Foto: Boris Scitar/PIXSELL Radu nedjeljom presudit će manjak radnika

Radu nedjeljom presudit će manjak radnika

11. 09. 2018. u 09:18 3
Pogled na blagajne nedjeljom pokazuje licemjerje svih koji tvrde da su za zabranu

Ideju o zabrani rada nedjeljom deklarativno podržavaju mnogi Hrvati. Oni će u anketama uglavnom zastupati stav da je rad nedjeljom uz minimalne ili nikakve kontrole izložio radnike u trgovini, poglavito žene, nemilosrdnom divljem kapitalizmu.

Krenula inicijativa Od danas u ovoj slavonskoj općini prodavaonice više ne rade nedjeljom

Većina će ih mudrovati i kako se radi o takvoj razini prekarijata da mlade trgovkinje teško mogu i razmišljati o osnivanju obitelji, a kamoli o kvalitetnom vremenu sa svojom djecom. A to je, složit će se svi, pogubno u zemlji s demografskom slikom kakvu ima Hrvatska. Takva su promišljanja vjerojatno prilično utemeljena, no već letimičan pogled na blagajne trgovačkih lanaca i šoping-centara nedjeljom pokazuje kako je tu vrlo malo stvarnih osjećaja prema obespravljenim radnicima, a puno više klasičnog hrvatskog licemjerja.

ivankovo Načelnik traži da trgovine i pekarnice ne rade nedjeljom: To je dan za obitelj i Boga

Ako se u anketama mahom izjašnjavaju protiv rada nedjeljom, što ti ljudi rade u dućanima na dan koji bi u očima katoličke većine trebao pripadati Bogu, a u očima onih koji se kunu u vrijednosti ljevice zasluženom odmoru radnika? Problem je u potrošačkim navikama stvorenim posljednjih 30-ak godina. Prosječan Hrvat očekuje da će željeni proizvod dobiti u bilo koje doba dana ili noći, bez obzira na to koji je dan u tjednu. I ako ga pritom dočekaju zatvorena vrata trgovine, bit će jako ljut i neće pokazati ni najmanje razumijevanje za argument da nedjeljom, a najčešće ni subotom poslijepodne, kupovati ne mogu ni Austrijanci, Nijemci ni Slovenci, a po novom to neće moći ni Talijani.

MJERE ZAPOŠLJAVANJA Za mjere zapošljavanja predviđeno rekordnih 1,6 milijardu kuna

Ograničavanje rada nedjeljom do sada nije ozbiljno padalo na pamet ni jednoj hrvatskoj vladi, no čini se kako se stvari ipak pokreću “odozdo”. Općina Ivankovo u dogovoru s trgovcima i pekarima dokinula je rad nedjeljom na svom području. No veliko je pitanje je li ih na to ponukala sućut prema radnicima ili nove prilike na tržištu rada. Trgovci muku muče s radnom snagom koje je sve manje pa je sasvim moguće da će na kraju silom prilika pristati na snažno ograničavanje rada nedjeljom, protiv čega su se desetljećima grozničavo borili.

Zdravstveno osiguranje
Koliko košta zdravlje u 2019. i kako izbjeći duge liste čekanja
pogledajte na vecernji.hr
  • 10:55 11. rujna 2018.

    Ne vidim neku vezu između rada nedjeljom i zasnivanja obitelji. Sve obitelji koje znam s puno djece, preko 4, supruga ili uopće nije radila ili je proforma radila u državnoj službi, tj. u stvarnosti nije radila. Oni s jednim djetetom ...

  • 14:06 11. rujna 2018.

    Ma kakva zabrana, pa subota i nedjelja su najjači udarni dani u svim shoping centrima. Tada ima najviše ljudi. Neka se rad adekvatno plati a nedjeljom uposle radnike preko agencije, koji žele raditi nedjeljama i blagdanima radi dobre zarade.

Komentirajte
Vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice vecernji.hr kliknite na "Slažem se".