum, a neki u BiH tvrde kako im se Pelješkim mostom blokira izlaz na otvoreno more.

Opskrbljuje ih vodom Imoćani u panici: Nakon potresa rijeka Vrljika počela nestajati

Priroda još uvijek trpi neodgovorne susjede koji se prepiru oko rijeka, jezera, mora. Nju ne zanimaju iscrtane granice, politika, međudržavni i međunacionalni odnosi. Bez obzira na to koliko se voljeli ili mrzili, ta bogatstva priroda je dodijelila u zajedničko vlasništvo i mora se pronaći način kako ih koristiti i čuvati. Danas se to radi loše, u interesu vlastite štete. Tek onda i susjedove.

NEĆE SE IGRATI Zbog potresa otkazana utakmica Japan - Čile

Rijeke su prepune otpada. Presušuju izvori, slana voda prodire čak u dolinu Neretve gotovo sve do Čapljine. Tek ponekim potresom ili poplavom priroda upozori da se i nju nešto pita. Nastavi li se nemar, možda će i druge rijeke poput Vrljike nestajati. A slano more prodirati u njihove vodotoke. Buduće naraštaje neće zanimati kojim državama su rijeke pripadale, nego zašto su njihova korita suha.

UŠTEDA
Sezona grijanja nije gotova: Evo kako uštedjeti
pogledajte na vecernji.hr
  • 11:29 11. rujna 2018.

    Vjerojatno su krivi Hrvati iz BiH budući su oni dežurni krivci za većinu onih koji ostavljaju komentare na ovom portalu.

  • 09:54 11. rujna 2018.

    Ma da krivi su posusaci sta je potres tamo bio ! Koji clanak ..

  • 10:37 11. rujna 2018.

    Pitanje za predškolce ! Hercegovci,naravno !

Komentirajte
Vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice vecernji.hr kliknite na "Slažem se".