Foto: Marko Prpić / Pixsell Kvote su tu da se prilagode tržištu, a ne fakultetu!

Kvote su tu da se prilagode tržištu, a ne fakultetu!

21. 07. 2018. u 20:25 2
Hrvatski zavod za zapošljavanje daje preporuke. No njih, čini se, nitko ne čita!

Unaprijedit ćemo, barem tako obećavaju u Ministarstvu obrazovanja, osnovne i srednje škole, fakultete i znanstvenu zajednicu, ali čini se da nećemo upisne kvote ni u srednjim strukovnim školama ni na fakultetima. Iako se kvote čine banalnim detaljem kojem u reformi obrazovnih procesa nema potrebe posvetiti vrijeme, pa čak ni raspravu, jer promjenjive su u ekspresnom roku, one su najvažnija stavka koja će doslovce “ugušiti” svaki pokušaj samohvale i prezentacije uspjeha reforme u strukovnim školama i fakultetima.

nije se mijenjao 23 godine Stiže novi pravilnik o napredovanju i nagrađivanju profesora

U tim ustanovama neće mnogo značiti ni novi kurikuli, ni “moderni i reformirani” načini predavanja ako nam ni nakon reforme mladi ne budu imali gdje raditi. Jednostavna jednadžba za provoditelje politika tako postaje problemski zadatak zakompliciran u samom početku njegova rješavanja. Jer svjesno su provoditelji politika izostavili najvažnije elemente i računice institucija.

MINISTRICA OBRAZOVANJA Divjak: Nepotrebno se dizala panika, branitelji nisu tražili prednost na natječajima

Poput Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koji već godinama, prateći potrebe tržišta rada, izrađuje preporuke za obrazovnu upisnu politiku i doslovce vrišti o povećanju upisnih kvota na određenim studijskim programima. No vrisak im se odbija o upisnu listu podvučenu na minimalnom broju upisanih studenata za najtraženija zanimanja. Apsurd je tim veći jer za njih s druge strane znaka jednakosti stoji interes brucoša toliki da ih se, primjerice, samo ove godine osamnaestero natjecalo za jedno mjesto na molekularnoj biologiji i njih petnaestero za jedno mjesto na studiju fizioterapije. To nas ne zanima.

Reforma obrazovanja Idemo u reformu, ali odgovora na ključna pitanja nema

Mi smo u stanju školovati ih minimalno ne povećavajući upisne kvote, istodobno držeći kvote za one studije čiji su diplomirani kadrovi već godinama na listi tražitelja poslova i žaliti se da gubimo kadrove. Ista je situacija i sa strukovnim školama. Naša je filozofija – ako razred ne možemo napuniti u kvoti koju je definirala škola, ukidamo smjer – bio on potreban tržištu ili ne. A tržište nismo ni pitali ništa!

ZDRAVI I U FORMI
Kako podići trčanje na višu razinu i pri tome se ne ozlijediti
pogledajte na vecernji.hr
  • 17:41 22. srpnja 2018.

    Mi u Holdingu nismo drzavni. Najviše radimo. I u Rusiji smo radili, neki prekovremeno. Može se biti dobra tvrtka, a ne biti državna.

  • 08:42 22. srpnja 2018.

    Fakulteti koji danas guraju profesiju sa kojom studenti neće naći adekvatno zaposlenje, srljaju u propast. To će im se obiti o glavu vrlo brzo. Čini se da dobar dio studenata ide na faks samo da bi dobio diplomu koju bi ...

Komentirajte
Vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice vecernji.hr kliknite na "Slažem se".